Cele mai citite
 


Ateroscleroza este una dintre cauzele principale ale deceselor în România
vineri, 7 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 7 ian /Agerpres/ - Ateroscleroza este una dintre cauzele principale ale deceselor în România - aproximativ 60% din numărul total al acestora (7,62 decese la 1.000 de locuitori în cazul bărbaţilor, respectiv 5,58 decese la 1.000 de locuitori în cazul femeilor).
La acest capitol, România depăşeşte cu mult media europeană, unde se înregistrează puţin peste 3 decese ale bărbaţilor la 1.000 de locuitori şi puţin peste 2 decese ale femeilor, la 1.000 de locuitori, având drept cauză ateroscleroza.
Cauza apariţiei ateroscerozei este placa de aterom de pe vasele de sânge, care se formează în cazul unor valori ridicate ale colesterolului şi a trigliceridelor.
Într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se arată că 8% din totalul bolilor din ţările dezvoltate au drept cauză creşterea colesterolului din sânge, iar 60% dintre bolile de inimă şi 40% dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt efecte ale excesului de colesterol din sânge.
Studiul ''Interheart'' estimează că 45% dintre cazurile de infarct miocardic înregistrate în Europa de Vest şi 35% dintre cele din Europa Centrală şi de Est sunt provocate de excesul nivelului de lipide faţă de nivelul considerat normal.
Europenii pierd, în medie, 10 ani din viaţă din cauza bolii, a dizabilităţii sau a decesului prematur provocat de afecţiunile inimii şi şapte ani din cauza accidentelor cerebrale vasculare. Prin comparaţie, cancerul determină scăderea duratei de viaţă normală cu 11 ani, relevă acelaşi raport al OMS.
La finele anului 2010 a fost lansat în România medicamentul Ascord, primul generic al uneia dintre cele mai importante statine cunoscute la nivel mondial - atorvastatină - utilizate pentru reglarea valorii lipidelor (grăsimii) din sânge.
Atunci când dieta fără grăsimi şi modificările induse în stilul de viaţă nu dau rezultatele scontate, în sensul reducerii colesterolului şi a triglicerideridelor, intervine Ascord. Atorvastatina este indicat ca adjuvant al dietei pentru scăderea valorilor crescute ale colesterolului total, LDL-colesterolului, apoliproproteinei B şi trigliceridelor la pacienţii cu hipercolesterolemie primară, incluzând hipercolesterolemia familială, sau hiperlipidemia combinată când răspunsul obţinut cu celelalte măsuri non-farmacologice este necorespunzător.
În plus, medicamentul este indicat pentru scăderea valorilor colesterolului total şi al LDL-colesterolului la pacienţii cu hipercolesterolemie familială homozigotă, ca adjuvant la alte tratamente hipolipemiante sau în cazul în care astfel de tratamente nu sunt disponibile.
Acesta previne evenimentele cardiovasculare la pacienţii cu un risc mare pentru un prim eveniment cardiovascular, ca adjuvant pentru corectarea celorlalţi factori de risc. Eficienţa sa dovedită ştiinţific se manifestă inclusiv asupra plăcii de aterom de pe vasele de sânge - cauza apariţiei aterosclerozei. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ateroscleroza provoacă în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute Ateroscleroza provoacă, în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute. Această afecţiune este progresivă, severă şi impredictibilă, fiind cauza a 52% din decesele de pe glob.
Prima statină cu indicaţii pentru copii Indicaţiile pentru medicamentul Crestor au fost extinse pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la adulţii cu risc crescut şi, în premieră, în tratamentul copiilor cu vârsta peste 10 ani cu dislipidemie mixtă şi hipercolesterolemie familială, ceea ce face ca acest medicament să fie prima statină cu...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Femeile si bolile de inima: ce trebuie sa stii! In ultimii ani impactul bolilor de inima asupra femeilor a atras tot mai multa atentie. Desi toata lumea crede ca bolile de inima ii afecteaza si pe barbati in aceeasi masura, de fapt acestea cauzeaza mai multe decese in randul femeilor. In occident 1 din 3 femei moare de o boala de inima...
Primul generic de rosuvastatină pe piaţa românească Primul generic de rosuvastatină de pe piaţa românească a fost lansat miercuri de Zentiva, parte a Grupului Sanofi Aventis.
ARPIM: 60% dintre decesele înregistrate anual în România - cauzate de bolile cardiovasculare Bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala cauză de deces atât în România, cât şi în Europa, potrivit ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie.