Cele mai citite
 


Alarmă depresie: tinerii sub 18 ani expuşi riscului
joi, 11 decembrie 2008   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Depresia
 

Roma - Depresia este un cuvânt care provoacă întotdeauna teamă, dar care se încarcă cu întrebări şi mai alarmante dacă se referă la tineri şi adolescenţi. Din nefericire, statisticile arată că depresia, o otravă a epocii noastre, este o boală de care suferă tot mai des şi minorii - Avvenire, The Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Potrivit statisticilor publicate cu ocazia 'Zilei mondiale a sănătăţii mentale'', un procent de 3 la sută dintre copii şi 8 la sută dintre adolescenţi suferă de această 'tulburare'. Chiar şi sub vârsta de 18 ani, mai mult de un copil din o sută (11 la sută) trebuie să se confrunte cu această boală invizibilă pe care, neştiind să o definim în mod mai precis, o numim depresie, notează autorul unui articol apărut în ziarul Avvenire.

Un studiu realizat recent de Institutul ştiinţific 'E.Media' şi de Universitatea 'Vita Salute' din cadrul Spitalului San Raffaele din Roma a demonstrat pentru prima dată acţiunea comună a unor factori genetici şi psihosociali. Acest studiu, publicat într-una din revistele de prestigiu din domeniu, The Journal of Child Psychology and Psychiatry, şi încă netradus în Italia, arată în esenţă că, alături de influenţe genetice de multă vreme cunoscute, factorii de mediu şi factorii socio-familiari pot fi decisivi în apariţia unor episoade de depresie în rândul tinerilor. ''Dacă este adevărat că această problemă la vârsta evoluţiei este legată de unele dimensiuni biologice - afirmă Massimo Molteni, neuropsihiatru la institutul amintit - este la fel de adevărat că prezenţa unor factori ambientali, alături de datele genetice, se poate afla la originea fenomenului de depresie''. Este vorba de o ipoteză care deschide calea, pe plan social, unor întrebări foarte dificile. Într-adevăr, ţinând cont de condiţiile familiale şi de mediu tot mai critice în care trăiesc mulţi tineri este uşor de imaginat că numărul cazurilor de depresie vor creşte. Totodată, multe din aceste situaţii pot risca să rămână multă vreme în letargie, pentru a exploda ulterior cu forme şi mai îngrijorătoare.

Condiţiile sociale se referă, fireşte, la destrămarea familiei, la divorţuri; situaţii care, după cum o dovedesc multe analize făcute în Italia şi în străinătate, se repercutează cu efecte negative asupra echilibrului psihologic al copiilor. Totuşi, chiar şi atunci când condiiţiile familiale sunt bune, există contexte sociale, economice şi culturale cu un puternic caracter precar, şi care pot fi foarte riscante. Un tânăr poate suporta mulţi stimuli din exterior, şi deci trebuie să găsească în propria familie un prim ecran capabil să filtreze mesajele ce provin din exterior şi să i le facă comprehensibile. Dacă acest filtru nu există, copilul rămâne fără apărare; de aici decurge şi riscul de depresie. Dacă copilul, sau adolescentul, are deja o predispoziţie genetică, apariţia acestei tulburări devine din păcate posibilă.

Distrugătoare pot deveni şi ''stimulentele'' ce provin de la mass media şi care solicită aparatele emoţionale fragile ale unui copil: anumite emisiuni tv care vorbesc despre omucideri, delicte, sex banalizat şi alte subiecte de acest gen sunt din păcate foarte frecvente.

O persoană adultă, atunci când sesizează o situaţie de nemulţumire, de bine de rău, îşi dă seama şi se duce la medic. Adolescentul, sau copilul, are mai puţină capacitate de a înţelege ceea ce i se întâmplă, şi, ca atare, se culpabilizează şi nu spune nimic părinţilor. Un copil demoralizat, trist, poate ajunge chiar şi la suicid. Situaţia cea mai frecvent întâlnită este aceea a tinerilor care îşi spun ''eu nu mai valorez nimic'', riscând deci să devină tineri ce nu mai au o motivaţie. Şi în aceste cazuri, soluţia salvatoare este prevenirea, care, tradusă în termeni educativi, înseamnă atenţie, respect, grijă, prudenţă, capacitatea de a doza da-urile cu nu-urile.

AGERPRES (Emilia Cosma)

 
Notare
Comentarii
de val27
acest subiect ar trebui adus mai des in discutie! copii nostri sufera iar noi habar nu avem pana nu se intampla vreo tragedie!!!!incepand de la scoala, respectiv liceu unde a fost "aruncat" de calculator la capacitate;mediu cu care nu s-a adaptat nici in prezent(cla a xii-a) si a suferit in tacere pana la sfarsitul cls a ix-a cand l-am observat si l-am rugat cu multe lacrimi sa-mi spuna ce are. apoi au urmat vizitele la psihologul scolii, caruia nu i se acorda atata atentie cat ar trebui, ;acolo am aflat mai multe si de fapt de unde a plecat si ce a contribiut la acele depresii care au dus la inchiderea in sine si multe altele.apoi vizitele la centrul de adolescenti cu probleme Titan.este ff greu ca un copil sensibil sa se adapteze sau mai bine zis sa poata sa infrunte acele elemnte din scoala, acei copii care-i fac viata grea legandu-se de el, tocmai pt ca e prea cuminte, prea la locul lui si cu alte preocupari decat ale lor.viata e dura sata ar trebui sa-i invatam de mici,pt ca riscam sa ne vedem proprii copii ori ca sunt corupti de grupurile majoritare ce fac rau si decad sau pur si simolu nu pot suporta si se sinucid!!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Anual, depresia afectează circa 3 milioane de adolescenţi americani (raport) În doar un an de zile aproape 3 milioane de adolescenţi americani s-au confruntat cu o criză majoră de depresie, potrivit unui raport al executivului american, scrie UPI.com.
Telefonul Copilului: Numărul cazurilor de bullying semnalate de băieţi a crescut de peste 20 de ori într-un singur an Numărul băieţilor care au raportat cazuri de bullying la Telefonul Copilului (116111) a crescut de peste 20 de ori, de la 25 de cazuri în 2014 la 534 de cazuri în anul 2015, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Asociaţia Telefonul Copilului.
Depresia - Cauze si Simptome Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici, psihologici si factori din mediu.
Dependenţa de Internet accentuează depresia adolescenţilor /studiu/ Adolescenţii dependenţi de Internet sunt de două ori şi jumătate mai susceptibili să cadă pradă depresiei decât colegii lor de generaţie care navighează pe web în mod normal şi controlat, relevă un studiu ştiinţific publicat luni în SUA, potrivit AFP.
În perioada sărbătorilor pascale creşte semnificativ numărul cazurilor de depresie, avertizează medicii În perioada sărbătorilor pascale creşte semnificativ numărul cazurilor de depresie iar spitalele înregistrează o incidenţă crescută a tentativelor de suicid, a cazurilor de exces de alcool şi de violenţă domestică, susţine Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Centrului de Traumă şi Toxicologie Iaşi.
Afecţiunile mentale, o 'bombă cu ceas' pentru Uniunea Europeană (studiu) Afecţiunile mentale reprezintă o adevărată 'bombă cu ceas' pentru Europa, în condiţiile în care ele afectează aproximativ 165 milioane de europeni în fiecare an (38 la sută din întreaga populaţie a UE), relevă un studiu realizat de European Brain Council (EBC), prezentat marţi la Bruxelles.