Cele mai citite
 


Bihor: Centrul Regional Sud Est European de Transfuzie Sanguină, inaugurat la Oradea
duminică, 9 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oradea, 7ian/Agerpres/- Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a inaugurat, vineri, la Oradea, Centrul Regional Sud-Est European de Transfuzie Sanguină, unic în regiunea de Sud-Est a Europei, coordonator în domeniul transfuziei şi siguranţei sângelui, dar şi promotor al unor politici de intervenţie transfrontalieră.
Centrul are responsabilitatea de a monitoriza domeniul specific, raportează (la 6 luni) evoluţia şi finanţarea programelor specifice şi realizează totodată, formarea profesioniştilor şi a formatorilor în domeniu.
'Am inaugurat astăzi singurul centru din România care va putea deveni un centru formator, pe de o parte şi transmiţător de strategii şi informaţii, pe de altă parte. Existenţa acestui centru arată că se poate câştiga un prestigiu internaţional nu doar prin bani, ci şi prin oameni capabili şi devotaţi. Oradea poate câştiga un prestigiu internaţional prin acest centru, prin oamenii de aici, pentru că Centrul de transfuzie orădean este unul dintre cele mai bune, dacă nu cel mai bun din România Centrul va deveni un punct de referinţă, fiind în legătură permanentă cu alte centre de specialitate atât din ţară, cât şi în regiunea de sud-est a Europei şi toată Uniunea Europeană,' a declarat ministrul Cseke.
Centrul regional funcţionează în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, având, conform normelor Reţelei, patru angajaţi, dintre care doi medici specialişti în domeniu, un specialist IT şi o secretară, fiind condus de dr. Ligia Burtă. Clădirea Centrului de transfuzie sanguină de la Oradea a fost reabilitat din fondurile bugetului local cu o sumă de 450.000 de lei şi are un personal total de 21 de angajaţi.
Prima activitate internaţională a centrului nou-înfiinţat se va desfăşura în mai 2011, când reprezentanţii ţărilor membre ai Reţelei de Sănătate vor participa în România la un training de specialitate în domeniul transfuziei sanguine în cazul unor situaţii de urgenţă sau catastrofe. Clădirea Centrului de transfuzie sanguină de la Oradea a fost reabilitată din fondurile bugetului local cu o sumă de 450.000 de lei şi are un personal de 21 de angajaţi.
Reţeaua Sud-Est Europeană de Sănătate (SEEHN - South-Eastearn Europe Health Network) a luat fiinţă în 2001 în cadrul Procesului de Cooperare al Europei de Sud-Est - cadru de colaborare a ţărilor în interesul dezvoltării comune a regiunii. Reţeaua cuprinde nouă ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia.
Prin această reţea, ţările colaborează permanent în domeniul sănătăţii şi sunt în legătură permanentă cu alte state membre UE şi OMS (Belgia, Franţa, Grecia, Italia, Norvegia, Slovenia, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie).
Scopul reţelei este îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor din regiune, susţinerea autorităţii şi controlului ţărilor din regiune în interesul unor acţiuni concertate, comune în domeniile prioritare de sănătate, definite de ministerele Sănătăţii din ţările membre. Reţeaua înfiinţează structuri tehnice: centre regionale de dezvoltare a sănătăţii - dintre aceste centre face parte şi Centrul Sud-Est European de Transfuzie Sanguină cu sediul la Oradea. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Curs internaţional de transfuzie sanguină, la Oradea Peste 40 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est vor participa, în perioada 7 - 9 iunie, la primul curs internaţional organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est, situat în Oradea, sub genericul ''Creşterea disponibilităţii sângelui şi a...
Bihor: Curs internaţional multidisciplinar pe tema securităţii sângelui, la Oradea Peste 40 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est s-au reunit la Oradea, la un curs internaţional multidisciplinar pe tema securităţii sângelui, organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est din localitate.
Bihor: Ministrul Ritli - România are nevoie de o nouă strategie pentru transfuzii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, susţine că România are nevoie de o strategie naţională în domeniul transfuziei, de armonizarea legislaţiei cu cea europeană, precum şi de aparatură performantă pentru fracţionarea şi valorificarea unei cantităţi imense de plasmă aflată în stoc.
Bihor: Ambulatoriu reabilitat din fonduri europene, inaugurat de ministrul Sănătăţii Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă noua policlinică de la Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitată şi modernizată printr-o investiţie de peste 4,4 milioane de lei, proiect derulat de Primăria Oradea, prin Programul Operaţional Regional.
Ministrul Sănătăţii a inaugurat Centrul integrat pentru tratament oncologic de la Oradea Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a inaugurat duminică, la Oradea (jud. Bihor, vest), Centrul integrat pentru tratament oncologic din cadrul Spitalului Municipal 'Gavril Curteanu', cel mai modern centru dintre toate cele existente în sistemul sanitar public din România, precum şi Secţia de gastr...
Bihor: Ministrul Sănătăţii susţine măsuri de management special pentru judeţele de graniţă Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că trebuie luate câteva măsuri de management special pentru judeţele de graniţă, în perspectiva unei directive europene de liberalizare a serviciilor medicale.