Cele mai citite
 


Tehnologie de scanare de ultimă generaţie, la Spitalul Militar
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Un computer tomograf foarte performant, cu 64 de canale, este disponibil la Spitalul Militar Central din Bucureşti, acest tip de aparat oferind imagini detaliate la o viteză foarte mare, astfel încât într-un minut se poate scana tot corpul, reducându-se durata de expunere.

După cum a declarat, pentru AGERPRES, comandantul Spitalului Militar Central, prof. dr. Ioan Sârbu, aparatul are o acurateţe foarte mare, vizualizând tumori foarte mici, care altfel nu ar putea fi evidenţiate. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au dezvăluit imagini 3D spectaculoase ale unei mumii egiptene, perfect conservată, cu ajutorul unui computer tomograf performant Philips, asemănător celui care se află la Spitalul Militar.

Sarcofagul din lemn, bogat decorat, aparţine unei femei egiptene în vârstă de 30 de ani, pe nume Meresamun, preoteasă într-un templu din Teba, care a trăit în jurul anului 800 î.Ch. Deşi se află de peste 80 ani în custodia Muzeului Oriental al Universităţii din Chicago, curatorii de aici au fost reticenţi să deschidă sarcofagul pentru a examina mumia, deoarece nu dispuneau de tehnologia necesară de investigaţie care să nu distrugă frumoasele decoraţii.

În prezent, graţie ultimelor tehnologii de scanare în tomografie computerizată, care în mod normal sunt folosite pentru a îmbunătăţi viaţa pacienţilor prin diagnosticarea şi tratarea corectă, cercetătorii au putut arăta întregii lumi imagini 3D remarcabile cu această mumie.

Ele au fost obţinute folosind un computer tomograf Philips Brilliance CT cu 256 de canale, care a permis colectarea a mii de imagini ale lui Meresamun. Astfel, cercetătorii au putut crea fotografii 3D detaliate foarte performante, fără a expune în niciun fel relicva unor factori care să ducă la afectarea stării sale excelente de conservare.

Tehnologia a permis cercetătorilor “să vadă prin” sarcofag mumia, înfăşurată foarte atent în multiplele straturi de pânză. Scannerul este capabil să “desfacă” fiecare faşă de pânză, astfel încât să dezvăluie scheletul mumiei, inclusiv organele interne sau cavităţile ochilor.

“Este absolut uluitor să putem studia atât de detaliat mumia fără să o scoatem din sarcofag. Este ca şi cum am avea ochi cu raze X pentru a putea vedea înăuntru” - a declarat Emily Teeter, egiptolog la Institutul Oriental al Universităţii din Chicago.

La rândul său, Michael W. Vannier, profesor de radiologie al Universităţii din Chicago, a subliniat că tehnologia CT permite surprinderea unor detalii anatomice uluitoare în doar câteva secunde.

“Imaginile obţinute ne-au tăiat respiraţia chiar şi nouă, cercetătorilor. Am putut vizualiza elemente foarte subtile precum: dentiţia perfectă, fără nicio carie, o imagine clară asupra inciziei prin care s-a făcut mumificarea, indicaţii precise asupra vârstei femeii în momentul decesului - lucruri imposibil de aflat la prima serie de scanări, realizate cu un computer tomograf obişnuit, în 1991. Am obţinut detalii atât de relevante încât, dacă această persoană ar fi în viaţă şi aş întâlni-o pe stradă, aş putea să o recunosc" - susţine specialistul.

Detalii legate de viaţa femeii mumificate, precum şi a stării ei perfecte de sănătate, aşa cum sunt dezvăluite de imaginile CT, fac obiectul expoziţiei “Viaţa lui Meresamun: preoteasa din templul egiptean”, deschisă până pe 18 octombrie 2009 la Muzeul Oriental al Universităţii din Chicago, SUA. Aparatul Brilliance CT oferă imagini foarte detaliate, la o viteză foarte mare. În mod concret, poate produce o scanare integrală a corpului omenesc în mai puţin de un minut şi poate capta foarte fidel organele în mişcare, inclusiv inima în întregime, în doar două bătăi.

Aceasta oferă medicilor posibilitatea să dea pacienţilor un diagnostic complet şi foarte precis.

Aparatul Philips Brilliance CT cu 256 slice-uri este în prezent vârful de gamă al clasei de tomografie computerizată. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spitalul Militar Cluj a achiziţionat în premieră în România, din fonduri proprii, un computer tomograf de ultimă generaţie spitalul Militar Cluj a achiziţionat un computer tomograf de ultimă generaţie, la care emisia de radiaţii este cu 40% mai mică decât a altor aparate similare.
Primul curs de pregătire în aplicaţii cardiace Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - Primul curs de pregătire din România în aplicaţii cardiace pentru computer tomograf (CT) multislice, adresat medicilor specialişti radiologi şi cardiologi, se desfăşoară marţi şi miercuri, fiind organizat de Radiusmed - distribuitor autorizat al echipamentelor medicale...
În diagnosticarea pietrelor la rinichi, ecografiile sunt mai recomandabile decât scanările CT (studiu) Pentru diagnosticarea unei pietre la rinichi, scanările CT (computer tomograf) nu sunt mai eficiente decât ecografiile, mai puţin utilizate şi mai puţin scumpe, dar mai sigure pentru pacienţi, potrivit unui studiu clinic publicat miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine...
Harghita: Computer tomograf modern la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc Un computer tomograf modern a fost pus în funcţiune la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.
Euromedic anunță primul program pan-european de optimizare a dozei de iradiere în cazul tomografiei computerizate (CT) Euromedic International devine primul furnizor de servicii medicale ce va urmări, va împărtăși și va gestiona date ”dozimetrice” ale centrelor sale din diverse țări europene, în scopul optimizării dozei de iradiere administrată pacienților în urma unei investigații imagistice tip tomografie computerizată...
Nuţu Fonta(PMP Maramureş): Spitalul de Recuperare Borşa, dotat cu un computer tomograf; investiţii totale de 2 milioane lei Deputatul PMP Nuţu Fonta a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că Spitalul de Recuperare Borşa a fost dotat cu un computer tomograf, iar locuitorii oraşului nu vor mai fi nevoiţi să facă peste 200 de kilometri dus-întors până la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare în cazul unei examinări medicale...