Cele mai citite
 


Proiecte de reorganizare a sistemului spitalicesc, supuse dezbaterii publice
vineri, 7 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 7 ian /Agerpres/ - Patru proiecte de hotărâri de Guvern care vizează desfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi sanitare se află în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, începând de vineri, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Unităţile vizate sunt Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. 'Prof. Dr.D.Hociotă', Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia, Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti 'Prof. Dr. Florin Brătilă' Bucureşti, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord şi Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei.
Potrivit proiectelor aflate în dezbatere publică, Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. 'Prof. Dr.D.Hociotă' va fi transformat în centru fără personalitate juridică şi va funcţiona în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, iar Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia va fi inclus în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol.
Totodată, Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti 'Prof. Dr. Florin Brătilă' Bucureşti şi Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord vor fi incluse în cadrul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, iar Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei se va integra cu Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei.
Reorganizarea acestor unităţi face parte din strategia Ministerului Sănătăţii de eficientizare a sistemului spitalicesc şi realizare a unui sistem în care unităţile să corespundă cerinţelor de asistenţă medicală actuale.
Prin proiectul de act normativ care prevede desfiinţarea Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. 'Prof. Dr. Dorin Hociotă' Bucureşti ca unitate personalitate juridică şi reorganizare a acesteia în centru de fonoaudiologie şi chirurgie funcţională, fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Ministerul Sănătăţii urmăreşte creşterea calităţii actului medical, precum şi optimizarea asistenţei medicale acordate pacienţilor.
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este o unitate sanitară cu peste 1.000 de paturi, care acordă diverse servicii medicale spitaliceşti şi ambulatorii, dar care pentru specialitatea ORL are la dispoziţie doar un compartiment cu 10 paturi, fără capacitatea de a soluţiona în toate situaţiile cazuistica aferentă unui spital de urgenţă.
Pe de altă parte, Institutul 'Prof. Dr. Dorin Hociotă' este un for metodologic cu secţii clinice specializate în abordarea diferitelor patologii în domeniul ORL, care poate asigura buna funcţionare a unităţii nou înfiinţate. Păstrarea institutului sub formă de centru va permite continuarea activităţilor actuale.
Desfiinţarea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia şi reorganizarea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol se înscriu într-un plan al Ministerului Sănătăţii atât pe termen scurt, cât şi mediu, care vizează identificarea soluţiilor pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere - funcţionare şi eficientizare a utilizării bazei tehnice în unităţile sanitare din reţeaua proprie, prin integrarea serviciilor existente sau a celor nou create.
Potrivit MS, reorganizarea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, prin desfiinţarea Institutului Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti 'Prof. Dr. Florin Brătilă' Bucureşti şi a Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord asigură premisele pentru introducerea unui management unitar, precum şi posibilitatea utilizării unor platforme comune în cazul a trei unităţi care acordă acelaşi tip de servicii spitaliceşti şi ambulatorii de specialitate în domeniul recuperare, medicină fizică şi balneologie.
Reorganizarea Centrului de Cercetări şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei şi a Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei a fost propusă chiar de către autoritatea locală. În prezent, Centrul de Cercetare şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei funcţionează, în mare parte, în cadrul Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei. Doar compartimentele de medicină internă şi de endoscopie digestivă ale centrului se află într-un alt sediu, chiar dacă secţia de gastroenterologie este în clădirea spitalului. În acest fel, pacienţii sunt nevoiţi să parcurgă o distanţă de 2 km între secţie şi compartimentul de investigaţii.
Prin măsura propusă se reduc cheltuielile de regie în ceea ce priveşte clădirea în care funcţionează cele 20 de paturi. De asemenea, vor exista laboratoare de investigaţii şi tratament unice, care vor fi utilizate în comun, completându-se şi schema de personal, iar pacienţii vor beneficia de servicii complete la nivelul de competenţă al unităţii. Liniile de gardă vor fi organizate unitar, asigurând continuitatea asistenţei medicale în oraşul Şimleu Silvaniei, cu implicarea tuturor medicilor de specialitatea respectivă din ambele unităţi sanitare şi vor funcţiona la nivelul spitalului, unde sunt şi celelalte specialităţi.
Prin reorganizările propuse, se poate realiza utilizarea optimă a fondurilor Ministerului Sănătăţii sau pot fi atrase fonduri din alte surse, în funcţie de priorităţile politicii de sănătate şi de nevoile obiective, evidenţiate prin cererea de servicii medicale, precizează sursa citată.
În urma acestor reorganizări, în subordinea Ministerului Sănătăţii vor rămâne 55 de unităţi sanitare. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Executivul a decis reorganizarea unor spitale din Şimleu Silvaniei şi Tăşnad Bucureşti, 17 feb /Agerpres/ - Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern (HG) privind desfiinţarea Centrului de Cercetări şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei şi reorganizarea Spitalului Orăşenesc din localitate, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS), remis joi AGERPRES.
Bucureşti: Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.
Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.
Constanţa: DSP a propus ca Spitalul de Recuperare şi Balneologie Eforie Nord să fie administrat de Universitatea Ovidius Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat, luni, că i-a propus ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, ca Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord să fie trecut în administrarea Universităţii Ovidius, şi nu în cea a Institutului...
Protest al angajaţilor de la Institutul ORL 'Dorin Hociotă' Angajaţii de la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie ORL 'Prof. dr. Dorin Hociotă' din Capitală protestează faţă de decizia MS de a comasa institutul cu Spitalul Universitar.
Ministerul Sănătăţii consideră nejustificat protestul cadrelor medicale de la Institutul ORL Ministerul Sănătăţii consideră nejustificat protestul cadrelor medicale de la Institutul Naţional de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL 'Prof. Dr. D. Hociotă', care au întrerupt spontan activitatea pentru câteva ore, în semn de protest faţă de reorganizarea instituţiei.