Cele mai citite
 


Oamenii de ştiinţă britanici au inventat un dispozitiv care elimină zgomotul frezei dentare
marţi, 11 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O invenţie care elimină zgomotul frezei dentare i-ar putea ajuta pe oameni să-şi depăşească teama de vizitele la dentist, susţin cercetătorii britanici, care au creat un dispozitiv ce le permite pacienţilor să asculte muzică la un MP3 player, în timp ce zgomotul frezei este eliminat, relatează luni BBC News.
Pacienţii vor putea auzi totuşi vocea dentistului deoarece nu toate sunetele vor fi filtrate. Dispozitivul este asemănător căştilor de eliminare a zgomotelor, însă, în timp ce acestea funcţionează pe o tehnologie analog - folosind rezistoare pentru eliminarea sunetelor de frecvenţă joasă -, acest nou dispozitiv este digital şi funcţionează prin transformarea sunetelor din cabinetul dentar într-un semnal digital.

Un cip special numit procesor de semnale digitale analizează sunetul primit de la microfoanele plasate în apropierea frezei dentare şi apoi produce o undă de sunet inversată pentru anularea zgomotului nedorit în semnalul căştilor. Dispozitivul foloseşte de asemenea tehnologia de 'filtrare adaptivă', în care filtre electronice blochează şi elimină undele acustice, chiar şi atunci când amplitudinea şi frecvenţa undei se schimbă pe măsură ce freza este folosită. Însă acesta permite ca alte zgomote, precum vocea dentistului, să poată fi auzite.

Astfel, pacientul poate pur şi simplu să conecteze dispozitivul la MP3 player şi apoi, prin intermediul căştilor, să asculte muzică fără a fi deranjat de zgmotul frezei, dar putând să audă ce spune dentistul.

Dezvoltată de experţi de la King's College London, Brunel University şi London South Bank University, ideea a aparţinut iniţial profesorului Brian Millar de la King's Dental Institute. El s-a inspirat la început de eforturile producătorului de maşini Lotus care încerca să creeze un sistem ce elimina zgomotele neplăcute din trafic, dar care permitea şoferilor să audă sirenele ambulanţelor sau poliţiei.

După mai mult de zece ani de cercetări şi colaborări cu ingineri, profesorul Millar şi echipa sa au dezvoltat un prototip. 'Mulţi oameni evită să meargă la dentist din cauza fricii asociate cu zgomotul frezei dentare, însă acest dispozitiv are potenţialul de a face ca această teamă să dispară. Frumuseţea acestui gadget este că va fi îndeajuns de eficient din punct de vedere financiar pentru a putea fi cumpărat de dentişti, iar orice pacient cu un MP3 player va putea beneficia de el, fără vreun cost suplimentar', a spus profesorul Millar.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Frica de stomatolog Dragul meu cititor, Incep astazi sa-ti scriu si daca te va interesa ce am sa-ti spun voi continua aceasta serie de scrisori, pana voi epuiza tot bagajul de informatii acumulate timp de aproape 20 de ani de practica stomatologica.
Dinți ficși acum într-o singură ședință. Sistemul Sky fast&fixed ajută la o restaurare fixă și rapidă! Un nou tratament revoluționar cu implanturi dentare este tot mai apreciat în rândul persoanelor care se confruntă cu grave probleme stomatologice. Numeroşi pacienţi care riscă să ajungă edentaţi total sau care deja se află în această situație, pot beneficia acum de o restaurare completă a...
China dezvoltă un dispozitiv pentru tratarea bolii Parkinson Beijing, 2 mar /Agerpres/ - Un dispozitiv terapeutic pentru tratarea bolii Parkinson a fost dezvoltat în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, potrivit Departamentului de Ştiinţe şi Tehnologie al provinciei, citat de Xinhua. Echipa de experţi a Departamentului a concluzionat că aparatul reprezintă...
Genie - un aparat de bucătărie care găteşte într-un minut O companie israeliană de tehnologie de vârf a început să comercializeze un aparat de bucătărie care pregăteşte instantaneu orice fel de preparate şi care le personalizează în funcţie de nevoile fiecărei persoane: fără gluten pentru cei care suferă de boala celiacă, fără zahăr pentru diabetici şi săracă...
Specialişti în domeniile medical şi juridic din Germania, profesori onorifici ai Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi Doi specialişti în domeniile medical şi juridic din Germania, dr. Rochus Berger, avocat, şi dr. Volker Sydow, medic stomatolog şi specialist în psihologie, sunt, începând de joi, profesori de onoare şi asociaţi ai Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi.
"Sincrometrul", un dispozitiv medical inventat de un vâlcean, premiat la Concursul Naţional de Inventică de la Iaşi "Sincrometru" este numele unui aparat medical care poate măsura substanţele toxice din organismul uman, o invenţie a profesorului de fizică din Râmnicu Vâlcea, Grigore Uscatu. Acesta a obţinut marele premiu al Concursului Naţional de Inventică de la Iaşi.