Cele mai citite
 


Ministrul Cseke Attila: Prioritatea pentru 2011 este introducerea cardului naţional de asigurat
vineri, 7 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Introducerea cardului naţional de sănătate, reorganizarea sistemului spitalicesc şi investiţiile în domeniile oncologic, anestezie, terapie intensivă reprezintă cele mai importante proiecte ale anului 2011 pentru Ministerul Sănătăţii, a declarat joi, în conferinţă de presă, ministrul Cseke Attila.
Astfel, la sfârşitul acestei luni, Imprimeria Naţională va începe producerea cardului naţional de sănătate, însă nu se pot fabrica mai mult de l milion de carduri lunar, astfel încât introducerea cardului naţional de sănătate se va face în a doua parte a anului, a evidenţiat ministrul Cseke Attila.

Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional. Informaţiile vor fi mai bine securizate prin card decât erau până acum, a spus ministrul Sănătăţii.
'Implementarea cardului naţional de sănătate reprezintă o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Acest proiect reprezintă de fapt primul pas spre informatizarea sistemului medical care va conduce la disciplină financiară şi medicală', a evidenţiat ministrul.

De asemenea, ministrul Sănătăţii s-a referit şi la beneficiile acestuia atât pentru pacient cât şi pentru autorităţile sanitare. Astfel, pacienţii vor scăpa de birocraţie şi de drumurile la Casa de Asigurări pentru a dovedi calitatea de asigurat când au nevoie de servicii medicale sau concedii medicale, iar autorităţile vor putea cunoaşte exact câte servicii medicale au fost efectuate unui pacient şi care sunt nevoile reale în sistem.
Totodată, persoanele asigurate vor avea obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Tot anul acesta, în funcţie de fondurile repartizate, Ministerul Sănătăţii va realiza o serie de investiţii în cadrul programelor de oncologie şi ATI.
El a menţionat că aproximativ 190.000.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea secţiilor de oncologie şi ATI şi pentru dotare cu aparatură medicală de specialitate în unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi cea a autorităţilor locale.

Ministrul Sănătăţii a evidenţiat şi măsuri în premieră, respectiv desfăşurarea programele naţionale de sănătate multianual pe o durată de 2 ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor, precum şi contractul-cadru care va fi făcut pe 2 ani.
Cele mai importante programe noi care vor fi gestionate în acest an vizează reducerea incidenţei cancerului în România şi fertilizarea in vitro. Peste 84.000.000 lei vor fi alocate pentru aceste intervenţii în oncologie şi reproducerea asistată, a adăugat ministrul. El a spus că pentru programul de fertilizare în vitro comisia de specialitate lucrează la stabilirea criteriilor şi modului de desfăşurare a acestuia.

În ceea ce priveşte reorganizarea unităţilor sanitare, ministrul Sănătăţii a evidenţiat că acest proces se v desfăşura în două planuri, fie prin comasare, fie prin desfiinţare, atât pentru reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi pentru cea a autorităţilor locale. Aceste comasări urmăresc o eficientizare a activităţii spitalelor, dar şi o cheltuire mai bună a banului public, în condiţiile în care există spitale care funcţionează în aceeaşi clădire şi este evident că un management unitar pe instituţii care sunt în aceeaşi clădire este mult mai binevenit.
Pe de altă parte, sunt situaţii în care această comasare urmăreşte o încadrare într-o clasă superioară a noii instituţii astfel create. Oraşele centre universitare importante din ţară - Timişoara, Cluj, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova, Bucureşti vor avea spitale judeţene în clasa 1, cel mai înalt grad de clasificare, dar pentru aceasta unităţile respective vor trebui să aibă anumite specialităţi de care astăzi nu dispun.

Potrivit ministrului Cseke, vor exista o serie de unităţi sanitare care se vor reprofila. Şi în acest caz, autorităţile locale vor face propuneri pentru realizarea acestui proiect. Ministerul Sănătăţii estimează că, în funcţie de propunerile venite din teritoriu, în 2 săptămâni va propune o listă cu noile structuri.
De asemenea, începând cu 2011 concursul de Rezidenţiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile în formarea medicală de specialitate, acest lucru ducând la scăderea migraţiei medicilor între diferite regiuni ale ţării, a subliniat Cseke Attila. El a spus că Ministerul Sănătăţii a început în această săptămână demersurile pentru ca medicii tineri să se poată angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat.

Astfel, pe site-ul MS se află în dezbatere publică un proiect de act normativ conform căruia absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat. Conform aceluiaşi proiect, începând cu anul III de pregătire în specialitate, rezidenţii pot fi incluşi în linia de gardă (alta decât linia I de gardă), în afara programului normal de lucru, a menţionat ministrul. De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, aceştia vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu.

Tot în 2011, este prevăzută achiziţia a 202 ambulanţe de diferite tipuri, plus o maşină de accidente şi calamităţi. Totodată, Ministerul Sănătăţii a început demersul pentru implementarea unui program de dotare a serviciilor de ambulanţă şi SMURD pe o durată de 4 ani, în funcţie de fondurile repartizate pentru această destinaţie. Acest program care prevede achiziţionarea de minim 681 ambulanţe de diferite tipuri şi autospeciale în valoare de 209.649542 lei va permite completarea dotării serviciilor prespitaliceşti şi a înlocuirii treptate a ambulanţelor uzate, a reliefat ministrul.
El a menţionat că un avantaj este faptul că Ministerul Sănătăţii nu va mai trebui să facă achiziţii masive de ambulanţe în viitor. Procedura de licitaţie este în curs de derulare, acordul cadru putând fi semnat în cursul lunii februarie, cu respectarea termenelor legale după finalizarea procedurilor de achiziţie.

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona 202 ambulanţe de diferite tipuri, plus o maşină de accidente şi calamităţi.
În ceea ce priveşte fondurile alocate sănătăţii, Cseke Attila a spus că pentru MS acestea sunt suficiente, chiar permit o serie de investiţii, dar fondurile primite de CNAS nu sunt suficiente şi vor mai trebui completate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Ministerul Sănătăţii reabilitează secţiile de terapie intensivă din 41 de spitale Bucureşti, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat, printr-un ordin, programul pentru reabilitarea secţiilor de anestezie şi terapie intensivă din 41 de spitale publice aflate, atât în reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.
Cseke Attila: Bugetul MS pe 2011 este sustenabil şi creşte cu 8% faţă de cel din 2010 Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat luni că este mulţumit de forma bugetului de care va beneficia Ministerul Sănătăţii în anul 2011, fiindcă este prevăzută o creştere cu 8% faţă de bugetul din 2010, ceea ce va permite demararea unor programe de investiţii în domeniu.
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
Cluj: Ambulanţă ultramodernă la SMURD pentru nou-născuţii aflaţi în stare critică Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj a intrat, vineri, în posesia unei ambulanţe de terapie intensivă ultradotată, care va ajuta echipajele Serviciului Medical de Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) şi pe cel judeţean de Ambulanţă să intervină pentru a asigura supravieţuirea nou-născuţilor...