Cele mai citite
 


Clinică de chirurgie cardio-vasculară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, lăsată fără fonduri
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Constanţa, 10 iunie /Agerpres/ - O ultramodernă clinică de chirurgie cardio-vasculară înfiinţată anul trecut la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, investiţie de circa 11 milioane de euro făcută de Consiliul Judeţean (CJ), şi-a restrâns activitatea, din cauza lipsei fondurilor necesare desfăşurării actului medical.

 

Senatorul PSD Alexandru Mazăre a declarat, joi, pentru AGERPRES, că pentru a funcţiona la parametri normali, clinica are nevoie de bani ce nu pot fi asiguraţi din bugetul local, făcându-se demersuri pentru introducerea clinicii de la Constanţa în reţeaua de clinici existentă la nivel naţional, din care fac parte unităţi similare din Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Bucureşti şi care sunt finanţate de la bugetul central printr-un program aparte.

"Este vorba, în primul rând, de bani necesari pentru consumabile. Decontarea pe care o face spitalul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, fondurile proprii, toţi aceşti bani nu le permnit oamenilor de aici ca să asigure finanţarea clinicii pentru a funcţiona la parametri normali. Nu mai spun că aici lucrează specialişti care au venit de la Bucureşti la Constanţa şi cărora Consiliul Judeţean le asigură cazarea prin plătirea de chirii", a spus Mazăre.

Potrivit acestuia, anul trecut, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a asigurat CJ Constanţa că ministerul va contribui cu 5 milioane de euro la înfiinţarea clinicii de chirurgie cardio-vasculară, ceea ce nu s-a petrecut "fiind doar vorbe", întreaga investiţie fiind suportată doar de autoritatea locală.

"Efortul autorităţii locale de a dota la standarde ridicate această clinică trebuie continuat prin introducerea ei în programul naţional de inimă. Numai că acolo sunt câţiva profesori din centrele devenite tradiţionale, care împart banii şi nu le convine să mai apară un nou venit, Constanţa. Am început discuţii şi presiuni pe ministrul Sănătăţii, pentru a lua atitudine. El trebuie să se războiască cu aceşti domni mari profesori care îşi împart banii numai lor. Fratele meu, Alexandru, a făcut şi o interpelare în Parlament, iar acum urmează partea a doua, etapa bătăliei, pentru a ne da şi nouă fonduri", a declarat, la rândul său, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Ion Niculescu, a declarat, pentru AGERPRES, că pentru "o relativ bună funcţionare" a clinicii de chirurgie cardio-vasculară este nevoie, lunar, de circa 20 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care pentru funcţionarea clinicii la parametri maximi, necesarul solicitat este de peste 60 de miliarde de lei vechi.

"Sunt cazuri în care cu un singur pacient se cheltuieşte un miliard de lei vechi", a afirmat medicul.

Clinica de chirurgie cardio-vasculară are bancă de organe, o capacitate de 35 de paturi şi este dotată cu 49 de echipamente de ultimă generaţie, în clinică lucrând peste 20 de specialişti.

Conform şefului clinicii, dr. Mircea Pătruţ, în banca de organe a unităţii medicale se pot depozita homogrefe – ţesuturi, artere, valve, celule stem, sânge şi diferite organe, fiind prima bancă de acest gen din România.

"Pe lângă faptul că la Constanţa pot fi prelevate şi păstrate organe şi ţesuturi de la donatori, în acelaşi timp, clinica poate fi în contact on-line cu celelalte bănci de acest gen din lume, putându-se colabora pentru salvarea vieţilor oamenilor", a afirmat dr. Pătruţ.

La sfârşitul anului trecut, între Clinica de chirurgie cardio-vasculară de la Constanţa şi o clinică similară din Baden - Germania a fost semnat un contract de cooperare, prin care medicii constănţeni se pot perfecţiona la clinica germană, una dintre cele mai mari şi moderne din Europa, iar medicii din Germania efectuează operaţii dificile la Constanţa, împreună cu colegii lor români.

"Împreună vom pune la punct anumite tipuri de intervenţii chirurgicale, iar cazurile mai grele, pe care nu le vom putea rezolva aici, le vom trimite în clinica dumnealor, unde posibilităţile şi experienţa medicilor sunt mai mari", a declarat dr. Mircea Pătruţ, la semnarea protocolului.

La evenimentul desfăşurat la Constanţa, medicul german Alexander Tejas a declarat că la Clinica de chirurgie cardio-vasculară din Baden, anual sunt operaţi peste o sută de pacienţi români, dintr-un total de 1.600 - 2.000 de operaţii pe cord deschis care se fac în fiecare an.

Unul dintre aceşti pacienţi a fost şi mama primarului Radu Mazăre, care a suferit o intervenţie chirurgicală, anul trecut, în ziua alegerilor locale din luna iunie.

"A fost o operaţie extraordinar de dificilă. Cert e că i-au scos inima din piept, i-au schimbat o valvă, i-au pus inima la loc. Operaţia a fost mai mult decât o reuşită, iar după o lună, la ziua mea, mama mea dansa. Aş vrea ca astfel de operaţii, de un asemenea grad de dificultate, să se desfăşoare şi la Constanţa, şi sunt convins că aşa se va întâmpla", a afirmat Radu Mazăre. AGERPRES/(Nona Jalbă)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE/DNA: Şefa Secţiei de Cardiologie(Spitalul Constanţa), sub control judiciar, în legătură cu internarea lui Nicuşor Constantinescu Procurorii DNA au dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, faţă de Raluca-Irinel Parepa, şefă a Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi faţă de Marius Ţoringhibel, medic primar în cadrul aceleiaşi secţii, pentru favorizarea făptuitorului, în legătură...
Constanţa: Centru de cardiologie intervenţională inaugurat la Spitalul Judeţean, investiţie de un milion de euro Un modern centru de cardiologie intervenţională a fost inaugurat, miercuri, la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, investiţie de aproape un milioan de euro realizată printr-un parteneriat public privat.
Buzău: Clinică de cardiologie intervenţională, inaugurată la Spitalul Judeţean de Urgenţă O clinică de cardiologie intervenţională dotată cu aparatură medicală de ultimă generaţie a fost deschisă, vineri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.
DNA: Cei trei medici din Constanţa, trimişi în judecată în stare de arest la domiciliu Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe cei trei medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acuzaţi de luare de mită, după ce au condiţionat efectuarea unei operaţii chirurgicale pe cord de remiterea unei sume de bani.
Spitalul Monza şi ARES, parteneriat strategic de 750.000 de euro pentru tratarea pacienţilor cu boli cardiovasculare Spitalul Monza şi Centrele de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională/ARES au semnat un parteneriat strategic, începând cu luna octombrie 2016, şi au investit peste 750.000 de euro în achiziţia de noi echipamente medicale şi extinderea capacităţii de intervenţie, măsuri ce vor conduce...
Întrebare adresată preşedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, de către deputatul PSD Neviser Zeharcu Deputatul Neviser Zaharcu sprijină demersurile Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă 'Sfântul Apostol Andrei' din Constanţa de a efectua din nou procedurile de cardiostimulare cardiacă