Cele mai citite
 


Ministrul Cseke agreează proiectul salarizării diferenţiate a medicilor, după performanţe
vineri, 7 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oradea, 7 ian/Agerpres/- Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a anunţat, vineri, necesitatea unui proiect de salarizare diferenţiată a medicilor, după performanţele profesionale, ceea ce va însemna 'o schimbare de filosofie completă' .
Întrebat ce crede despre acest proiect enunţat recent de preşedintele Traian Băsescu, ministrul Cseke a precizat că, şi din punctul său de vedere, medicii vor trebui scoşi din partea sectorului bugetar şi introdus un proiect prin care, practic, pe bugetul unui spital, alocat din diverse surse, să nu mai existe acel 'criteriu egalitar' în ce priveşte salarizarea lor.
'Astăzi practic, pe acelaşi segment, doi medici cu aceeaşi pregătire şi acelaşi program de lucru, cu acelaşi număr de gărzi, au aceeaşi salarizare. Ceea ce nu este corect. În mod cert, însă, evident că există diferenţe între rezultatele muncii lor,' a precizat Cseke, în conferinţa de presă.
Deoarece unii medici muncesc mai cu devotament, au un act medical mai bun, iar alţii mai puţin, a explicat ministrul, va trebui să se dea posibilitatea spitalelor de a încheia contracte cu medicii 'în mod diferenţiat şi bazat pe performanţă.'
'Trebuie să-i plătim pe medicii care lucrează mai bine şi au rezultate mai bune cu un salariu merituos şi pe alţii, care nu-şi fac treaba sau nu au acelaşi devotament, trebuie să aibă un salariu mai mic. Aceasta înseamnă o schimbare de filosofie completă, în ce priveşte salarizarea medicilor. Cred că viziunea d-lui preşedinte Băsescu este exact aceeaşi pe care şi noi o dorim să facem,' a declarat ministrul Sănătăţii.
În acelaşi timp, ministrul i-a atenţionat pe managerii de spitale că CNAS nu va deconta cheltuieli personale mai mari de 70% din bugetul unui spital.
Managerul Maternităţii Oradea, Gavrilă Grebenişan l-a informat pe ministrul Cseke, în acest context, că în spitalul de naşteri orădean, s-au realizat, începând cu luna august 2010, evaluări lunare pe baza rapoartelor DRG, astfel încât există o situaţie clară a sumelor aduse în spital de către fiecare medic. Conducerea Maternităţii a constatat, în acest mod, că există medici care au realizat de cinci ori suma minimă necesară pentru a primi salariu, dar sunt şi alţii care nu şi-au realizat acest barem.
'În consecinţă, acest clasament arată clar necesitatea introducerii salarizării diferenţiate pentru medici. Noi suntem gata să aplicăm acest principiu,' a declarat Grebenişan.
Chiar şi medicii sunt de acord cu acest proiect, deoarece, aşa cum declara, pentru AGERPRES, şeful de secţie conf univ. dr. Petru Chitulea, 'problema salarizării diferenţiate a medicilor, după calitatea şi cantitatea muncii depuse, rezolvă foarte multe probleme în sistemul sanitar românesc. În primul rând, problemele de personal, deoarece medicii care nu vor performa, nu justifică salariul, nu vor trebui să fie daţi afară din spital, pentru că vor pleca singuri. În al doilea rând, se va rezolva problema autoperfecţionării, fiecare medic fiind interesat de aceasta pentru a deveni mai performant. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Cseke dezaprobă obligarea la contribuţie a pensionarilor cu pensii mai mici de 740 de lei Oradea, 7 ian /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat vineri, la Oradea, că nu este de acord cu ordinul preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, potrivit căruia din 1 ianuarie 2012 vor fi obligaţi la plata contribuţiei şi pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei, adăugând că aceasta este...
Ministrul Cseke Attila: Proiect pentru liberă practică limitată a rezidenţilor Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a anunţat sâmbătă, la Oradea, un proiect important privind instituirea unui drept de liberă practică limitată pentru rezidenţii şi absolvenţii de medicină.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Bihor: Ministrul Sănătăţii a inaugurat Spitalul Municipal din Oradea, renovat complet Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri reconstrucţia totală a Spitalului Municipal din Oradea, realizată în perioada 2005-2011, prin fonduri alocate de la Ministerul Sănătăţii (80%) şi Primăria Oradea (20%).
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Ministrul Sănătăţii susţine că nu poate mări salariile medicilor rezidenţi în acest an Ministerul Sănătăţii nu va majora salariile medicilor rezidenţi în acest an şi că o posibilă mărire a acestora ar putea avea loc în 2014, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, ministrul Eugen Nicolăescu.