Cele mai citite
 


FMI a dat publicităţii scrisoarea de intenţie a guvernului român
joi, 13 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
FMI a dat miercuri publicităţii scrisoarea de intenţie a guvernului român, transmisă, organizaţiei financiare internaţionale, împreună cu memorandumul de înţelegere, în 22 decembrie 2010, sub semnătura ministrului finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, şi a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
'Continuăm să estimăm că deficitul de cont curent pentru 2010 va fi de 5 - 6% din PIB', se arată în scrisoarea postată miercuri pe site-ul FMI. În document, semnatarii se angajează la respectarea deficitului bugetar de -6,8% şi a unei cote de inflaţie de 8%.
În 2011, Guvernul mizează pe o 'creştere economică de 1,5%, iar în 2012, intenţionăm să reducem deficitul la -3%, în conformitate cu ţinta stabilită la Maastricht', se arată în scrisoare.

Autorităţile promit că vor 'limita strict modificările ad hoc ale sistemului fiscal', dar că vor realiza 'o revedere cuprinzătoare a sistemului fiscal, cu ajutorul FMI şi prin consultări cu Banca Mondială şi Comisia Europeană'.
Dacă dezvoltarea economică va crea suficient spaţiu fiscal, autorităţile de la Bucureşti 'vor lua în consideraţie o reducere treptată a impozitării muncii'.

În conformitate cu Directiva UE, termenul de achitare a facturilor va fi de maximum 30 de zile.
Scrisoarea de intenţie promite impozitarea persoanelor cu averi mari şi reformarea sistemului de protecţie socială, inclusiv verificarea alocaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi.

Guvernul va continua procesul de 'închidere sau de privatizare a celor zece mari societăţi de stat care produc pierderi (inclusiv Termoelectrica şi compania de transporturi feroviare de marfă)'.
Guvernul va da prioritate proiectelor de investiţii pentru căile rutiere şi feroviare de pe Coridorul IV Nădlac - Constanţa şi va 'angaja experţi independenţi care să monitorizeze executarea proiectelor din fonduri europene'.

Conform scrisorii de intenţie, în 2011 'guvernul rămâne decis să continue reducerea angajaţilor din sectorul bugetar'.
În vederea reducerii costurilor din sistemul sanitar, executivul se angajează, între altele, scadă cu 1,5%, respectiv 4%, nivelul preţurilor plătite de guvern în detaliu şi engros pentru medicamente în cadrul programelor naţionale (lista C2), să reducă ponderea plăţilor individuale pentru doctori de la 70% la 50% în favoarea plăţii serviciilor prestate şi să excludă plata serviciilor sanitare neesenţiale'.

'În 2011, vom reduce deficitul la -4,4%', se arată în memorandum-ul de înţelegere ataşat la scrisoarea de intenţie, conform căreia anvelopa salarială va fi de 39 de miliarde de lei, cu excepţia contribuţiilor din sectorul militar (1,6 miliarde de lei).

În 2011 se prelungeşte decizia ca în sectorul bugetar să fie angajat un salariat, numai dacă pleacă alţi şapte. 'Suntem pregătiţi să luăm măsuri alternative în cazul în care apar impedimente juridice la realizarea acestei strategii fiscale', se mai afirmă în memorandum.
Ţinta orientativă pentru deficitul guvernamental pentru primul trimestru al anului 2011 va fi modificată de la -6300 de lei la -8000 de lei, deoarece investiţiile, inclusiv cheltuielile legate de absorbţia fondurilor europene, depăşesc suma alocată, de 5740 de milioane de lei.

Pe perioada desfăşurării programului cu FMI, plafonul pentru emiterea de garanţii guvernamentale va fi crescut de la 4,3 miliarde lei la 7,7 miliarde de lei, în vederea acoperirii cofinanţării în cadrul proiectelor europene.
Pierderile înregistrate în cele 10 companii de stat vor fi reduse de la 4 miliarde de lei în decembrie 2010 la 750 de milioane în martie 2011.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Pop (MS): Atragerea de fonduri UE pentru infrastructura din Sănătate - condiţionată de realizarea unei strategii investiţionale Atragerea de fonduri europene pentru infrastructura din sănătate este condiţionată de Comisia Europeană de realizarea unei strategii investiţionale în domeniu pentru următorii cinci - zece ani, lucru care nu s-a realizat, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Corina Pop, în cadrul...
(Corespondenţă) Comisia Europeană atrage atenţia asupra creşterii arieratelor autorităţilor locale din România Comisia Europeană a atras miercuri atenţia asupra creşterii arieratelor la nivelul autorităţilor locale din România, una din principalele explicaţii fiind slaba aplicare a legii finanţelor publice, şi a subliniat necesitatea unei analize detaliate a cauzelor acestei majorări.
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.