Cele mai citite
 


Ziua Naţională fără Tutun, marcată joi în România
joi, 18 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an în România în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Sănătăţii (MS) transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei, Ministerul Sănătăţii finanţează programului de terapie a consumului de tutun 'Stop fumat', coordonat de Institutul Naţional de Pneumologie 'Marius Nasta' şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

'Simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică, iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într-un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat, este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei', susţin specialiştii în terapia tabagismului, potrivit comunicatului.

Prin programul 'Stop fumat', finanţat exclusiv din contribuţiile instituite asupra produselor din tutun, se asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunţe la fumat. Suma alocată programului în 2010 este de 5.137.000 lei. Din aceste fonduri, până la 1 noiembrie au primit tratament gratuit peste 13.000 de români.

În anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral în cadrul programului au renunţat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sănătăţii aşteaptă o rată mai mare de succes, având în vedere şi creşterea motivării fumătorilor din cauza preţului mai mare al pachetului de ţigări.

'Cu cât un om renunţă la tutun mai devreme, cu atât şansele de reuşită sunt mai mari, iar riscul unor boli scade', se arată în comunicat.
MS va continua să susţină acest program şi în 2011. Implementarea lui duce la prevenţia bolilor produse de fumat: infarct miocardic, cancer pulmonar, bronhopneumopatia obstructivă cronică, cardiopatie ischemică.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Naţională fără Tutun, marcată joi Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an în România în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie.
Ziua Naţională fără Tutun, marcată joi în România Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an în România în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Sănătăţii (MS) transmis miercuri AGERPRES.
Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.
De Ziua internaţională împotriva fumatului s-au testat peste 150 de persoane Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" în colaborare cu Societatea Studenţilor Medicinişti au organizat marţi, acţiunea 'STOP! Cu plămânii la control!'.
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.