Cele mai citite
 


De unde vin frisoanele de plăcere când ascultăm muzică? (studiu)
marţi, 11 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Plăcerea intensă pe care o resimţim când ascultăm muzică determină secreţia de către creier a dopaminei, un neurotransmiţător asociat de obicei unor plăceri precum hrana, drogurile sau banii, potrivit unui studiu publicat de cercetătorii canadieni, informează duminică AFP.
Dopamina este o moleculă chimică a 'sistemului de recompense' care întăreşte unele comportamente indispensabile supravieţuirii (alimentaţia), sau jucând un rol în motivaţie (banii). Cum se implică ea în plăcerea abstractă precum cea de a asculta muzică, ce nu pare direct legată de supravieţuirea speciei?

Pentru a înţelege acest fenomen, cercetători de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) au selecţionat circa zece voluntari cu vârste între 19 şi?24 ani dintre cei 217 care au răspuns că au simţit frisoane, semne ale plăcerii extreme când au ascultat muzică.

Cu ajutorul unor aparate de imagerie (TEP, IRM), echipa condusă de Valorie Salimpoor şi Robert Zatorre a măsurat secreţia de dopamină şi activitatea creierului. Rezultatele publicate în revista Nature Neuroscience arată că dopamina este secretată la anticiparea plăcerii legată de muzica ascultată, urmată de 'frisonul' plăcerii la atingerea vârfului emoţional.

Plăcere abstractă, muzica contribuie astfel, graţie dopaminei, la întărirea emoţiilor, făcând apel la noţiuni precum anticipare /următoarea notă, sau vers/ surpriză sau aşteptare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tipul de hrană ar duce la modificarea genelor (studiu) Cercetători britanici au făcut o descoperire uimitoare: nutrienţii ingeraţi ar modifica funcţionarea celulară şi, prin urmare, producerea proteinelor, fenomen care ar influenţa direct genele, relatează metronews.fr.
Secretul unei vieţi îndelungate: o alimentaţie variată, fără cure de slăbire A fi plinuţ nu este o tragedie, a pierde în greutate e periculos, susţine un studiu realizat de o echipă de cercetători, condusă de Linda Bacon de la Universitatea din California (SUA). În opinia oamenilor de ştiinţă, ideea că nişte kilograme în plus ar putea dăuna organismului este mult exagerată. În...
Regimul vegetarian protejează inima (studiu) Alimentaţia vegetariană exercită un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare, lucru care confirmă importanţa unui regim echilibrat. Într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Oxford şi apărut în The American Journal of Clinical Nutrition, se apreciază că riscul de spitalizare...
Un somn insuficient şi de proastă calitate ar putea favoriza apariţia bolii Alzheimer (studiu) Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus în evidenţă o legătură între durata şi calitatea somnului şi unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer, scrie passionsante.be.
Canada: Descoperirea unei mutaţii genetice ce accelerează evoluţia maladiei Parkinson O echipă de cercetători canadieni a anunţat descoperirea unei mutaţii genetice care, fără să fie ea însăşi la originile apariţiei maladiei Parkinson, are efectul de a-i accelera evoluţia prin acumularea unei proteine la nivelul creierului, transmite AFP.
Cafeaua reduce riscul de sinucidere (studiu) Cercetători de la Universitatea Harvard (Boston) au stabilit o asociaţie cel puţin surprinzătoare: două-trei ceşti de cafea pe zi ar reduce riscul de sinucidere, scrie passionsante.be.