Cele mai citite
 


Dioxina - singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne germană este Coreea de Sud
marţi, 11 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a anunţat luni că, din datele pe care le deţine, singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne din Germania în urma scandalului dioxinei este Coreea de Sud.
Rusia a afirmat că ar putea suspenda importurile de carne germană, dar încă nu a luat o astfel de decizie, potrivit datelor deţinute de executivul UE, a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate John Dalli.

În cursul după-amiezii, va avea loc o reuniune a experţilor CE în sectorul alimentar pentru analizarea situaţiei actuale, însă opinia predominantă este că o decizie de suspendare a importurilor de carne germană de către state din UE ar fi disproporţionată dacă se ţine cont de situaţia reală, neexistând un pericol imediat pentru sănătatea consumatorilor.

În ce priveşte ouăle exportate către Marea Britanie, nu există risc pentru consumatori întrucât sistemul de trasabilitate a produselor alimentare funcţionează la nivelul UE, iar eventualele produse contaminate pot fi identificate şi retrase de la comercializare.

Pe de altă parte, reprezentantul CE a spus că serviciile specializate ale Comisiei se află în contact permanent cu autorităţile bulgare după semnalarea virusului febrei aftoase în Bulgaria, executivul UE fiind informat vineri de autorităţile de la Sofia despre acest caz.

Cinci regiuni în Bulgaria se află în carantină veterinară din cauza apariţiei febrei aftoase. Boala a fost identificată la începutul lunii ianuarie la un porc mistreţ vânat în regiunea Burgas, nu departe de graniţa cu Turcia. Boala este periculoasă doar pentru animale, nu şi pentru oameni. Ea este extrem de contagioasă şi poate să provoace pierderi economice însemnate, întrucât animalele contaminate nu pot fi tratate, ci ele trebuie ucise.

Ultimul caz de febră aftoasă a fost înregistrat în Bulgaria în anul 1998. În Turcia, însă, sunt câteva focare ale bolii.

În regiunile bulgare Varna, Şumen, Iambol şi Sliven a fost interzis transportul de animale, singura excepţie fiind în cazul animalelor transportate la abatoare sub un control foarte strict. A fost interzis exportul unor produse pe bază de carne de animale ce provin din cele cinci regiuni ale ţării. Măsurile sunt coordonate cu Comisia Europeană şi vor rămâne în vigoare până în 28 februarie.

O misiune a Comisiei Europene va vizita Bulgaria în următoarele zile pentru a verifica măsurile întreprinse pentru prevenirea răspândirii virusului febrei aftoase. AGERPRES
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Contaminarea cu dioxină: Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia au luat măsuri de precauţie; precedente în Europa Paris, 8 ian /Agerpres/ - Cazul contaminării cu dioxină din Germania este ultimul ca dată dintr-o serie de mari scandaluri alimentare legate de această substanţă cancerigenă, în ultimii ani, în Europa, notează sâmbătă AFP, care semnalează câteva dintre ele.
Dioxină: Coreea de Sud a suspendat importurile de carne de porc din Germania Bruxelles, 8 ian /Agerpres/ - Coreea de Sud a informat Uniunea Europeană că-şi suspendă importurile de carne de porc din Germania în urma scandalului privind contaminarea cu dioxină, măsură pe care Comisia Europeană o consideră disproporţionată, a declarat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt de...
Aproximativ 500 de animale vor fi sacrificate în Bulgaria din cauza febrei aftoase Sofia, 10 ian - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Aproximativ 500 de animale domestice vor fi eutanasiate în Bulgaria din cauza febrei aftoase. Toate porcinele, ovinele şi bovinele din satul Kosti, regiunea Burgas, vor fi sacrificate şi îngropate nu departe de stat, iar locul îngropării...
Autorităţile veterinare din Bulgaria, în alertă din cauza febrei aftoase Sofia, 8 ian - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Cinci regiuni în Bulgaria se află în carantină veterinară din cauza apariţiei febrei aftoase.
Scandalul dioxinei: UE nu îi va despăgubi pe crescătorii germani Uniunea Europeană nu va contribui la despăgubirea crescătorilor de animale germani afectaţi de contaminarea cu dioxină, dar este pregătită să reglementeze activitatea producătorilor grăsimilor aflate la originea scandalului, a indicat marţi executivul comunitar, potrivit AFP.
CE: va fi nevoie de timp pentru a şti dacă Germania a exportat produse cu dioxină Bruxelles, 5 ian /Agerpres/ - Comisia Europeană consideră că va fi nevoie de timp pentru a verifica dacă Germania a exportat ouă sau carne contaminate cu dioxină în alte ţări ale Uniunii Europene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt comunitar, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.