Cele mai citite
 


Cercetătorii francezi şi americani fac un pas important în lupta împotriva maladiei Alzheimer
vineri, 7 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un grup de cercetători francezi şi americani au anunţat joi publicarea unei descoperiri privind receptorii celulelor nervoase din creierul uman, ceea ce deschide noi perspective terapeutice pentru anumite maladii precum Alzheimer, relatează cotidianul francez Le Monde.
Această descoperire se referă la 'mijloacele chimice' pentru 'modificarea localizării receptorilor pentru glutamat', modificări care apar 'în unele patologii ale creierului precum maladiile Alzheimer şi Huntington', a explicat pentru AFP Daniel Choquet, directorul Institutului Interdisciplinar pentru Neuroştiinţe (IINS, care vizează integrarea fizicii, chimiei şi biologiei în serviciul neurobiologiei) din Bordeaux.

Receptorii pentru glutamat sunt esenţiali în transmiterea informaţiei între celulele nervoase şi 'până acum nu exista niciun instrument pentru a modifica' localizarea lor, a spus Daniel Choquet. 'Prin munca noastră, am înţeles cum sunt stabilizaţi receptorii', a adăugat cercetătorul.

Lucrările au fost realizate de IINS în colaborare cu Bordeaux Imaging Center (BIC, imagistică la scară nanoscopică) şi o echipă de chimişti de la Massachusetts Institute of Technology (MIT, Statele Unite ale Americii).

Publicat la 26 decembrie în Nature Chemical Biology, revistă ştiinţifică britanică de referinţă, descoperirea deschide 'perspective terapeutice noi care s-ar putea concretiza peste 5 până la 10 ani', a estimat Daniel Choquet.

Potrivit acestuia, înţelegerea mecanismelor studiate permite abordarea 'reversibilităţii' procesului în cauză în anumite maladii ale creierului.

'Molecula pe care am pus-o la punct imită ceea ce se petrece în bolile în care sunt probleme sinaptice', a precizat omul de ştiinţă, care speră ca această 'moleculă lider' să poată conduce la o nouă generaţie de medicamente.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
Cercetători australieni au anunţat un succes important în lupta împotriva cancerului pulmonar O echipă de oameni de ştiinţă australieni a anunţat miercuri descoperirea naturii proteinelor implicate în diviziunea celulară în cazul cancerului de plămân, descoperire care reprezintă un important succes în lupta împotriva acestei maladii, informează Xinhua.
Cercetători români, implicaţi într-un proiect pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer din fazele incipiente Cercetători irlandezi coordonează un proiect internaţional de cercetare, în valoare de 5,4 milioane de euro, pentru diagnosticarea maladiei Alzhemier din fazele incipiente prin nanoscopie, proiect la care participă centre de cercetare din 5 ţări, printre care şi România, conform publicaţiei Irish Times...
Studiul hibernării animalelor ar putea contribui la cercetările asupra bolii Alzheimer Studierea mecanismelor care le permit animalelor să iasă din hibernare fără deteriorări cerebrale ar putea contribui la lupta împotriva bolilor degenerative. Când se trezesc după lunga pauză de iarnă, urşii, marmotele sau aricii nu uită nimic, deşi răcirea creierului a dus la o pierdere de sinapse -...
Alzheimer: o nouă pistă terapeutică Paris, 26 ian /Agerpres/ - O nouă pistă de cercetare în lupta împotriva maladiei Alzheimer şi a demenţei a fost conturată de o echipă de cercetători francezi, coordonaţi de profesorul Etienne-Emile Baulieu, de la Institutul naţional francez pentru sănătate şi cercetare medicală. Această nouă abordare...
A fost identificată harta genetică completă a două tipuri de cancer Londra, /Agerpres/ - Cercetători britanici au identificat în premieră harta genetică completă a două tipuri de cancer, de piele şi pulmonar, descoperire ce poate reprezenta un important pas înainte pentru tratarea acestor grave maladii, conform a două articole publicate în numărul de joi al revistei...