Cele mai citite
 


Cum reglează creierul nevoia de cumpărături
luni, 8 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

În cazul în care sezonul de cumpărături va fi aşa de sumbru precum se prevede atunci vinovatul trebuie căutat într-o zonă a creierului denumită insula, aceasta împiedicând mai ales pe cei care plătesc peşin să cheltuiască mai puţin decât atunci când plătesc cu un card de credit, scrie hebdomadarul american Newsweek. (sursa: Agerpres)

Clienţii cheltuitori sunt astfel sfătuiţi să renunţe la cardurile de credit, dat fiind că plata cu bani peşin duce la apariţia unui control asupra costurilor cumpărăturilor şi la o limitare a cumpărăturilor compulsive, un alt motiv pentru reducerea numărului de cumpărături atunci când plătim cash fiind şi faptul că, atunci când dai vânzătorului un mănunchi de bancnote de 20 de dolari rămâi cu un portmoneu mai uşor, ceea ce produce o activare mai accentuată a zonei creierului responsabilă cu senzaţiile negative (mirosuri urâte, incorectitudine, ostracizare socială) decât atunci când cumperi pe credit. Oamenii au ajuns la stadiul de a acorda atenţie mesajelor trimise de insulă, rezultatul fiind acela că doare atunci când se plăteşte cash, nu acelaşi lucru întâmplându-se atunci când se plăteşte cu un card de plastic, cardul de credit anesteziind actul, de altminteri dureros, de a plăti.

În condiţiile unei Americi aflate în al doilea an de recesiune şi al unei pieţe de acţiuni care înregistrează într-o singură zi mai multă dinamică decât în doi ani normali, a sosit vremea să ne uităm la ce spun economiştii specializaţi în materie de comportament, care au făcut observaţia conform căreia deciziile financiare se iau mai degrabă pe o bază emoţională decât raţională. Puterea cardului de credit i-a uimit pe mulţi cercetători, un experiment realizat la MIT evidenţiind că, pentru o pereche de bilete la meci, pentru care li s-a cerut participanţilor să înmâneze oferte sigilate, în condiţiile în care unei jumătăţi dintre ei li s-a spus că pot plăti cash iar celeilalte jumătăţi că pot plăti cu card, numărul ofertanţilor care doreau să plătească cu card de credit a fost de două ori mai mare.

Creierul deţine nişte circuite speciale pentru a înregistra ce doreşte cineva şi pentru a influenţa preţul. Atunci când acesta pare prea ridicat, regiunea din creier care anticipează pierderile şi înregistrează dezgustul - insula - se activează şi ne spune, de exemplu, să ne ferim de un laptop prea scump. În condiţiile unor consumatori în căutare de chilipiruri, acest tip de activitate copleşeşte centrul de anticipare al plăcerilor din creier, denumit nucleul accumbens, care se activează atunci când cineva vede un lucru dezirabil. Energiile corelate ale insulei şi nucleului accumbens sunt cele care determină decizia de a cumpăra sau nu, aceasta reflectând totodată temperamentul şi obiceiurile oamenilor: aici intră tipul cumpărătorului care se lasă în seama slăbiciunilor, al celui compulsiv sau al celui care îşi refuză ceva.

În vremuri bune, centrul responsabil pentru starea de bine poate conduce oamenii la achiziţii iraţionale. Atunci când oamenii sunt deprimaţi ei tind să cumpere şi să plătească mai mult cu circa 300 la sută faţă de situaţia în care nu sunt deprimaţi, aşa cum indică studiile unor oameni de ştiinţă conduşi de economistul specializat în materie de comportament Jennifer Lerner de la Harvard. Efectul, denumit de ea 'misery is not miserly' (suferinţa nu este zgărcenie), se datorează faptului că tristeţea îi face pe oameni să se gândească mai puţin la ei înşişi, ei încercând să-şi susţină imaginea prin achiziţionarea de lucruri, aceştia fiind totodată dispuşi să plătească mai mult, dat fiind că întregirea din nou a eului merită orice bănuţ. Din acest punct de vedere, economişti specializaţi pe comportament nu sunt deloc surprinşi de faptul că vânzările cu amănuntul au fost mai bune în Vinerea Neagră decât în restul săptămânii, acest efect fiind datorat unei activităţi a creierului prin care acesta compară ceea ce s-a întâmplat cu ceea ce s-ar putea întâmpla.

În partea ventrală a nucleului caudat (în zona centrală a creierului) există neuroni specializaţi care calculează diferenţa între profitul posibil şi cel actual, atunci când ultimul este mai mic ca primul ei impulsionând creierul să ia o decizie diferită la următoarea ocazie. Rezultatul este acela că, în condiţiile unor pieţe financiare în ascensiune, oamenii investesc din ce în ce mai mult pentru a nu pierde câştiguri, producând astfel o bulă de săpun (himeră), în timp ce în condiţii de pieţe în cădere ei iau pe garanţie. Revenind la cumpărături, aceşti neuroni compară preţurile din Vinerea Neagră cu cele actuale şi spun 'în nici un caz', diferenţa dintre ce ai fi putut plăti şi ceea ce cere acum magazinul activând centrul din aria prefrontală, rezultatul fiind acela că respectivul pleacă cu mâna goală din magazin.

AGERPRES/(Tiberiu Cristian Clujeanu)

 
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Un flash luminos către creier poate alunga teama Londra, 10 mar /Agerpres/ - Cercetători de la Universitatea Stanford din California /vestul SUA/ au descoperit că, prin stimularea unui circuit al creierului din interiorul structurii materiei cenuşii, se poate contracara sentimentul de teamă, potrivit unui articol publicat în revista Nature, scrie în...
Un somn insuficient şi de proastă calitate ar putea favoriza apariţia bolii Alzheimer (studiu) Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus în evidenţă o legătură între durata şi calitatea somnului şi unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer, scrie passionsante.be.
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Cercetători germani şi canadieni au realizat prima hartă a creierului la rezoluţie microscopică O echipă internaţională de cercetători a dezvăluit, joi, primul model tridimensional al creierului uman realizat la rezoluţie microscopică, de 50 de ori mai detaliat decât imaginile obţinute până acum, relatează AFP.
A fost identificată gena epilepsiei O echipă de cercetători american şi francezi a descoperit o genă cheie care declanşează mecanismul de transformare a unui creier sănătos într-un creier epileptic, a anunţat Institutul Naţional al Sănătăţii şi Cercetării Medicale (INSERM) într-un comunicat citat de ziarul Le Monde în ediţia de luni.