Cele mai citite
 


Cercetătorii spanioli au creat nanodiscuri care transportă material genetic
luni, 10 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Madrid, 10 ian /Agerpres / - Un grup de cercetători spanioli a reuşit să introducă material genetic în nanodiscuri şi apoi să-l elibereze direct în interiorul nucleului celulelor umane, realizarea ştiinţifică reprezentând de fapt o nouă tehnică pentru combaterea bolilor, transmite luni Efe.
Într-un comunicat, Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) a informat că nanodiscurile create de cercetătorii săi traversează rapid membrana celulară şi se concentrează în nucleu, ceea ce duce la o eficienţă sporită în procesul de transfer genetic.

Noua descoperire reprezintă un progres în ceea ce priveşte terapia genică, unul dintre obiectivele acesteia fiind ca materialul genetic să ajungă direct la nucleul celulelor, fără pierderi mari şi fără efecte secundare nedorite.

Oamenii de ştiinţă utilizează, în mod experimental, diferite tipuri de mesageri sau vectori capabili să predea materialul genetic în locul adecvat.

La ora actuală, viruşii naturali 'dezactivaţi' sunt cei mai utilizaţi vectori în studiile clinice, însă, de multe ori, au efecte secundare care le limitează aplicaţia terapeutică. Din acest motiv, echipa de cercetători de la UAB a optat pentru utilizarea unei peptide - o moleculă compusă din mai mulţi aminoacizi - numită R9, pentru a introduce materialul genetic.

Concret, R9 se uneşte cu alte molecule identice şi formează nanoparticule. Astfel, ea poate penetra direct nucleul celulei şi elibera apoi materialul transportat, susţin cercetătorii spanioli.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Importantă descoperire ştiinţifică: identificarea 'angrenajului genetic' necesar pentru regenerarea pancreasului uman O echipă de cercetători spanioli şi britanici a reuşit să descifreze 'angrenajul genetic' necesar pentru generarea celulelor precursoare celor din pancreasul uman, scrie marţi ziarul ABC, pe baza unui articol publicat în revista 'Nature Cell Biology'.
A fost descoperită o proteină care favorizează senzaţia de mâncărime (studiu) O echipă de cercetători americani de la Universitatea Duke (din Durham, Carolina de Nord) a identificat proteina TRPV4 ca un element cheie în senzaţia de mâncărime. Această descoperire este o pistă promiţătoare pentru tratarea acestui simptom şi anumitor boli ale pielii, scrie luni pourquoidocteur.fr...
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
Un test genetic ar putea prezice menopauza precoce (studiu) Cercetători britanici au identificat patru variante genetice a căror prezenţă se asociază cu un risc crescut de menopauză precoce, deschizând astfel calea efectuării unui test genetic ce ar premite femeilor să-şi planifice la timp o sarcină, informează AFP.
Cercetători americani au reuşit să crească de cinci ori speranţa de viaţă a unei specii de vierme Cercetători americani au reuşit, modificând metabolismul genetic al unei specii de vierme, să îi prelungească de cinci ori speranţa de viaţă. Ei sunt de părere astfel că există şanse ca omul să trăiască până la 500 de ani, scrie 7sur7.be.
Au fost identificate cinci gene asociate cu forma facială O echipă de cercetători de la Universitatea Erasmus din Rotterdam a identificat cinci gene asociate cu forma facială, o descoperire ce ar putea oferi într-o bună zi informaţii valoroase despre fizionomia unui om doar pe baza ADN-ului său, şi ar putea avea aplicaţii în criminalistică, informează vineri...