Cele mai citite
 


Cluj: Conferinţă despre practicile sanitare moderne şi tradiţionale, la Biblioteca Centrală Universitară
joi, 13 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O conferinţă despre practicile sanitare moderne şi tradiţionale din perioada 1940-1990 are loc, miercuri, la atelierul ''Philobiblon Medica'' la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) 'Lucian Blaga'. Cercetările despre medici, preoţi şi vindecători sunt prezentate de conf. univ. dr. Elena Bărbulescu de la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai.
Conferenţiarul clujean afirmă, în scurta prezentate a temei pe care o face pe site-ul ''Philobiblon Medica'', că sistemul sanitar al statului modern nu l-a înlocuit pe cel tradiţional între ani 1940-1990, cele două forme coexistând. Cercetările dedicate acestui domeniu relevă că în perioada menţionată, persoanele intervievate au trăit şi gândesc altfel relaţia propriului corp cu boala.
''Pe teren, am fost interesaţi de modul în care cei intrevievaţi au trăit experienţa bolii şi a vindecării. Şi mai ales cum au perceput, în calitate de bolnavi, experienţa contactului cu personajele şi instituţiile sistemului sanitar. (...) În comunităţile ţărăneşti, boala nu este numai o rupere a echilibrului fiziologic al corpului, ci poate fi şi o pedeapsă a unor culpe faţă de personaje cu puteri supranaturale, sau rezultatul unor acţiuni magice ostile. În aceste condiţii, medicii nu deţin monopolul practicilor de vindecare, ei doar se alătură preotului, moaşei ori descântătoarei'', afirmă conf. dr. Elena Bărbulescu.
Asociat revistei ''Philobiblon'', atelierul ''Philobiblon Medica'' este un cadru informal de discuţii multi şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni aparţinând ştiinţei medicale.
Revista ''Philobiblon'' apare din 1995, în limba engleză, în colaborare cu editura Presa Universitară Clujeană, din iniţiativa Bibliotecii Centrale Universitare 'Lucian Blaga'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Prof. Mircea Bârsan - Avem 70-80 de intervenţii chirurgicale anual în loc de 250 Un medic cu experienţă în chirurgia cardiovasculară, având peste 40 de ani, trebuie să efectueze cu echipa lui cel puţin 250 de operaţii pe an pentru a se situa la nivelul european de intervenţii, susţine prof. univ. dr. Mircea Bârsan, chirurg la Institutul Inimii 'Nicolae Stăncioiu' şi preşedinte al...
Nouă secţie de oncopediatrie la Institutul "Prof. dr. Al. Trestioreanu" Institutul "Prof. dr. Al. Trestioreanu" a inaugurat sâmbătă o nouă secţie de oncologie pediatrică, dotată la standarde înalte de calitate în domeniul medical.
Cluj: Dezbatere pe tema legii Sănătăţii, descentralizării spitalelor şi sistemului de coplată Medici clujeni de renume, reprezentanţi ai companiei producătoare de medicamente "Terapia", responsabili din sistemul sanitar şi ai autorităţilor locale au participat, joi seara, la dezbaterea cu tema "Sănătatea între descentralizarea spitalelor şi sistemul de coplată", organizată la Cluj-Napoca de senatorul...
Cluj: Directorul companiei 'Terapia' - Fără o regândire a sa, sistemul sanitar din România va fi falimentar Directorul companiei producătoare de medicamente "Terapia" din Cluj-Napoca, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, spune că sistemul sanitar din România va fi falimentar dacă va continua să funcţioneze doar din banii publici plătiţi de cei 5,5 milioane de ...
Cluj: Masterclass Neurochirurgical pentru studenţi şi rezidenţi, ce va reuni specialişti de talie mondială Neurochirurgi din ţară şi străinătate se reunesc la Cluj, în perioada 18-20 februarie, într-un masterclass dedicat studenţilor medicinişti şi rezidenţilor.
Vasile Dîncu este de părere că sistemul sanitar şi cel al protecţiei consumatorului trebuie mai bine gândite Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, sâmbătă, la Cluj, în contextual unei declaraţii referitoare la controalele din spitale după scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma, că acest sistem care se ocupă de protecţia populaţiei şi a consumatorului 'trebuie gândit mai bine'.