Cele mai citite
 


Patronatele şi sindicatele se retrag din CA al CNAS
duminică, 9 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 9 ian /Agerpres/ - Partenerii sociali, sindicatele şi patronatele, se vor retrage din Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate deoarece Guvernul a schimbat unilateral componenţa acestuia şi a preluat administrarea discreţionară a fondului de sănătate, a declarat duminică Ioan Cezar Corâci, preşedinte al UGIR-1903, în cadrul unei conferinţe de presă.
Prin OUG 133/28.12.2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii publicată în Monitorul Oficial din 30 Decembrie 2010, se asigură patronatelor şi sindicatelor reprezentative doar 2 locuri în Consiliul de Administraţie al CNAS, iar reprezentanţilor statului 4 locuri, iar pensionarilor un loc, care va fi decis tot de Guvern.
Această ordonanţă, susţine Ioan Albu, preşedinte executiv al CNS Meridian, anulează efortul naţional făcut pentru realizarea sistemului informatic privind transparenţa cheltuirii banilor din acest fond şi pentru controlul scurgerilor frauduloase de bani ai contribuţiilor la Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate.
Până acum din CA al CNAS făceau parte 15 membrii, câte cinci de fiecare parte, respectiv sindicate, patronate şi reprezentanţi ai Guvernului.
Banii contribuabililor din România pentru asigurările de sănătate, angajaţi, angajatori, pensionari, sunt colectaţi într-un fond de asigurări de sănătate şi nu fac parte din bugetul de stat, deci nu intră, conform legilor existente, până la momentul apariţiei acestei Ordonanţe, sub controlul Guvernului, CNAS funcţionând ca asigurator care plăteşte asistenţa medicală primară către toţi cetăţenii României.
Partenerii sociali apreciază că, modificările aduse componenţei Consiliului de Administraţie a CNAS asigură statului controlul absolut asupra unui buget important, cel al Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi cheltuirea discreţionară a unor resurse financiare constituite prin contribuţie privată.
Anul trecut la Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate s-au strâns 18,3 miliarde roni iar pentru acest an se estimează încasarea unei sume de 14,4 miliarde roni. Bani publici, spun partenerii sociali, care vor fi gestionaţi de Ministerul Sănătăţii fără nici-un control.
,,Considerăm că această măsură constituie un abuz fără precedent care înlătură pe cei care alimentează prin contribuţiile lor Fondul de sănătate, firmele şi salariaţii din România, de la administrarea acestuia', spune Corâci.
Partenerii sociali consideră ca inacceptabilă politica actualului Guvern de a lua decizii importante fără consultarea partenerilor sociali, patronatele şi sindicatele, în detrimentul celor pe care îi reprezintă şi solicită revenirea asupra măsurilor luate privind componenţa Consiliului de Administraţie a CNAS.
Partenerii sociali au cerut partidelor parlamentare să nu voteze această OUG.
Prin acestă măsură, spune Marius Opran, prim-vicepreşedinte al UGIR-1903, se avansează în măsura de desfiinţarea a dialogului social. Prima instituţie desfiinţată a fost Consiliul Naţional al Formare Profesională, care gestiona Fondul Social European de formare profesională, iar acum se trece gestionarea fondului de sănătate în răspunderea Guvernului./AGERPRES/(A-Maria Schifirneţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS modifică criteriile de încadrare a cabinetelor medicale din rural Bucureşti, 8 dec /Agerpres/ - Un proiect de ordin privind modificarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate din mediul rural, în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea acestora, este postat pe site-ul Casa Naţională...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
FNPMF şi SNMF cer retragerea normelor de aplicare a Contractului Cadru pe 2012 Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) sunt profund nemulţumite de faptul că normele de aplicare a Contractului-Cadru pentru anul 2012 au fost aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi de Ministerul Sănătăţii...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
CMR: MS şi CNAS au creat un focar conflictual în sistemul sanitar Colegiul Medicilor din România (CMR) şi-a manifestat marţi indignarea faţă de faptul că Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar fi creat un 'focar conflictual' în sistemul românesc de sănătate, prin contractul-cadru privind asistenţa medicală în sistemul de asigurări...
Medicii de familie îi cer premierului Boc medierea dialogului cu MS şi CNAS privind Contractul-cadru pe anul 2011 Medicii de familie îi solicită prim-ministrului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară, a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor...