Cele mai citite
 


Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar
vineri, 7 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.
La bilanţul activităţii pe anul trecut al Ministerului Sănătăţii, prezentat joi în conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii a menţionat însă că anul 2010 a fost un an câştigat din punct de vedere al reformelor începute în acest sector.
'Pentru sistemul sanitar, anul 2010 a stat sub semnul descentralizării, al întoarcerii către pacient şi către autorităţile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunităţii din care fac parte', a spus Cseke Attila.

Acesta a evidenţiat că în 2010 din cele 435 de unităţi sanitare publice existente pe teritoriul României au fost transferate către autoritatea locală un număr de 370 unităţi. Au rămas în reţeaua Ministerului Sănătăţii 62 de unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie şi spitale monospecialitate.
Responsabilul sanitar a precizat că descentralizarea a fost realizată în proporţie de aproximativ 100%, doar pentru 3 unităţi din judeţul Vrancea nu s-a reuşit transferul, autorităţile locale din această zonă nedorind să se implice în gestionarea unităţilor din comunitatea pe care o conduc.

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la reducerea numărului de funcţii de conducere (director) din unităţile sanitare cu 28%, de la 2.069 la 1.492 de funcţii, însemnând 577 de funcţii. În acest fel au fost realizate economii de un milion de lei lunar.
Au fost reduse şi un număr de 9.200 de paturi, dar şi cheltuielile de personal prin reorganizarea activităţilor ministerului şi structurilor subordonate, a spus Cseke Attila.

El a adăugat că dintr-un total de 9.920 de posturi existente atât în unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, cât şi în unităţile finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, au fost reduse 1.621 posturi, dintre care 978 vacante.
Între realizări, ministrul a evidenţiat şi noul sistem de acordare a concediilor medicale, introdus anul trecut, care a dus la o diminuare de aproximativ 30% a numărului de certificate medicale eliberate în ultimele luni, faţă de începutul anului.

El a accentuat că dacă pe toată perioada anului 2009 au fost eliberate peste 2.600.000 de certificate medicale, în anul 2010 numărul lor a fost într-o evidentă descreştere. De la începutul anului 2010 şi până în luna septembrie, când a avut loc ultima informare, au fost eliberate 713.436 certificate medicale.
Referindu-se la deblocarea posturilor din sistem, ministrul Sănătăţii a făcut referire şi la faptul că de la mijlocul lunii decembrie 2010 din cele 3.072 posturi deblocate au fost scoase efectiv la concurs de către unităţile sanitare un număr de 2.760. Dintre acestea, au fost ocupate 1.384,5 posturi, pentru un număr de 881 posturi concursurile sunt în curs de derulare, iar 494,5 posturi au rămas neocupate.

Tot în 2010, Ministerul Sănătăţii a aprobat introducerea mecanismului de coplată şi lărgirea bazei de contribuitori la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.
Referindu-se la cea de-a doua măsură, Cseke Attila a spus că din 1 ianuarie 2011 s-a extins numărul contribuabililor adăugându-se şi pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii, mai puţini cei care au fost răniţi.

Până la această decizie existau 6,7 milioane plătitori care trebuiau să plătească pentru aproape 18 milioane de asiguraţi.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că numărul contribuabililor va ajunge la 8.797.028 contribuabili pentru Sănătate şi în jur de 1,4 miliarde lei colectaţi la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate.
Demnitarul s-a referit şi la noul pachet legislativ pentru sistemul de sănătate, accentuând că cele mai importante prevederi noi le reprezintă desfăşurarea programelor naţionale de sănătate şi a contractului-cadru pe o perioadă de 2 ani, precum şi descentralizarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate
Astfel, o pondere de 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUAS) colectate într-un judeţ va reveni Casei de asigurări de sănătate din judeţul respectiv, a precizat ministrul.

Diferenţa, reprezentând 40% din contribuţiile la FNUAS, va fi virată în contul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Din această pondere, maximum 3% se va folosi la cheltuielile de administrare şi de capital pentru CNAS şi Casele judeţene de asigurări de sănătate. Ministrul a spus că ponderea de 37% din contribuţie va intra într-un fond de redistribuire, a cărui utilizare se va determina prin criterii elaborate printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Din acest Fond de redistribuire se vor plăti serviciile medicale efectuate între judeţe sau, acolo unde este cazul, respectiv unde fondurile dintr-un anumit judeţ sunt insuficiente.
El a subliniat că în redistribuirea acestui fond se va ţine seama de importanţa pe care o au centrele universitare şi instituţiile naţionale care ar trebui să primească mai mult.

În opinia ministrului Sănătăţii, nereuşitele anului trecut au fost în special imposibilitatea Ministerului Sănătăţii de a gestiona direct fondurile din sănătate şi faptul că în continuare acesta este condus bicefal şi nu de o singură autoritate aşa cum ar fi normal.
Cseke Attila nu consideră un insucces faptul că medicii au plecat în număr mare din ţară în 2010. El a spus că vor mai pleca şi în 2011 pentru că prin intrarea în UE există această posibilitate de a profesa în alte ţări.
'Situaţia este grea nu numai pentru România din acest punct de vedere. Şi Cehia şi Ungaria au mari probleme. Important este să-i readucem', a mai spus ministrul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele de descentralizare din sistem Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele actelor normative de derulare a procesului de descentralizare în sistemul sanitar, informează un comunicat remis AGERPRES.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cseke Attila: Descentralizarea spitalelor nu se face politic Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, joi, că managementul spitalelor transferate autorităţilor locale va reveni proprietarilor de imobil şi că nu vor exista excepţii de la această regulă, indiferent de culoarea politică a primarului sau preşedintelui de Consiliu Judeţean.