Cele mai citite
 


China ar putea fi lovită de un val de decese legate de fumat /oficial OMS/
vineri, 7 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
China ar putea fi lovită în următoarele decenii de un val de decese provocate de fumat, dacă nu se iau măsuri ferme de control în ţara cu peste 300 de milioane de fumători adulţi, a avertizat joi un înalt oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, într-un interviu acordat agenţiei chineze Xinhua.
'Rata mortalităţii asociată fumatului încă nu a ajuns la un nivel de vârf, iar decesele provocate direct sau indirect de acest obicei sunt în creştere', a remarcat Douglas Bettcher, director al Iniţiativei Fără Tutun din cadrul OMS.

În opinia sa, China va rata aproape sigur termenul de cinci ani pe care şi l-a asumat în vederea interzicerii complete a fumatului în spaţiile publice închise.

China a ratificat convenţia-cadru a OMS privind controlul tutunului în 2003, angajându-se să ia măsuri pentru a limita consumul de tutun, de la adoptarea unei legislaţii privind crearea de spaţii fără fumat până la desenarea de avertismente vizibile pe pachetele de ţigări privind efectele nocive ale acestora şi interzicerea oricărei forme de reclamă la ţigări. Tratatul în acest sens a intrat în vigoare în ţara asiatică la 9 ianuarie 2006.

Oficialul OMS a subliniat în interviu că legislaţia privind instituirea de spaţii fără tutun trebuie să se refere la toate spaţiile de lucru închise, inclusiv baruri, hoteluri şi restaurante, şi a menţionat în acest context că rata de expunere la fumul de ţigară continuă să fie 'foarte, foarte ridicată' în China.

Un raport publicat joi de un grup de experţi chinezi şi străini a evocat progresele insuficiente făcute de China în ceea ce priveşte controlul fumatului şi a criticat intervenţiile industriei tutunului în vederea tergiversării eforturilor în acest sens.

Raportul, intitulat 'Controlul tutunului şi viitorul Chinei', estimează totodată că până în 2030 numărul deceselor legate de fumat în China se va ridica la 3.5 milioane pe an.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
China: Aplicarea unor măsuri anti-tutun ar permite evitarea a 13 milioane de decese până în 2050 Punerea în aplicare în China a măsurilor de luptă împotriva fumatului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar permite evitarea a 13 milioane de decese până în 2050, potrivit unui studiu, relatează miercuri AFP.
Filmele încurajează milioane de tineri din toată lumea să fumeze (raport OMS) Filmele cu scene în care personajele fumează au încurajat milioane de tineri să fumeze, se arată într-un raport publicat luni dimineaţă la Geneva de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care adresează un apel autorităţilor să semnaleze clar aceste producţii.
OMS: Apel lansat Chinei pentru adoptarea unei legi antitutun în faţa creşterii numărului de decese Peste un milion de persoane mor în fiecare an în China din cauza bolilor legate de consumul de tutun, iar dacă va continua această tendinţă numărul deceselor se va tripla în 2050; este motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat luni un apel Beijingului pentru a adopta o lege...
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
Taxele pe tutun şi interdicţiile privind fumatul pot salva milioane de vieţi (studiu) Măsurile antifumat, printre care mărirea taxelor la produsele pe bază de tutun, interzicerea reclamelor la ţigări sau a fumatului în spaţiile publice, pot preveni zeci de milioane de decese premature pe întreg globul, conform unui studiu publicat luni, informează Reuters.