Cele mai citite
 


China: gerul agravează penuria de sânge
vineri, 7 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Stocurile de sânge s-au micşorat considerabil în ultimele luni, în China, obligând spitalele să amâne sine die cel puţin 50% din intervenţiile chirurgicale programate, iar autorităţile şi-au intensificat apelurile privind donarea de sânge, în timp ce vremea nefavorabilă agravează această situaţie, relatează joi AFP.
Îndemnurile autorităţilor sunt urmate însă de foarte puţin donatori benevoli - în China există doar 84 de donatori la 10.000 de locuitori, faţă de 454, în ţările occidentale dezvoltate - conform Ministerului Sănătăţii chinez.

Pentru a-i încuraja pe eventualii donatori, ministrul sănătăţii Chen Zhu a îndeplinit această îndatorire civică în faţa camerelor de luat vederi, gestul lui fiind urmat de sute de responsabili guvernamentali.

Presa chineză s-a alăturat acestei campanii, publicând reportaje despre cetăţeni curajoşi, care înfruntă gerul pentru a alimenta băncile de sânge. Penuria a fost parţial rezolvată, cel puţin la nivelul capitalei chineze, însă apelurile adresate donatorilor continuă, conform unui responsabil medical de la Beijing.

La 19 milioane de locuitori, Beijingul nu dispune decât de 27 de unităţi itinerante de colectare a sângelui. Conform legii, orice donator se poate prezenta la un centru de colectare o dată la şase luni, când i se recoltează maximum 400 de mililitri de sânge.

Unii chinezi oferă sânge pentru a-şi ajuta rudele sau prietenii bolnavi, care au nevoie de o cantitate mai mare decât cea prevăzută şi care pot apela la aşa-numiţii 'agenţi de sânge', aflaţi într-o permanentă căutare de donatori..

În acest context, pe piaţa neagră, preţul pentru 400 de mililitri de sânge s-a dublat, ajungând până la 3.000 de yuani /340 euro/, conform mass-media locale.

Oamenii încă îşi amintesc de un răsunător scandal, declanşat în anii '90, când mii de donatori săraci /cel puţin 30.000, conform statisticilor oficiale/ s-au infestat cu HIV, din cauza lipsei de igienă la unităţile de colectare, în principal în provincia Henan /centrul Chinei/. Numărul victimelor se apropie însă de 100.000, din care cel puţin 10.000 au murit, conform unui fost responsabil de rang înalt din domeniul medical.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii: Măsuri de igienă cu caracter preventiv vor fi comunicate în şcoli Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat că instituţia pe care o conduce, împreună cu Ministerul Educaţiei, vor pregăti un set de măsuri care vor fi comunicate în şcoli, în vederea respectării normelor de igienă, decizie luată în contextul cazurilor de sindrom hemolitic-uremic apărute...
Ministrul Sănătăţii trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie Ministrul Sănătăţii va trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, fiind vorba de verificări în legătură cu managerul unităţii medicale, dr. Monica Pop.
UPDATE Ministrul Sănătăţii trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie Ministrul Sănătăţii va trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, fiind vorba de verificări în legătură cu managerul unităţii medicale, dr. Monica Pop.
Ministrul Sănătăţii despre dispariţia medicamentelor de pe piaţă: Suntem pe cale de a soluţiona această problemă Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat luni că problema privind dispariţia de pe piaţă a medicamentelor din cauza reducerii preţurilor este pe cale de a fi soluţionată în cel mai scurt timp.
Centru mobil de donare de sânge în Piaţa Romană Unul din cele cinci centre mobile de donare de sânge a devenit luni, pentru o zi, funcţional în Piaţa Romană din Bucureşti.
Dezbatere pe proiectul prevenţiei, luni, la Cameră; invitat - ministrul Sănătăţii O dezbatere privind strategia Ministerului Sănătăţii pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate, dar şi legată de proiectul prevenţiei va avea loc luni la Camera Deputaţilor la 'Ora Guvernului', fiind invitat să participe ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.