Cele mai citite
 


Contaminarea cu dioxină: Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia au luat măsuri de precauţie; precedente în Europa
sâmbătă, 8 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Paris, 8 ian /Agerpres/ - Cazul contaminării cu dioxină din Germania este ultimul ca dată dintr-o serie de mari scandaluri alimentare legate de această substanţă cancerigenă, în ultimii ani, în Europa, notează sâmbătă AFP, care semnalează câteva dintre ele.
Cazul grăsimii de porc din Belgia: În ianuarie 2006, autorităţile sanitare belgiene au constatat o depăşire a nivelului autorizat de dioxină la grăsimea de porc transformată în Belgia şi vândută unei întreprinderi olandeze de hrană pentru animale. Din precauţie, Belgia a plasat în carantină circa 400 de ferme de porci şi de păsări. Olanda a pus în carantină 275 de crescătorii şi a procedat la tăierea a circa 3.500 de porci. În acelaşi timp, China a suspendat importurile de carne de porc din Belgia, Olanda şi Germania, unde şapte exploataţii agricole au fost puse în carantină.

Cazul privind mozzarella din Italia: În martie 2008, o sută de crescătorii de bivoli din Campagna (sud) au fost plasate sub sechestru după descoperirea, în fabrici de brânzeturi care foloseau laptele lor, a unor niveluri de dioxină uşor superioare celor tolerate de Uniunea Europeană. La începutul crizei, autorităţile italiene nu au considerat oportun să procedeze la retragerea produselor incriminate, care au fost vândute numai pe piaţa internă. După o săptămână, au retras din rafturi mozzarella contaminată şi au evitat, astfel, sancţiunile.

Cazul cărnii de porc din Irlanda: În decembrie 2008, autorităţile au anunţat descoperirea de dioxină în nouă crescătorii din ţară şi au ordonat retragerea tuturor alimentelor pe bază de carne de porc produse cu începere de la 1 septembrie, comercializate în Irlanda şi în străinătate. Alerta a afectat reţeaua irlandeză a cărnii de porc, circa 2.000 de angajaţi din sector intrând în somaj tehnic.

Referitor la cazul Germaniei, unde mii de ferme de păsări şi de porci sunt închise din cauza contaminării cu dioxină a furajelor, Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia au luat sâmbătă primele măsuri de precauţie faţă de carnea importată din această ţară.

Coreea de Sud a informat Uniunea Europeană că-şi suspendă importurile de carne de porc din Germania, măsură pe care Comisia Europeană o consideră disproporţionată, după cum a declarat sâmbătă pentru AFP Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, John Dalli.

Bruxelles consideră că nu este cazul să se decreteze interzicerea exporturilor de carne sau de produse pe bază de carne din Germania pentru că fermele sunt închise iar produsele livrate sunt 'blocate în aşteptarea analizelor', a subliniat purtătorul de cuvânt.

Agenţia rusă de supraveghere a agriculturii a anunţat o întărire a controlului asupra cărnii provenite din Germania şi din alte ţări europene, fără a preciza care ţări.

Slovacia a suspendat temporar vânzarea de ouă şi de carne de pasăre din Germania şi a ordonat controale în magazine şi antrepozite.

Ministerul german al Agriculturii a anunţat la rândul său, sâmbătă, că trei teste efectuate în abatoare de păsări au dat rezultate 'cu mult inferioare limitei autorizate'. Alte şase teste practicate asupra cărnii de porc au evidenţiat un nivel de dioxină compatibil cu reglementarea, a adăugat ministerul.

În tot acest timp, reproşurile faţă de fabricantul de grăsimi animale Harles und Jentzsch se multiplică. Suspiciunile de escrocherie şi de fraudă fiscală se adăugat posibilelor încălcări ale legislaţiei sanitare, potrivit aceleiaşi surse.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dioxina - singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne germană este Coreea de Sud Comisia Europeană a anunţat luni că, din datele pe care le deţine, singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne din Germania în urma scandalului dioxinei este Coreea de Sud.
Dioxină: Coreea de Sud a suspendat importurile de carne de porc din Germania Bruxelles, 8 ian /Agerpres/ - Coreea de Sud a informat Uniunea Europeană că-şi suspendă importurile de carne de porc din Germania în urma scandalului privind contaminarea cu dioxină, măsură pe care Comisia Europeană o consideră disproporţionată, a declarat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt de...
CE: va fi nevoie de timp pentru a şti dacă Germania a exportat produse cu dioxină Bruxelles, 5 ian /Agerpres/ - Comisia Europeană consideră că va fi nevoie de timp pentru a verifica dacă Germania a exportat ouă sau carne contaminate cu dioxină în alte ţări ale Uniunii Europene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt comunitar, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.
(Corespondenţă)Dioxina - sistemul actual de alertă rapidă în UE este unul bun, afirmă ministrul Valeriu Tabără Sistemul actual de alertă rapidă în vigoare în Uniunea Europeană pentru a trata cazuri precum cel al dioxinei din Germania este unul bun, iar acest lucru a fost evidenţiat recent când toate statele membre au fost alertate în interval de câteva ore de situaţia din Germania, a declarat luni ministrul român...
Ungaria a interzis vânzarea de carne de porc din Germania în reţeaua McDonald's, din cauza dioxinei Autorităţile sanitare ungare au suspendat vânzarea de hamburgeri de porc în lanţul de fast-food-uri McDonald's, în cazul în care produsele sunt pregătite cu carne provenită din Germania, ca măsură de precauţie faţă de contaminarea cu dioxină depistată în această ţară, transmite vineri EFE.
Proiecte dezvoltate de IBNA Baloteşti cu mediul privat:ouă îmbogăţite cu Omega 3 şi carne de porc cu conţinut redus de colesterol Cercetătorii români de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti au dezvoltat, în colaborare cu sectorul privat, o serie de proiecte cu ajutorul cărora se pot obţine produse funcţionale, precum ouăle îmbogăţite cu acizi graşi Omega 3 sau carne...