Cele mai citite
 


Comitetul OMS a decis să includă grade de severitate în alertele despre pandemie
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Geneva /Elveţia/, 10 iunie /Agerpres/ - Comitetul de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/ a convenit - vineri, cu mare majoritate de voturi - să includă criterii de severitate în anunţarea unei pandemii, într-un moment în care în lume au fost înregistrate circa 22.000 de cazuri de contaminare cu gripă porcină, informează AFP.

În clar, experţii din comitetul consultativ - convocaţi în cursul după-amiezii - au recomandat OMS să perfecţioneze sistemul de alertă pandemică, bazat în prezent doar pe criterii geografice, adică să includă în anunţurile viitoare "un număr de parametri a căror monitorizare să furnizeze informaţii despre severitatea epidemiilor".

Potrivit Dr Keiji Fukuda, numărul doi în OMS, au fost adoptate trei niveluri de severitate: slab, mediu şi sever. Astfel, gripa porcină care a îmbolnăvit 21.940 de persoane în 69 de ţări, dintre care 125 au murit, este în prezent de o gravitate "moderată". După importantele focare americane /11.054 cazuri, între care 17 mortale/ şi mexicane /5.563 cazuri între care 103 mortale/, maladia nu a încetat să câştige teren în ultimele săptămâni, afectând 867 persoane în Australia, 428 în Marea Britanie şi 410 în Japonia. Dr Fukuda recunoscuse marţi că lumea "se apropie" de prima pandemie gripală a secolului.

Deocamdată însă OMS şi-a menţinut vineri nivelul 5 al alertei, anunţat în 29 aprilie. La recomandarea comitetului său de urgenţă, organizaţia şi-a reafirmat recomandările făcute guvernelor: supravegherea oricărei apariţii neobişnuite a virusului gripal şi nu impunerea unor măsuri restrictive deplasărilor internaţionale.

De asemenea, OMS şi-a menţinut recomandarea către laboratoare de a-şi continua producerea vaccinului împotriva gripei sezoniere.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noul virus gripal A (H1N1) ar putea fi o eroare de laborator, potrivit unui cercetător australian Canberra, 21 mai /Agerpres/ - Noul virus gripal A (H1N1) ar putea să se fi dezvoltat în laborator dintr-o eroare umană, susţine omul de ştiinţă australian Adrian Gibbs, care a colaborat la cercetările care au dus la dezvoltarea de către grupul farmaceutic elveţian Roche a antiviralului Tamiflu, relatează...
Medicii, sfătuiţi să recomande Tamiflu pentru femeile însărcinate infectate cu virusul H1N1 Atlanta, 21 mai /Agerpres/ - Autorităţile medicale americane recomandă medicilor să prescrie Tamiflu în cazul femeilor însărcinate infectate cu virusul gripei porcine, H1N1, riscul reprezentat de acest virus fiind considerat mai mare decât cel pe care medicamentul Tamiflu al putea să-l aibă asupra fătului...
Un nou caz de gripă cu virusul A/ H1N1 Bucureşti, 1 iulie /Agerpres/ - Încă un caz de gripă A/ H1N1 a fost depistat de reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile, informează vineri un comunicat transmis AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Copil de nouă ani, infectat cu virusul AH1N1 Ploieşti, 30 iunie /Agerpres/ - Un copil de nouă ani, din Ploieşti, venit la sfârşitul săptămânii trecute din Canada, a fost diagnosticat, miercuri, cu virusul AH1N1, acesta fiind primul caz din Prahova.
Apel la acţiune comună împotriva pandemiei de gripă Bucureşti, 30 iunie /Agerpres/ – Compania Sanofi Aventis a donat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) 100 de milioane de doze de vaccin antigripal, pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să poată face faţă pandemiei de gripă, a declarat Christopher A. Viehbacher, director executiv al Sanofi Aventis...
Un nou caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Un nou caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 a fost depistat de reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis, joi, AGERPRES.