Cele mai citite
 


Echipamentele persoanelor cu dizabilităţi din România sunt neadaptate nevoilor speciale ale acestora
joi, 18 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Echipamentele medicale folosite de persoanele cu dizabilităţi din România sunt, din păcate, neadaptate nevoilor sociale şi particularităţilor fiecărei persoane, a declarat miercuri Elena Filip, directorul adjunct al Fundaţiei 'Motivation România', cu ocazia lansării unui ghid privind furnizarea scaunelor rulante cu antrenare manuală elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
De asemenea, românii cu dizabilităţi nu au acces la serviciile publice din cauza lipsei rampelor de acces la instituţiile publice, a fost concluzia discuţiilor din cadrul conferinţei internaţionale cu tema 'Roţile schimbării' - către servicii adecvate pentru utilizatorii de scaun rulant din România', desfăşurată la Hotel Phoenicia din Bucureşti.

Filip a arătat că accesibilităţile persoanelor cu dizabilităţi sunt aproape inexistente, făcând referire la mijloacele de transport în comun, metrou sau rampe de acces în instituţii. 'Statul nu alocă banii necesari pentru a avea echipamentele medicale şi să creeze accesul la instruire a persoanelor cu deficienţe. Degeaba ai un scaun cu rotile, dacă nu ştii să îl foloseşti. Acest ghid care a fost lansat astăzi în România de către OMS vine să prezinte detalii tehnice importante privind folosirea acestor scaune', a mai spus Elena Filip.

Aceasta a arătat pentru AGERPRES că o persoană cu dizabilităţi locomotorii, pentru a intra în posesia unui scaun cu rotile, trebuie să parcurgă un drum anevoios, după întocmirea dosarului existând riscul să aştepte până la doi ani repartizarea lui. Prioritate la un astfel de scaun o au copiii, însă şi aici este o problemă pentru că se dă gratuit un scaun doar la cinci ani, iar cei mici îşi modifică destul de des nevoile din pricina creşterii.

Reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky, a arătat cu ocazia conferinţei importanţa creării unor efecte durabile în domeniu. 'Noi ştim că în lume persoanele cu dizabilităţi sunt afectate în mod major de lipsa banilor şi cercetările au dovedit că 80% din persoane trăiesc sub pragul sărăciei din ţara respectivă. De aceea trebuie să ne referim în acţiunile noastre la găsirea locurilor de muncă pentru persoanele cu dependenţe', a spus Victor Olsavszky, precizând că este nevoie şi de o strategie specială pentru găsirea unor locuri de muncă.

Ghidul privind furnizarea scaunului rulant cu antrenare manuală în regiuni cu resurse limitate a fost elaborat de către OMS în parteneriat cu USAID şi Societatea Internaţională de Protezare şi Ortezare, fiind tradus în limba română de către Fundaţia Motivation România.
Cu ocazia lansării au fost prezentate principiile prescrierii adecvate de echipamente de mobilitate personalizate şi au fost dezbătute modele de bună practică din alte ţări privind furnizarea de scaune rulante şi necesitatea oferirii unor servicii de instruire pentru viaţă independentă în România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Echipamentele persoanelor cu dizabilităţi din România sunt neadaptate nevoilor speciale ale acestora Echipamentele medicale folosite de persoanele cu dizabilităţi din România sunt, din păcate, neadaptate nevoilor sociale şi particularităţilor fiecărei persoane, a declarat miercuri Elena Filip, directorul adjunct al Fundaţiei 'Motivation România', cu ocazia lansării unui ghid privind furnizarea scaunelor...
Doar o treime dintre persoanele cu dizabilităţi primesc scaun rulant /raport SAR/ Casa de asigurări finanţează un scaun rulant doar pentru una din trei persoane care ar avea nevoie de astfel de echipamente, relevă un Raport realizat de Societatea Academică Română (SAR).
Comunicat de presă - Fundaţia Motivation România Fundaţia Motivation România şi Swiss Paraplegic Research iniţiază un proiect pentru evaluarea abilităţilor persoanelor utilizatoare de scaune rulante din România
60 de sportivi cu dizabilităţi locomotorii vor concura pentru Cupa 'Roţile schimbării' Fundaţia Motivation România (FMR) organizează la Bucureşti, în perioada 25 - 27 iunie, o competiţie naţională de sport dedicată persoanelor utilizatoare de scaun rulant, la care participă sportivi din toate regiunile ţării.
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.
România a semnat declaraţia privind sănătatea copiilor cu dizabilităţi intelectuale Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat, vineri, alături de decidenţi din domeniul sănătăţii din 53 de ţări din Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), declaraţia 'O sănătate mai bună, o viaţă mai bună: Copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale şi familiile lor'.