Cele mai citite
 


În ce mod acţionează placebo?
luni, 8 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Medicii din SUA prescriu ca practică de rutină înlocuitori de medicamente, susţine un studiu, ceea ce este surprinzător, având în vedere că pseudo-tabletele nu sunt atât de populare în cercurile de specialitate pe cât par de eficiente în practica medicală, scrie HVG Online din Ungaria. (sursa: AgerPres - British Medical Journal)

În zadar a crescut mult în secolul al XX-lea numărul medicamentelor eficiente, se pare că vindecarea depinde în foarte mare măsură de încrederea bolnavilor că vor scăpa de boală. Cel puţin acest fapt este dovedit de un studiu recent apărut în revista medicală de specialitate, British Medical Journal, potrivit căruia medicii americani prescriu reţete placebo (sensurile acestui cuvânt, care derivă din verbul latin placeo, sunt: mă crezi bun, o să-ţi plac). Mai mult de jumătate dintre cei 679 de medici internişti şi reumatologi de dincolo de ocean, chestionaţi de către grupul de cercetare, condus de specialistul american în etica medicală, Jon C.Tilburt, au răspuns că prescriu pacienţilor placebo, când plângerile acestora se referă la vreo boală necunoscută sau dacă apreciază că pacientul ar avea nevoie şi de un ajutor psihiatric. Să nu se înţeleagă greşit, în prezent efectul-placebo nu apare doar cu ajutorul pseudo-pilulelor clasice, preparate din zahăr sau din amidon, care nu prea se găsesc în farmaciile obişnuite, ci este vorba de tablete cu efect vindecător (de pildă cu efect general de reducere a durerilor, antiinflamator sau cu conţinut de vitamine) care nu au efect biochimic asupra bolilor care provoacă simptomele.

Această practică americană este surprinzătoare şi fiindcă în a doua jumătate a secolului al XX-lea, aprecierea tratamentului 'simulat' a devenit deosebit de contradictorie. În cercurile de specialitate, mulţi consideră o păcăleală pseudo-tratamentele placebo. Din această cauză, prestigiul 'vindecării în creier' a scăzut foarte mult - ceea ce este regretat în studiile din ultimele două decenii - iar cei trataţi prin placebo (dacă ulterior află de terapie), în majoritatea cazurilor se simt păcăliţi, chiar dacă simptomele pe care le-au avut s-au estompat sau au dispărut în întregime.

Cu toate acestea, literatura de specialitate oferă tot mai multe noutăţi privind eficienţa pseudo-tratamentelor. Potrivit lucrării de sinteză, Psihologia, elaborată de cunoscutul psiholog american Richard Atkinson şi colaboratorii săi, 'până la începuturile practicii medicale ştiinţifice, aproape toate medicamentele folosite erau placebo'. Iar metodele folosite, ca purgaţia, luarea de sânge, transpiraţia sau şocurile electrice în multe cazuri au fost eficiente, având în vedere că medicii şi felcerii se bucurau de mare stimă prin tradiţie'. Într-una din povestirile clasice din secolul al XVI-lea, ''Till Eulenspiegel'' /Till Buhoglindă/ există o descriere a efectului placebo. Till cel cel hâtru încearcă să-l ajute pe un director de spital, care se plânge că are internaţi prea mulţi pacienţi. Atunci Eulenspiegel se prezintă pacienţilor drept doctor-minune sosit de departe, îi anunţă pe toţi din spital că el ştie să prepare un elixir cu care toţi se vor vindeca. Pentru acest lucru îi va consulta pe toţi bolnavii, iar pe cel care este cel mai grav bolnav îl va sacrifica, deoarece elixirul minune poate fi preparat doar din cenuşa acestuia. Până în zorii zilei toţi pacienţii s-au simţit vindecaţi şi au părăsit spitalul.

Neurologul T.C. Gravesa scris în anii 1920, în revista britanică de medicină 'Lancet' despre faptul că în multe cazuri starea bolnavilor se datorează unor procese psihice. Numai că acele constatări ale sale de pionerat, au rămas fără ecou la vremea respectivă. În majoritatea cazurilor, cercetarea efectului placebo s-a lansat abia după cel de-al doilea război mondial, pe baza observaţiilor medicilor de război, care din lipsa medicamentelor necesare dădeau adeseori bolnavilor sau răniţilor adeseori pastile placebo nevinovate, care nu erau dăunătoare, iar în unele cazuri chiar ajutau.

