Cele mai citite
 


Sibiu: Pensionari decedaţi, somaţi cu executarea silită de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate
miercuri, 12 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pe numele câtorva pensionari decedaţi din judeţul Sibiu au fost trimise somaţii de executare silită dacă în termen de 15 zile, în cazul în care nu îşi achită măcar o parte din plata contribuţiilor la Fondul de Sănătate, pentru ultimii cinci ani, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Georgescu, preşedintele Asociaţiei 'Forumul Solidarităţii Sociale a Pensionarilor' din Sibiu.
Printre persoanele decedate pe numele cărora au fost trimise somaţii se află şi E.P, din municipiul Sibiu, care deşi a decedat în iulie 2010, i s-a trimis acasă titlu executoriu, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sibiu, în 20 decembrie 2010. Conform actelor emise de CAJS, femeia decedată ar avea de plată în total 1.192 de lei, din care contribuţia este de 518 lei pentru anii 2006-2009, majorările de întârziere sunt de 598 de lei, iar restul reprezintă penalităţi.
'Dacă în termen de 15 zile de la primirea prezentei somaţii nu veţi achita sumele menţionate pentru care termenul legal de plată a expirat sau nu veţi face dovada stingerii acestora, în baza prevederilor art. 145 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită', se arată în somaţia emisă pe 21 decembrie 2010, de CJAS Sibiu, către femeia care a decedat cu şase luni în urmă.
Conform legii, dacă femeia decedată are moştenitori care au dezbătut succesiunea, atunci aceştia trebuie să plătească datoriile defunctei.
Preşedintele Asociaţiei 'Forumul Solidarităţii Sociale a Pensionarilor' din Sibiu, Gheorghe Georgescu, susţine că sute de pensionari au cerut ajutorul asociaţiei, nemulţumiţi că sunt ameninţaţi cu executarea silită de către CJAS, deşi această instituţie nu i-a informat din timp pe sibieni că au de plată contribuţia şi s-a mulţumit doar să le trimită somaţii cu majorări şi penalităţi. Georgescu susţine că 40 de pensionari sibieni au dat deja în judecată CJAS, dar conform estimărilor sale, aproximativ 17.000 nu pot să se apere în justiţie, pentru că au primit somaţiile cu puţin timp înainte de Crăciun şi nu au avut cum să se adreseze funcţionarilor CJAS Sibiu, pentru că ghişeele au fost închise de sărbători şi a expirat te rmenul legal de 15 zile calendaristice.
Avocatul Horaţiu Marin, preşedinte al organizaţiei municipale de tineret a PSD Sibiu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că îi reprezintă în instanţă pe cei 40 de pensionari nemulţumiţi. Procesul se va judeca la Judecătoria Sibiu, iar în caz de recurs, la Tribunalul Sibiu. Conform avocatului, procesul poate dura cel puţin câteva luni, iar rezultatul nu este sigur în favoarea pensionarilor, întrucât în ţară există sentinţe care dau dreptate Caselor judeţene de asigurări de sănătate.
Horaţiu Marin le recomandă pensionarilor sibieni nemulţumiţi de somaţiile primite de la CJAS Sibiu să ceară recalcularea sumelor pe care le datorează, pentru că a identificat deja multe cazuri în care angajaţii CJAS au calculat penalităţi pentru anul 2010 ca şi cum anul trecut ar fi avut peste 800 de zile. Mai mult, pensionarii care primesc somaţiile abia acum, în luna ianuarie, trebuie să ştie că nu mai trebuie să achite contribuţia şi penalităţile pentru anul 2005, pentru că acestea s-au prescris.
În toate cazurile este vorba despre plata contribuţiei către CJAS în cazul pensionarilor care au avut venituri suplimentare, declarate din PFA-uri, închirieri şi dividende. AGERPRES/()
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hunedoara: Conturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, blocate din cauza concediilor medicale ale minerilor Conturile Casei Judeţene de asigurări de sănătate (CJAS) Hunedoara au fost blocate de o firmă de executare silită pentru că instituţia nu ar fi achitat toţi banii necesari pentru concediile medicale ale minerilor din Valea Jiului, pe o perioadă de trei ani.
Suceava: PSD acuză managementul defectuos de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava reprezintă 'un model de rele practici' la nivel naţional, în condiţiile în care a înregistrat, potrivit Curţii de Conturi, un deficit de 2,6 milioane de lei anul trecut, a acuzat vineri, într-o conferinţă de presă, liderul judeţean al PSD Suceava...
Suceava: 24 de pensionari trebuie să restituie banii pe reţetele onorate prin declaraţii de venit false Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a aplicat, în cursul anului trecut, trei sute de sancţiuni, în valoare totală de 443.058 lei, iar 24 de pensionari cărora le-au fost onorate reţete compensate cu 90% în mod nejustificat, vor trebui să restituie diferenţa de bani, a declarat vineri...
Teleorman: Casa de Asigurări de Sănătate a acoperit în 2013 cel mai mare buget din istoria sa Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Teleorman a avut alocate în 2013 cele mai mari surse bugetare din istoria sa - peste 267,6 milioane de lei, cu 15,62% mai mult decât în anul trecut, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, Nicuşor Tiţa.
Bistriţa-Năsăud: Mai puţin de 15% dintre medicii stomatologi din judeţ au contract cu Casa de Asigurări Mai puţin de 15% dintre medicii stomatologi de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), pentru ca pacienţii să poată beneficia de gratuităţi sau reduceri la costul intervenţiilor, potrivit informaţiilor furnizate vineri, într-o conferinţă...
Suceava: Medicii de familie au de returnat CJAS aproape 400.000 lei pentru servicii neconforme Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a dispus, în urma controalelor efectuate anul trecut, recuperarea a aproximativ 600.000 lei de la furnizorii de servicii medicale, ponderea cea mai mare înregistrându-se în cazul medicilor de familie, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ...