Cele mai citite
 


Circa 150 de copii depistaţi lunar că suferă de ADHD
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Neurologie
 

Un număr de aproximativ cinci copii care suferă de deficit de atenţie şi hiperactivitate, afecţiunea ADHD, se prezintă, zilnic, la Centrul de Sănătate Mintală (CSM) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi, conform medicilor, fără un tratament adecvat, boala poate avea consecinţe grave, ajungându-se până la excluderea din societate a bolnavului.

Şeful CSM Constanţa, dr. Gina Goleşteanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că echipa formată din 14 specialişti pe care o are centrul se axează mai ales pe copiii în vârstă de şase-şapte ani, 'în ideea de a preveni impactul negativ ulterior', în condiţiile în care nu există o secţie în spital pentru aceşti pacienţi şi nici fonduri suplimentare alocate pentru servicii strict specializate pe această patologie, aşa cum există în străinătate.

"Avem asistenţi sociali pentru a putea lua legătura cu şcoala şi, începând din acest an, şi psihopedagogi. Există în prezent profesori de sprijin, cu studii de psihopedagogie şi psihologie, care reprezintă interfaţa între psihologii clinicieni şi doamnele învăţătoare sau educatoare. Avem medicaţie, dar nu avem o bază materială, nu avem fonduri suplimentare pentru servicii strict specializate, nu avem o secţie în spital, un spaţiu al nostru renovat, însă avem entuziasm şi sperăm să facem lucruri bune, să câştigăm încrederea părinţilor, să le redăm speranţa, în condiţiile în care a început să se mişte totuşi ceva în acest domeniu referitor la ADHD", a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, în alte ţări există centre specializate pentru tratarea ADHD şi sunt aplicate terapii individualizate pentru fiecare copil, la aceste centre fiind aduşi şi părinţii.

Doctorul Daniel Popescu, director Relaţii-Publice din cadrul companiei Lilly România, a declarat că un studiu naţional asupra percepţiilor părinţilor cu privire la ADHD arată că românii sunt deosebit de preocupaţi de viitorul copiilor lor, considerând că integrarea într-un colectiv este cel mai important aspect pentru a asigura micuţilor un viitor bun.

"Totodată, aceştia sunt de părere că principalele dificultăţi întâmpinate de copiii cu ADHD sunt cele legate de experienţe sociale, cum ar fi neinvitarea lor la petrecerile aniversare, ori experienţele de joacă nereuşite", a menţionat dr. Popescu.

În condiţiile în care, pentru unii, ADHD este o necunoscută sau o ciudăţenie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, dr. Camelia Ciobotaru, le-a recomandat reprezentantelor Centrului de Sănătate Mintală să aibă în vedere informarea medicilor de familie despre ADHD, ţinând cont că lor li se adresează, iniţial, pacienţii.

Conform specialiştilor, se estimează că între 3% şi 7% dintre elevi pot suferi de ADHD, băieţii fiind mai predispuşi la această boală decât fetele. ADHD poate fi moştenit genetic, iar dacă, într-o familie, unul dintre copii este bolnav, există 30%-40% posibilitatea ca şi fratele sau sora să aibă aceeaşi afecţiune. Mai mult de o jumătate dintre adulţii care au ADHD vor avea copii cu aceeaşi boală, iar experţii estimează că până la 60% dintre copiii cu ADHD vor avea afecţiunea şi la maturitate.

Copiii cu ADHD sunt dezechilibraţi emoţional, impulsivi şi neintegraţi, fiind foarte mare posibilitatea ca ei să devină infractori, să nu-şi finalizeze studiile, să devină labili psihic.

Conferinţa de presă a fost organizată, la Constanţa, de Asociaţia Română de Psihiatria Copilului şi Adolescentului şi de Societatea de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, în colaborare cu Lilly România. AGERPRES/(Nona Jalbă)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pesticidele din legume şi fructe, responsabile de sindromul de hiperactivitate (ADHD) la copii Oameni de ştiinţă de la universităţile Harvard /SUA/ şi Montreal /Canada/ au ajuns la concluzia, în urma unor studii coordonate, că pesticidele din legume şi fructe sunt în cele mai multe dintre cazuri factorul major responsabil de apariţia sindromului ADHD (Deficit de Atenţie şi Hiperactivitate) la...
O alimentaţie mai echilibrată ar putea fi benefică pentru copiii care suferă de sindromul de hiperactivitate (ADHD) Washington, 9 ian /Agerpres/- O alimentaţie mai echilibrată ar putea fi benefică pentru copiii care suferă de tulburarea caracterizată prin hiperactivitate însoţită de deficit de atenţie (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder), în cazul în care tratamentul medicamentos şi alte terapii nu dau...
Studiu despre simptomul ADHD Iaşi, 13 mai /Agerpres/ - Părinţii din România care au copii cu simptom ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate - n.r.) sunt deosebit de preocupaţi de viitorul acestora, potrivit unui studiu prezentat, miercuri, la Iaşi, de specialiştii în domeniu.
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...
46,3% dintre copiii cu ADHD nu termină liceul <p>Aproximativ 46,3% dintre copiii care au ADHD nu reuşesc să finalizeze studiile liceale, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, prof.dr. psihiatru Iuliana Dobrescu, cu prilejul celei de-a VI-a Conferinţe naţionale de sănătate mintală a copilului şi adolescentului, desfăşurată în zilele...
Cluj: Proiect destinat copiilor cu ADHD, în premieră naţională la Cluj -Napoca Asociaţia "Paşi Înainte" va derula, în premieră naţională, la Cluj-Napoca, un proiect destinat copiilor cu Deficit de Atenţie şi Hiperactivitate Dezordonată (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder).