Cele mai citite
 


Prof. univ. dr. Monica Pop: 44 milioane de europeni suferă de BPOC
miercuri, 17 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 17 nov /Agerpres/ - Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) începe să devină o problemă de sănătate publică, 44 de milioane de europeni fiind afectaţi de această boală, dintre care peste 75% nu ştiu că suferă de ea până în momentul diagnosticării, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Monica Pop, şeful Catedrei de Pneumoftiziologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţiganu''.
''Trei din patru pacienţi cu BPOC raportează dificultăţi zilnice. Dacă în 1990 BPOC era pe locul al şaselea în lume ca şi cauză de mortalitate, în 2020 va urca pe locul al treilea. Doar bolile coronariene, cerebro-vasculare sunt, în continuare, pe primele două locuri. Este un puternic semnal de alarmă'', a precizat prof. univ. dr. Monica Pop.
Universitarul clujean arată că această boală ar putea fi prevenită, ''dacă oamenii nu ar fuma'.
''Prima recomandare a medicilor este ca fumătorii să renunţe imediat la ţigară. Ar fi şi mai bine să nu înceapă niciodată să fumeze. O explorare funcţională a plămânilor, numită spirometrie, este necesară, periodic. La Clinica de pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' se efectuează în aceste zile, până miercuri, 24 noiembrie, spirometrii gratuite pentru toţi cei ce doresc să ştie dacă suferă sau nu de BPOC. Odată diagnosticat cu BPOC, pacientului i se stabileşte stadiul bolii şi primeşte un tratament. El trebuie să ştie că BPOC este o boală cronică, care afectează plămânii şi căile respiratorii. Practic se reduce sever capacitatea respiratorie'', afirmă profesorul universitar clujean.
Potrivit specialistului, un alt factor de risc în îmbolnăvire este poluarea, noxele profesionale.
Simptomele BPOC sunt greutatea în respiraţie, tusea şi flegma abundentă.
Studii epidemiologice estimează că între patru şi şase la sută din populaţia României suferă de BPOC.
Din 2011 se intenţionează ca prin sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Fondului Global să fie început un studiu epidemiologic la nivel naţional privind BPOC. 'Atunci se va şti cu exactitate prevalenţa acestei boli', a arătat prof. dr. Monica Pop.
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' le oferă clujenilor, începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC -, timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
În ambulatoriul spitalului se pot face până pe 24 noiembrie spirometrii gratuite, îndemnul cu care medicii din întreaga lume invită populaţia să facă acest test fiind ''Gândeşte-te şi la plămânii tăi! Fă-ţi o spirometrie''. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. dr. Monica Pop: 44 milioane de europeni suferă de BPOC Cluj-Napoca, 17 nov /Agerpres/ - Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) începe să devină o problemă de sănătate publică, 44 de milioane de europeni fiind afectaţi de această boală, dintre care peste 75% nu ştiu că suferă de ea până în momentul diagnosticării, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES...
Prof. dr. Carmen Monica Pop: 90% dintre pacienţii care dezvoltă BPOC sunt fumători Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) este legată indisolubil de fumat şi 90% din pacienţii care dezvoltă această boală gravă sunt fumători, susţine prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, şef de clinică la Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca.
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
Cluj: Campanie destinată prevenirii şi diagnosticării în fază incipientă a afecţiunilor pulmonare Peste 100 de persoane au venit, miercuri, în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, pentru lansarea oficială a campaniei naţionale ''Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!'' pentru a efectua teste gratuite ale capacităţii respiratorii, în marele cort în formă de plămân...
Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop: BPOC face din om un invalid. Renunţaţi la fumat! Prevalenţa bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este în continuă creştere şi a devenit a patra cauză de deces la nivel mondial, cu tendinţă să fie a treia cauză, până în 2020, dar această boală teribilă poate fi prevenită prin renunţarea la fumat şi printr-un stil de viaţă sănătos, spune prof...
Cluj: UMF a marcat Ziua Mondială a Spirometriei Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a marcat joi Ziua Mondială a Spirometriei, şeful Catedrei de Pneumoftiziologie prof. univ. Monica Pop explicând, în cadrul unei conferinţe de presă, rolul major pe care îl are efectuarea periodică a unui test medical pentru evaluarea sănătăţii plămânilor.