Cele mai citite
 


Trafic de organe: Patriarhul sârb critică 'tăcerea' comunităţii internaţionale
miercuri, 5 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Belgrad, 5 ian /Agerpres/ - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a criticat miercuri comunitatea internaţională pentru 'tăcerea sa complice' în cazul presupusului trafic de organe prelevate de la prizonieri sârbi în timpul şi după conflictul din 1998-1999 din Kosovo, informează AFP.
Această 'crimă teribilă a traficului de organe' a constituit unul dintre 'cele mai serioase exemple de încălcare a drepturilor' poporului sârb în Kosovo, a subliniat Patriarhul Irinej, în mesajul său de Crăciun, publicat pe site-ul internet al Bisericii.

Biserica Ortodoxă Sârbă serbează Ajunul Crăciunul în seara zilei de 6 ianuarie, potrivit Calendarului iulian.

Într-un raport dat publicităţii la mijlocul lunii decembrie, Dick Marty, din cadrul Consiliului Europei, a semnalat implicarea unui grup de responsabili ai Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK) într-un trafic de organe prelevate de la prizonieri sârbi pe teritoriul albanez, în timpul şi după conflictul din Kosovo. Actualul premier kosovar Hashim Thaci făcea parte din acest grup al UCK, potrivit lui Marty. Premierul kosovar a respins cu fermitate acuzaţiile acestuia la adresa sa.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) este chemată să se pronunţe la sfârşitul lunii ianuarie cu privire la raportul lui Dick Marty.

Kosovo şi-a proclamat în mod unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008. Această independenţă este recunoscută de 72 de ţări, între care SUA şi 22 dintre cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Autorităţile sârbe au declarat că nu vor recunoaşte niciodată proclamarea independenţei provinciei Kosovo, al cărei teritoriu este considerat de sârbi leagănul istoriei lor. Sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe se află la Pec, în Kosovo, unde se află şi numeroasă mănăstiri, adaugă sursa citată. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Trafic de organe: Vor rămâne 'răni deschise' în Kosovo dacă nu aflăm adevărul (Thorbjorn Jagland) Acuzaţiile cu privire la traficul de organe din Kosovo sunt 'foarte serioase' şi 'nu pot rămâne fără răspuns', declară secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un interviu apărut joi în cotidianul spaniol El Pais.
Trafic de organe în Kosovo: TPI a făcut greşeala de a distruge dovezi, afirmă Dick Marty Strasbourg/Belgrad, 27 ian /Agerpres/ - Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie a făcut 'greşeala' de a distruge 'dovezi' în cursul unei anchete desfăşurate în 2004 la un sit suspect din Albania, a indicat parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport privind un presupus...
Dick Marty vrea protejarea martorilor din cazul presupusului trafic de organe din Kosovo Parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport care denunţă implicarea actualului premier kosovar într-un presupus trafic de organe la finele anilor '90, şi-a exprimat miercuri dorinţa ca martorii să fie protejaţi, scrie AFP. Marty s-a declarat 'convins' că martorii vor vorbi dacă sunt protejaţi...
Traficul cu organe prelevate de la sârbi din Kosovo: ancheta internaţională se va încheia în 2014 Ancheta internaţională privind un presupus trafic cu organe prelevate de la sârbi de către gherila kosovară în timpul conflictului din Kosovo /1998-99/ se va încheia în 2014, a declarat joi, la Belgrad, procurorul american John Clint Williamson, însărcinat de Uniunea Europeană cu efectuarea anchetei...