Cele mai citite
 


Pandemia de H1N1 ar putea deschide calea spre un vaccin universal antigripal
miercuri, 12 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pandemia de H1N1 din 2009, care a afectat aproximativ 60 milioane de persoane numai în SUA, ar putea deschide calea spre dezvoltarea unui vaccin antigripal eficient contra multiplelor tulpini virale, transmite AFP, care citează rezultatele unui studiu recent.
'Rezultatele cercetărilor noastre sunt ca un fel de Sfântul Graal al vaccinului antigripal' - a rezumat plastic dr. Patrick Wilson, profesor adjunct de medicină la Universitatea din Chicago, autorul principal al studiului apărut în ultimul număr al Journal Of Experimental Medicine (10 ianuarie).

Acestea arată 'cum se produce un vaccin unic capabil să ofere imunitate împotriva tuturor viruşilor gripali', a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că persoanele infectate cu H1N1 şi recuperate ulterior au avut în majoritatea cazurilor un răspuns foarte puternic imun, ceea ce s-a tradus prin producerea de anticorpi care protejează împotriva unei varietăţi de tulpini ale gripei sezoniere.

Unele molecule ale virusului H1N1 din 2009 sunt similare cu cele ale multor alte tulpini de gripă. Aceste molecule, vitale pentru funcţionarea virusului, sunt tocmai acelea la care sistemul imunitar reacţionează.

Odată acestea încorporate într-un vaccin, s-ar putea ajunge la situaţia în care nu va mai fi nevoie de prezicerea an de an a noii variante de virus gripal sezonier pentru producerea în masă a unui vaccin în fiecare toamnă.

Medicii au examinat mai întâi răspunsul anticorpilor la nouă pacienţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 45 de ani. H1N1 a fost cel mai virulent la pacienţii tineri şi femeile gravide, dintre care unii au murit. Ulterior, virusologii au izolat genele anticorpilor provenind din celule albe ale sistemului imunitar al acestor pacienţi. Ei au folosit apoi aceste gene pentru a produce 86 anticorpi diferiţi şi au testat reacţia lor un set de tulpini de virus gripal.

Cinci dintre anticorpii izolaţi au reacţionat la toate variantele de virus H1N1 din ultimii zece ani, precum şi la tulpina devastatoare a gripei spaniole din 1918 şi la cea a gripei aviare H5N1, potenţial mortale. Aceste rezultate arată că, în ciuda schimbărilor de la un an la altul, anumite elemente ale viruşilor nu s-au schimbat de aproape un secol, concluzionează dr. Wilson.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un vaccin universal împotriva gripei se află în fază avansată de studiu Un vaccin universal împotriva virusului gripal şi-a dovedit eficienţa la şoareci, maimuţe şi dihori, rămânând în sarcina cercetătorilor să confirme acum aceste rezultate în cazul oamenilor, informează 24matins.fr, referindu-se la cercetările de ultimă oră a două echipe independente de oameni de ştiinţă...
Hunedoara: 10.000 doze de vaccin antigripal A/H1N1 distribuite suplimentar Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara va distribui medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţ încă 10.000 de doze de vaccin împotriva gripei A/H1N1, operaţiunea fiind prevăzută să se încheie în cursul zilei de luni.
Ungaria a produs peste 3 milioane de fiole de vaccin antigripal Compania ungară Omninvest a produs mai mult de trei milioane de fiole de vaccin împotriva noului virus A(H1N1), a declarat marţi ministerul sănătăţii de la Budapesta, Tamas Szekely, citat de MTI.
Germania îşi va incinera stocurile de vaccin antigripal pentru H1N1 Germania va incinera în jur de 16 milioane de doze de vaccin antigripal pentru H1N1 neutilizate, au anunţat autorităţile regionale miercuri, în contextul în care s-au cheltuit circa 230 de milioane de euro pentru a face faţă pandemiei anunţate, relatează AFP.
Pistol (CNSCBT): Nu avem gripă porcină; cele 12 persoane care au murit - confirmate cu virus gripal sezonier Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat joi că în România nu există gripă porcină, precizând că cele 12 persoane care au murit în ultima săptămână au fost confirmate cu virus gripal sezonier.
OMS recomandă laboratoarelor să includă tulpina H1N1 în viitorul vaccin antigripal Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat joi fabricanţilor de vaccin antigripal să includă tulpina H1N1 în vaccinul pe care-l pregătesc pentru viitorul sezon gripal din emisfera de nord - informează agenţia spaniolă de presă EFE.