Cele mai citite
 


Sarcinile apropiate ca timp pot spori riscul de autism
luni, 10 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 10 ian/Agerpres/ - Înmulţirea cazurilor de autism din Statele Unite sugerează că diverşi factori de risc din mediul în care trăim ar fi responsabili pentru declanşarea frecventă a cazurilor de boală, iar studiile realizate recent ne confirmă că fătul poate prezenta simptome chiar din burta mamei, informează ABC News.
Potrivit studiului publicat în revista de specialitate Pedriatisc, copiii concepuţi la distanţă de un an faţă de fraţii lor sunt de trei ori mai predispuşi la autism. Această legătură a rămas valabilă chiar şi în momentul în care autorii studiului au căutat şi alte explicaţii, precum vârsta părinţilor, naşterea prematură, greutatea scăzută la naştere - factori care favorizează de regulă autismul. Cercetătorii au conchis că riscul de autism la copiii concepuţi la distanţă de 1 sau 2 ani faţă de fraţii lor era aproape de două ori mai mare.
Studiul a examinat peste 660 000 de copii născuţi în California între 1992 şi 2002. Pe parcursul acestei perioade, procentul naşterilor care aveau loc la distanţă de 24 de luni de o sarcină precedentă a crescut de la 11 la 18 la sută.
Autorii au oferit două posibile explicaţii pentru această teorie: fie comportamentul austist este mai uşor de observat când părinţii pot face comparaţia între doi fraţi apropiaţi ca vârstă, fie fătul suferă din cauza carenţei de substanţe nutritive oferite de corpul mamei, precum acidul folic, responsabil pentru dezvoltarea cerebrală.
Pe parcursul ultimilor 40 de ani, răspândirea altor tulburări comportamentale ce ţin de autism, precum sindromul Asperger, a crescut înzecit, afectând în mare unul din 110 copii, conform datelor oferite în 2006 de Centrul de Control al Bolilor (CDC).
Studiile realizate de Peter Bearman, directorul Centrului Lazarsfeld pentru Ştiinţe Sociale de la Universitatea Columbia, au scos la iveală că şansele ca un copil să fie diagnosticat cu o tulburare de tip autist cresc prin campaniile de informare. Însă informarea nu are cum să fie responsabilă pentru înmulţirea dramatică a cazurilor de boală, a declarat dr. Thomas Insel, director al Institutului Naţional de Boli Mentale. Insel este de asemenea sceptic când vine vorba despre legătura dintre durata dintre sarcini, carenţa de acid folic şi riscul declanşării bolii.
Autismul presupune o listă complexă de tulburări declanşate fie de factori genetici, fie de factori din mediul înconjurător, atât sociali, cât şi biologici, fapt ce îngreunează sarcina cercetătorilor de a-i înţelege cauzele şi a găsi tratamente adecvate.
'Cred că am progresat enorm în ultimii doi ani în domeniul geneticii şi am aflat multe despre ce se petrece în creierul copiilor care suferă de autism', a spus Insel. 'Acum trebuie să ne concentrăm pe factorii de risc din mediul înconjurător'.
Acest studiu sprijină ipoteza cum că indiferent care ar fi factorii din mediul înconjurător, aceştia sunt probabil activi pe parcursul sarcinii, susţine Insel. Studiile care făceau o legătură între autism şi vaccinarea copiilor la o vârstă prea fragedă, publicat de Andrew Wakefield şi colegii săi, a fost catalogat ca fiind o escrocherie într-un articol publicat pe 5 ianuarie de British Medical Journal.
Însă până când oamenii de ştiinţă descoperă acei factori de risc, părinţii nu ar trebui să-şi facă probleme, a declarat Insel.
'Aceste cazuri sunt foarte stranii şi foarte rare', a adăugat Insel.
Deci 1.188 dintre copiii născuţi la 12 luni după un frate mai mare sunt diagnosticaţi cu autism, 154.846 de copii nu sunt.
'Chiar şi în cazul unor sarcini apropiate ca timp, mai mult ca sigur, noul-născut nu va suferi de autism', a declarat Insel. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Naşterea provocată ar putea creşte riscul de autism la copii (studiu) O naştere provocată sau accelerată ar putea creşte riscul ca nou născutul să dezvolte autism, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu publicat de Universităţile Michigan şi Duke din SUA şi care subliniază necesitatea de a se continua cercetările privind cauzele acestei maladii, informează marţi...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Şi organismul tatălui se schimbă înainte de naşterea copilului (studiu) Sarcina este marcată de importante schimbări hormonale la mamă, dar şi la tată, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Michigan şi preluat de passionsante.be.
Copiii născuţi prematur devin adulţi introvertiţi (studiu) O echipă de cercetători britanici a arătat că bebeluşii cu o greutate mai mică de 1,5 kg sau născuţi înainte de opt luni de sarcină au mai multe şanse de a dezvolta o personalitate neliniştită şi de a fi mai puţin angajaţi social, se arată într-un studiu publicat în revista 'Archives of Disease in Childhood'...
Poluarea aerului duce la naşterea unor bebeluşi cu greutate mai mică (studiu) Femeile însărcinate expuse la aer poluat în ultimele săptămâni de sarcină par a naşte copii cu greutate mai mică, se arată într-un studiu publicat marţi în revista americană Environmental Health Perspectives şi preluat de AFP.
Vitamina B9 (Acidul folic, vitamina M) Actiune Este o vitamina hidrosolubila din complexul B, cu rol in formarea eritrocitelor (globulele rosii), in metabolismul proteinelor si in sinteza acizilor nucleici. Protejeaza functionare creierului, tesutul cutanat, mareste lactatia si de asemenenea, protejeaza impotriva afectiunilor cardiace, scazand...