Cercetările mai profunde au arătat rezultate surprinzătoare. Pe parcursul experimentării unor medicamente noi a reieşit că în cazul celor cărora li s-au administrat pastile placebo, în medie o treime din bolnavi, simptomele de boală se estompează sau dispar. În plus, pseudo-medicamentele pot provoca chiar şi fenomene adverse, prezente la medicamentele reale, care au fost anunţate şi celor care primeau placebo. Jumătate din cei care au luat placebo s-au plâns de stări de oboseală, un sfert din ei acuzau dureri de cap şi aproximativ o zecime s-au plâns de greţuri şi deranjamente la stomac. Toate aceste date au fost descrise într-un studiu devenit clasic, elaborat de anesteziologul american Henry Beecher, intitulat ''The powerful placebo'' (Placebo cel puternic), publicat în 1955. Simptomele descrise s-au manifestat în cazul testelor în care unui grup i se administra un medicament, iar celuilalt grup, de control, i se dădea placebo, fără substanţă activă. Ei nu cunoşteau ce tablete primesc. În ultimele trei decenii din experimentele speciale privind efectul placebo a mai reieşit că pe parcursul pseudo-tratamentului mai des se îmbunătăţea starea de sănătate a celui care primea 'medicamentul' în doze mărite. Dar efectul se manifestă şi în ceea ce priveşte culoarea pilulelor placebo: participanţii la experimente consideră că pastilele roşii au efect de înviorare, iar cele albastre, efect calmant.

Pe parcursul experimentării unui nou calmant, în 1969, condusă de psihiatrul american Paul Lowinger, s-a întâmplat ca pilula placebo a grupului de control să se dovedească mai eficientă decât medicamentul cel nou. Psihologii americani Irving Kirsch şi Guy Sapirstein au agitat masiv spiritele prin rezultatele cercetărilor lor, apărute în revista de specialitate a Asociaţiei Americane de Psihologie, din care a reieşit că aproximativ trei sferturi din efectele medicamentelor antidepresive se datorează mai mult efectului placebo decât substanţei active. Explicaţia este că trăirile psihice pot avea efecte majore.

AGERPRES (Veronica Enescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cu cât un medicament este mai scump, cu atât el pare mai eficient, chiar dacă e un placebo (studiu) Cu cât un medicament este mai scump, cu atât el pare mai eficient, chiar dacă este vorba de un placebo, potrivit unui studiu care a avut ca subiecţi persoane bolnave de Parkinson, relatează France Presse.
Studiu: Aproape toţi medicii generalişti britanici recunosc că au prescris tratamente cu placebo Aproape toţi medicii generalişti din Marea Britanie (97%) recunosc că au prescris un placebo unui pacient, iar mai mult de trei sferturi mărturisesc că au recurs la un astfel de medicament cel puţin o dată pe săptămână, relevă un studiu publicat joi de specialişti din două universităţi britanice, transmite...
O alimentaţie mai echilibrată ar putea fi benefică pentru copiii care suferă de sindromul de hiperactivitate (ADHD) Washington, 9 ian /Agerpres/- O alimentaţie mai echilibrată ar putea fi benefică pentru copiii care suferă de tulburarea caracterizată prin hiperactivitate însoţită de deficit de atenţie (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder), în cazul în care tratamentul medicamentos şi alte terapii nu dau...
OFEV™ (nintedanib*), dezvoltat de Boehringer Ingelheim, a primit aprobarea FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA) pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice Autorizarea vine în urma acordării titlului de Terapie Inovatoare de către FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA), iar nintedanib* este acum disponibil pacienților din Statele Unite
Consumul de acizi graşi Omega 3 'reduce semnificativ' dependenţa de nicotină (studiu) Consumul de acizi graşi Omega 3 "reduce semnificativ" dependenţa de nicotină şi numărul de ţigări fumate zilnic, potrivit unui studiu elaborat la Universitatea israeliană din Haifa, publicat luni, informează EFE.
Acţiunea preventivă a statinelor contra riscurilor cardiace, confirmată de un amplu studiu internaţional Diminuarea concentraţiei de colesterol cu ajutorul statinelor reduce clar riscurile cardiovasculare la persoane cu o stare de sănătate relativ bună, relevă un amplu studiu internaţional prezentat în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Americane de Cardiologie (American College of Cardiology, ACC)...