Cele mai citite
 


Consiliul Concurenţei doreşte eliminarea în doi ani a restricţiilor de pe piaţa farmaciilor
miercuri, 12 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liberalizarea pieţei farmaciilor va fi realizată în doi ani, a declarat marţi preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu, în cadrul analizei făcută activităţii organizaţiei în anul 2010.
Farmaciile erau considerate de către CC ca fiind un caz de succes pentru că au fost eliminate treptat restricţiile din domeniu. 'La sfârşitul anului trecut s-a dorit, însă, o extindere a restricţiilor. În dialogul cu Ministerul Sănătăţii şi cu cel al Justiţiei, am ajuns la un compromis, şi anume de a accepta pentru doi ani o singură restricţie, cea privind intrarea pe piaţă', a amintit Bogdan Chiriţoiu.
Ministerul Sănătăţii a solicitat restricţionarea accesului pe piaţă a noi farmacii pentru a nu creşte consumul de medicamente compensate, care şi aşa este susţinut cu dificultate de către buget.
'Pentru noi problema este că restricţia de a se înfiinţa noi farmacii este un mod de a-i privilegia pe cei care au deja astfel de unităţi în funcţiune, şi care sunt fericiţi să nu le apară noi concurenţi. În cei doi ani, Ministerul Sănătăţii trebuie să îşi pună la punct mecanismele de control al costurilor, care se referă, în special, la informatizarea sistemului. După doi ani, sperăm ca piaţa farmaciilor să fie una liberalizată, astfel încât oricine doreşte să îşi deschidă o farmacie şi să vândă medicamente compensate, să o poată face într-un mod controlabil, fără a se periclita nici bugetul Casei de Sănătate, nici libertatea pieţei', a spus preşedintele CC, care a subliniat că şi alte profesii liberale, cum ar fi notarii, încearcă să restricţioneze accesul pe piaţă.
În Raportul pe anul 2010, prezentat la Conferinţa de presă, Bogdan Chiriţoiu a menţionat că organizaţia pe care o conduce a declanşat 23 investigaţii pentru posibile practici anticoncurenţiale, dintre care 19 din iniţiativa Consiliului.
În 2010 au fost declanşate trei anchete sectoriale pentru lucrări de construcţii de drumuri şi autostrăzi, producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în municipiul Bucureşti şi pentru serviciile de transport public local de persoane prin curse regulate în trafic judeţean, în regiunea Sud-Est.
CC a aplicat anul trecut amenzi în valoare de 132,5 milioane lei (31,49 milioane Euro), fiind sancţionate 49 de întreprinderi şi o asociaţie (CECCAR) pentru practici anticoncurenţiale, dar şi pentru furnizarea de informaţii inexacte (Raiffeisen Bank). În 2009, valoarea amenzilor a fost de 8,7 milioane lei (2,3 milioane euro).
Numărul de investigaţii a fost mărit în 2010, CC având ca obiectiv reducerea termenului de realizare a acestora la trei ani, cât este media europeană. În prezent, sunt în desfăşurare 66 de investigaţii, din care 10 mai vechi de trei ani (patru pe piaţa telefoniei mobile). Din totalul de 66 de investigaţii în curs, 55 sunt pentru posibile practici anticoncurenţiale, patru pentru analiza unor concentrări economice, una pentru acte ale administraţiei publice locale şi şase pentru cunoaşterea pieţei ('anchete sectoriale').
Bogdan Chiriţoiu a subliniat că în 2010 a fost acordată prima 'clemenţă', de care a beneficiat o firmă de taximetrie din Timişoara. Măsura, introdusă în 2010 în cadrul legislaţiei de profil, constă în eliminarea sancţiunilor pentru o firmă care a aparţinut unui cartel, dar a cooperat cu investigatorii CC, dacă datele puse la dispoziţia CC permit sancţionarea celorlalţi membri ai cartelului.
O altă modalitate de care dispune de curând CC pentru a asigura o revenire rapidă la condiţiile legale de concurenţă constă în încheierea unui 'angajament' cu o firmă aflată sub investigaţie, prin care aceasta face corecţiile necesare în activitatea sa, fără a recunoaşte însă că a încălcat legea.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bănicioiu: Farmaciile vor fi verificate dacă respectă legislaţia privind eliberarea de medicamente compensate Ministerul Sănătăţii va demara din această săptămână un amplu control la farmacii pentru a verifica în ce măsură acestea respectă legislaţia şi protocoalele în vigoare privind eliberarea de medicamente compensate, a declarat ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu, marţi, într-o conferinţă de presă la...
România pe penultimul loc la consumul de medicamente în UE Sistemul de sănătate al României a regresat pe penultima poziţie dintr-un grup de 33 de ţări europene studiate, relevă raportul anual al 'EU Consumer Healthcare Index ', au precizat reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), luni, într-o conferinţă de presă...
Ministerul Sănătăţii a început controalele în farmacii Ministerul Sănătăţii (MS) derulează, începând de joi, timp de o lună, controale în farmaciile care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat, pentru AGERPRES, directorul Departamentului de Comunicare al MS, Oana Grigore.
Românii pot lua medicamente compensate de la orice farmacie Românii care beneficiază de medicamente compensate îşi vor putea lua reţetele la orice oră şi de la orice farmacie. Asta pentru că Guvernul a decis eliminarea plafoanelor din farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate. Măsura se aplică începând chiar de miercuri, a anunţat ministrul Sănătăţii...
Hunedoara: Farmaciile nu vor mai elibera medicamente compensate sau gratuite, din 15 august Farmaciile din judeţul Hunedoara nu vor mai elibera, din 15 august, medicamente compensate şi gratuite, din cauză că termenele de plată din contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) sunt întârziate cu 60 de zile, a declarat, miercuri, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Hunedoara...
Suceava: Farmaciile din judeţ au primit bani pentru medicamente compensate Fondul pentru medicamente gratuite şi compensate al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a fost suplimentat.