Cele mai citite
 


Proiect dedicat combaterii mortalităţii infantile
marţi, 16 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 16 nov /Agerpres/ - Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat, marţi, proiectul ''Fiecare copil contează'', în cadrul căruia vor fi derulate acţiuni menite să conducă la o scădere a ratei mortalităţii infantile.
Prin acest proiect, iniţiat de Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, vor fi derulate acţiuni menite să combată cauzele deceselor printr-o componentă majoră de informare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, şi printr-o componentă de intervenţie, care presupune asigurarea unei alimentaţii sănătoase (suplimente nutriţionale) la femeile gravide şi la copiii cu vârsta de până la 5 ani.
Pe tot parcursul proiectului, pe lângă componentele de informare şi educare a mamelor şi asigurarea unei alimentaţii sănătoase, o latură importantă va fi campania de advocacy la nivelul autorităţilor centrale.
Vor avea loc mese rotunde cu autorităţile centrale şi organizaţiile neguvernamentale pentru găsirea de soluţii pentru scăderea mortalităţii infantile şi îmbunătăţirea sănătăţii nou născutului şi a copilului cu vârsta până în 5 ani. De asemenea, campania de advocacy va discuta necesitatea găsirii de fonduri, îmbunătăţirea şi eficientizarea programelor naţionale existente.
Campania de combatere a mortalităţii infantile ''Fiecare copil contează'' este prevăzută să se desfăşoare la nivel naţional, pe patru coordonate majore - creşterea nivelului de conştientizare în rândul femeilor însărcinate a importanţei controalelor medicale prenatale şi postnatale, precum şi a controalelor medicale periodice pentru nou-născut, educarea femeilor însărcinate şi a mamelor cu privire la creşterea, îngrijirea şi necesităţile nou-născutului şi ale copilului, informarea şi educarea principalilor actori sociali despre cum pot ei influenţa scăderea mortalităţii şi morbidităţii şi dezvoltarea unor măsuri de intervenţie a autorităţilor centrale şi locale pentru scăderea mortalităţii infantile.
Grupul ţintă îl reprezintă mamele cu copii, cu vârste sub cinci ani, din mediul rural, femeile însărcinate, copiii sub 5 ani, însemnând aproximativ 1.000 de femei şi copiii acestora.
''Fiecare copil contează - acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem, pentru că, mai presus de toate, este vorba despre dreptul copilului la viaţă. Îngrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea pot face diferenţa în viaţa unui nou-născut. Speranţa de viaţă creşte dacă naşterea este supravegheată medical şi adusă la termen şi scade drastic atunci când copilul, neîngrijit corespunzător în perioada intrauterină, se naşte înainte de termen'', a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii.
La rândul său, Ciprian Marcu din partea GSK România a spus că implicarea companiei în reducerea mortalităţii infantile în ţara noastră reprezintă o continuare atât a angajamentului global de a juca un rol esenţial în efortul de a salva vieţile a trei milioane de mame şi a 7 milioane de copii până în 2015, cât şi a obiectivului local de a creşte speranţa de viaţă a românilor.
Anul 2010 este un an pilot al proiectului şi va fi implementat în patru localităţi din judeţul Dâmboviţa (I. L. Caragiale, Gura Şuţii, Dragomireşti şi Moreni), patru localităţi din Vrancea (Mărăşeşti, Slobozia Bradului, Homocea şi Vidra), alte patru din judeţul Caraş-Severin (Dognecea, Bocsa, Anina, Maciova) şi patru din Braşov (Apata, Augustin, Budila, Măieruş).
Potrivit datelor statistice, date publicităţii în 2010 de Asociaţia Română de Neonatologie, rata naşterilor premature, un factor de risc major al mortalităţii infantile, se ridică în România la 9%, dublu faţă de alte state europene, ceea ce face ca ţara noastră să înregistreze cele mai multe decese infantile din Uniunea Europeană.
Printre cele mai des întâlnite cauze ale decesului se află anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%) şi accidentele (10%).
Proiectul ''Fiecare copil contează'' face parte din campania globală ''Every One'' a Alianţei Salvaţi Copiii, desfăşurată începând din 2009 în peste 42 de ţări. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect dedicat combaterii mortalităţii infantile Bucureşti, 16 nov /Agerpres/ - Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat, marţi, proiectul ''Fiecare copil contează'', în cadrul căruia vor fi derulate acţiuni menite să conducă la o scădere a ratei mortalităţii infantile.
Program pentru copii şi mame defavorizate În primele trei luni de la lansarea programului "Fiecare copil contează" au fost incluşi în proiect 260 de copii cu vârsta până la cinci ani, precum şi 87 de mame şi 85 de viitoare mămici, se arată într-un comunicat transmis presei de Organizaţia "Salvaţi Copiii" România.
Comunicat de presă - Societatea Română de Chirurgie Vasculară www.bolicardiovasculare.ro, primul site care isi propune o abordare internationala a problematicii afectiunilor cardiace si vasculare atat pentru personalul medical, autoritati cat si pentru pacienti a fost lansat la Bucuresti
Comunicat de presă - Comisia consultativă de Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie din cadrul MS www.bolicardiovasculare.ro, primul site care îşi propune o abordare internaţională a problematicii afecţiunilor cardiace şi vasculare atât pentru personalul medical, autorităţi cât şi pentru pacienţi a fost lansat la Bucureşti
Caraş-Severin: Serviciile medicale în mediul rural ar putea fi îmbunătăţite cu fonduri UE, spune eurodeputatul Victor Negrescu Serviciile medicale din mediul rural ar putea fi îmbunătăţite cu ajutorul fondurilor europene, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, europarlamentarul PSD Victor Negrescu.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.