Cele mai citite
 


Frica din copilărie dispare din creierul adolescenţilor (studiu)
miercuri, 12 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Creierul trece prin asemenea schimbări în timpul adolescenţei încât teama acumulată în copilărie dispare în această perioadă a vieţii, ceea ce ar explica comportamentul temerar uneori al adolescenţilor, arată un studiu american publicat luni şi preluat de AFP.
Cercetătorii au studiat reacţiile unor şoareci tineri la frica produsă în copilărie de diverse şocuri (electroşocuri asociate cu zgomote). S-a dovedit că, supuşi unor situaţii în care trebuia să le fie frică, şoarecii adolescenţi au reacţionat mult mai puţin vizibil decât confraţii lor mai mici sau mai mari.

Examinarea activităţii cerebrale a şoarecilor adolescenţi a mai arătat că cele două regiuni implicate de obicei în percepţia fricii - amigdalele cerebrale şi hipocampusul - aveau o activitate redusă, nu datorită faptului că nu le era frică de şocuri, ci deoarece creierul lor nu trimitea aceleaşi semnale ca cele ale şoarecilor mai mici sau mai mari decât ei.

'Deşi amintiri despre situaţii contextuale de frică nu există la începutul adolescenţei, ele apar mai târziu, când şoarecii ies din această perioadă', se spune în studiul desfăşurat de cercetători de la universităţile Cornell şi Brown şi de la facultatea de medicină de la universitatea New York.

La tineri, lipsa fricii poate fi benefică într-o perioadă în care adolescenţii explorează limitele independenţei lor, lucru pe care nu l-ar putea face dacă ar fi paralizaţi de frică. 'Din punct de vedere al evoluţiei, suprimarea temporară a acestui fel de teamă în timpul adolescenţei se dovedeşte a fi o adaptare foarte utilă, atunci când şoarecii trebuie să se aventureze în afara cuibului', consideră cercetătorii. Ei subliniază că sunt necesare studii tot mai ample în această direcţie, care ar putea folosi la tratarea anumitor fobii, crize de nelinişte sau simptome post-traumatice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un flash luminos către creier poate alunga teama Londra, 10 mar /Agerpres/ - Cercetători de la Universitatea Stanford din California /vestul SUA/ au descoperit că, prin stimularea unui circuit al creierului din interiorul structurii materiei cenuşii, se poate contracara sentimentul de teamă, potrivit unui articol publicat în revista Nature, scrie în...
Frica de moarte agravează crizele cardiace (studiu) Pacienţii care au avut o frică acută de moarte în timpul unui infarct s-au ales cu leziuni cardiace mai grave şi sunt mai expuşi riscului de recidivă. Criza cardiacă produce la victimă un stres intens. Totuşi, această intensitate este variabilă la fiecare, ca şi consecinţele, scrie site-ul passionsante...
Inamicul numarul 1 al sanatatii intime: Lipsa de informare si frica! Peste jumatate din femei nu cunosc bolile ginecologice si care sunt procedeele chirurgicale prin care ele se trateaza. Avem de-a face cu o situatie extrem de alarmanta, din moment ce 80% din femei vor ajunge sa aibă fibroame uterine pana la varsta de 50 de ani, peste 5 milioane vor suferi de...
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Realitatea virtuală ar putea ajuta la tratarea fobiilor (studiu) Un studiu derulat la Universitatea din Melbourne a demonstrat că sistemele de realitate virtuală, în vogă în acest moment, ar putea contribui la depăşirea fobiilor de zi cu zi, informează Xinhua News.