Cele mai citite
 


Aproximativ 500 de animale vor fi sacrificate în Bulgaria din cauza febrei aftoase
luni, 10 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sofia, 10 ian - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Aproximativ 500 de animale domestice vor fi eutanasiate în Bulgaria din cauza febrei aftoase. Toate porcinele, ovinele şi bovinele din satul Kosti, regiunea Burgas, vor fi sacrificate şi îngropate nu departe de stat, iar locul îngropării va fi păzit, a declarat Iordan Voinov, directorul Serviciului naţional saitar-veterinar. Animalele vor fi omoâte cu o injecţie letală. Fermierii vor primi despăgubiri din partea statului pentru animalele sacrificate.
Ministrul bulgar al agriculturii Miroslav Naidenov, a avut luni o conversaţie telefonică cu comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, John Dalli. Naidenov l-a informat pe Dalli despre măsurile luate de autorităţile bulgare. O misiune a Comisiei Europene va vizita, miercuri, Bulgaria pentru a verifica aceste măsuri, în timp ce adjunctul ministrului agriculturii Ţvetan Dimitrov a plecat, luni, într-o vizită de urgenţă la Bruxelles. Comisarul Dalli l-a asigurat pe ministrul Naidenov, că va insista ca Bulgaria să primească valoarea maximă a despăgubirilor prevăzute pentru asemenea situaţii deoarece, prin măsurile întreprinse, ţara protejează restul Uniunii Europene.

În acelaşi timp, Ucraina a devenit prima ţara care a interzis importul de carne din Bulgaria după apariţia focarului de ferbă aftoasă.Măsura inră în vigoare de luni, iar autorităţile din Kiev nu informează până când va fi valabilă.

Existenţa febrei aftoase a fost confirmată luni şi la animale domestice din satul Kosti după ce, la începutul lunii ianuarie, această maladie a fost depistată la un porc mistreţ vânat în regiunea Burgas, nu departe de graniţa cu Turcia. Boala este periculoasă doar pentru animale, nu şi pentru oameni. Ea este extrem de contagioasă şi poate să provoace pierderi economice foarte mari deoarece animalele contaminate nu se tratează, ci trebuie ucise.

Ultimul caz de febră aftoasă a fost înregistrat în Bulgaria în anul 1998. În Turcia, însă, sunt peste o mie focare ale bolii.

Cinci regiuni în Bulgaria se află în carantină veterinară din cauza apariţiei febrei aftoase. Imediat după depistarea virusului în regiunea Burgas au intrat în vigoare interdicţii privind transportul unor animale şi fabricarea unor produse de origine animală. În regiunile Varna, Şumen, Iambol şi Sliven a fost interzis transportul de animale, singura excepţie fiind în cazul animalelor transportate la abatoare sub un control foarte strict. Este interzis exportul unor produse pe bază de carne de animale ce provin din cele cinci regiuni ale ţării. Măsurile sunt coordonate cu Comisia Europeană şi urmează să rămână în vigoare până la data de 28 februarie. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autorităţile veterinare din Bulgaria, în alertă din cauza febrei aftoase Sofia, 8 ian - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Cinci regiuni în Bulgaria se află în carantină veterinară din cauza apariţiei febrei aftoase.
Dioxina - singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne germană este Coreea de Sud Comisia Europeană a anunţat luni că, din datele pe care le deţine, singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne din Germania în urma scandalului dioxinei este Coreea de Sud.
(Corespondenţă) Primul caz de febra aftoasă în Bulgaria în ultimi 12 ani Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: După 12 ani, febra aftoasă a revenit în Bulgaria, această maladie fiind depistată la un porc mistreţ vânat în regiunea Burgas, nu departe de graniţa cu Turcia.
România ar putea primi fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploataţii împotriva 'Bluetongue' România ar putea primi fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploataţiile comerciale împotriva 'bolii limbii albastre' (Bluetongue ) deşi boala a apărut doar la animalele din gospodăriile populaţiei, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Autoritatea veterinară va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine, dar va oferi posibilitatea de a acorda şi despăgubiri în cazul în care România ar fi afectată, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş...