Cele mai citite
 


ANSVSA: România nu se confruntă cu nici un caz de febră aftoasă
luni, 10 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 10 ian /Agerpres/ - România nu se confruntă în acest moment cu nici un caz de febră aftoasă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuând măsurile de apărare a teritoriului împotriva contaminării cu acest virus depistat recent în Bulgaria.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis luni Agerpres, Comisia Europeană a elaborat Decizia 'privind măsurile intermediare de protecţie privind febra aftoasă în Bulgaria', care vizează măsuri referitoare la certificarea de sănătate a animalelor şi a produselor acestora, la circulaţia şi comercializarea animalelor vii, a cărnii şi produselor din carne, a laptelui, colostrului, produselor din lapte, materialului seminal, ovulelor, embrionilor, blănurilor, pieilor şi a altor produse de origine animală.
În acest context epidemiologic, sub raportul febrei aftoase existent în ţara vecină (la 242 km) şi având în vedere caracterele epidemiologice ale bolii, difuzibilitatea extrem de mare, sezonul de vânătoare şi impactul economic grav în caz de evoluţie, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Cheţan, a dispus luarea unor măsuri de urgenţă precum efectuarea unei analize de risc şi stabilirea unui plan de măsuri severe, necesare pentru preîntâmpinarea apariţiei bolii pe teritoriul României, prelucrarea prevederilor legislative europene din decizia menţionată precum şi instruirea medicilor veterinari de liberă practică, în recunoaşterea clinică a bolii şi în respectarea măsurilor.
De asemenea, măsurile obligatorii din această perioadă vizează şi informarea prefecţilor de către directorii executivi în vederea solicitării sprijinului în aplicarea planului de măsuri pentru păstrarea indemnităţii teritoriale sub raportul febrei aftoase şi efectuarea tuturor demersurilor necesare pentru ca acţiunile de vânătoare să fie notificate către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, iar la acestea să participe obligatoriu, medici veterinari desemnaţi de către directorul executiv al DSVSA.
Potrivit ANSVSA, medicii veterinari participanţi la vânătoare vor avea responsabilitatea examinării vânatului şi recoltării de probe, conform procedurii stabilite de laboratorul naţional de referinţă pentru febra aftoasă, iar orice suspiciune de boală trebuie anunţată urgent medicilor veterinari.
Autoritatea Veterinară solicită de asemenea colaborarea cu asociaţiile judeţene de vânători pentru supravegherea animalelor sălbatice, îndeosebi în locurile hrănirii, adăpării, sărării şi anunţarea rapidă a constatărilor de animale bolnave, întărirea condiţiilor de biosecuritate în exploataţii cu animale receptive, inspectarea turmelor de ovine şi controlul strict al mişcării acestora şi controlul depozitelor frigorifice utilizate pentru examinarea şi depozitarea vânatului.
ANSVSA a anunţat că va organiza în data de 12 ianuarie 2011, la ora 10.00, la DSVSA Constanţa, un exerciţiu de simulare a febrei aftoase. La această simulare vor participa şefii serviciilor de monitorizare a bolilor, sănătate animală şi specialistul virusolog.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, deşi această boală a animalelor nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea oamenilor, poate produce o adevărată catastrofă din punct de vedere economic în zootehnia României.
'În acest moment, nu se pune problema existenţei vreunui caz de febră aftoasă în România iar, prin măsurile pe care le-am dispus de urgenţă, ţinem sub control şi apărăm teritoriul României (...) Precizez, încă o dată, că această boală a animalelor nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea oamenilor. În schimb, ea poate produce o adevărată catastrofă din punct de vedere economic, în zootehnia României, în industria de profil românească, care şi-ar vedea, astfel, foarte mult limitate posibilităţile de industrializare a cărnii româneşti şi ar suferi, implicit, din punct de vedere financiar şi, nu în ultimul rând, în gospodăriile populaţiei. De aceea, măsurile pe care le-am dispus şi ordinele pe care le-am dat sunt urgente, categor ice şi puse în aplicare imediat. (...) Pentru că până la urmă, ceea ce facem noi în acest caz, toţi medicii veterinarii precum şi autorităţile centrale şi locale, reprezintă un act de apărare a bugetului României în faţa unui eventual şi de nedorit dezastru economic', a declarat preşedintele ANSVSA.
Datele ANSVSA menţionează că din cauza epidemiei de febră aftoasă din 2001, din Marea Britanie, au fost ucise aproximativ 6 milioane de animale, iar pierderile agriculturii şi ale lanţului alimentar s-au ridicat la peste 3 miliarde de lire sterline.
În data de 5 ianuarie 2011, Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) a notificat, de urgenţă, toţi şefii serviciilor veterinare (CVO) ai Statelor Membre, referitor la confirmarea unui caz de febră aftoasă la mistreţi, în Bulgaria - municipalitatea Malko Tarnovo, satul Kosti. Acest sat pe raza căruia au fost vânate animalele infectate, se află la 242 km în linie dreaptă faţă de Giurgiu. Zona de vânătoare respectivă este străbătută de drumul European E70 care are ca destinaţii spre România, Vama Veche (E87) 309 Km, şi Giurgiu (E70) 351 Km. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autoritatea veterinară va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine, dar va oferi posibilitatea de a acorda şi despăgubiri în cazul în care România ar fi afectată, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş...
Roatiş (ANSVSA):Vom interzice intrarea în ţară cu alimente care sunt purtătoare de virusul pestei porcine africane Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată restricţiona intrarea în ţară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
ANSVSA va demara luni un Plan naţional de control pentru depistarea E-coli în carne şi lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat duminică că va demara un Plan Naţional de Control, în data de 16 mai, pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.
DSVSA Mureş: Serviciile veterinare, în alertă din cauza apariţiei virusului dermatozei nodulare virale în Bulgaria Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, dr. Vasile Liviu Oprea, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că serviciile veterinare din ţară sunt în alertă ca urmare a apariţiei riscului introducerii virusului dermatozei nodulare virale în România, care afectează...
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...