Cele mai citite
 


Sănătatea bolnavă a Europei
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Paris, 10 iunie /Agerpres/ - În timp ce domeniul sănătăţii publice ţine de competenţa statelor membre - fiecare ţară păstrându-şi propriul sistem de sănătate şi de protecţie socială -, Uniunea Europeană /UE/ insuflă un aer de liberalism politicilor naţionale, potrivit cotidianului francez L'Humanité.

Este un subiect care nu a fost prea abordat în campania pentru alegerile europene, care vor avea loc duminică. Este totuşi o miză importantă, atât pentru guverne cât şi pentru cetăţeni, care au făcut din aceasta principala lor preocupare.

Sănătatea şi-a făcut intrarea în actul unic european din 1987, a fost confirmată apoi de Tratatul de la Maastricht, în 1992, precum şi prin articolul 152 din Tratatul de la Amsterdam din 1997. Acesta stipulează ca obiectiv al UE „îmbunătăţirea sănătăţii publice, prevenirea bolilor, favorizarea cercetării şi informarea publicului”. În schimb, sistemele de sănătate din statele membre sunt explicit excluse din domeniul de competenţe comunitare. Totuşi, articolul 137.1 precizează: „Comunitatea susţine şi completează acţiunea statelor membre” în domeniul protecţiei sociale. Comisia Europeană recomandă o colaborare mai strânsă între statele membre în domeniul modernizării sistemelor de protecţie socială în cadrul Uniunii, în special în contextul lărgirii şi dezvoltării liberei circulaţii a persoanelor, declarându-se în favoarea unui „model social european”, care face din sănătate un drept fundamental bazat pe solidaritatea între toţi cetăţenii.

Totuşi, întregul sector este grav afectat de politicile neoliberale insuflate de Europa. Totuşi, sănătatea nu a fost inclusă în directiva Bolkestein privind serviciile pe piaţa internă. Dar această respingere de către Parlamentul European /PE/, în 2005, nu a pus totuşi capăt procesului de privatizare a sistemelor de sănătate şi de asistenţă socială, care s-a accelerat chiar puternic în toate ţările europene. Peste tot, privatizarea şi profiturile se constituie într-un model de comportament. În Franţa, legea privind spitalele vizează astfel privatizarea celor mai rentabile activităţi. Ministrul Sănătăţii, Roselyne Bachelot, nu şi-a ascuns niciodată, de altfel, intenţia de a da „politicii din domeniul sănătăţii o culoare europeană”. Sechelele sunt peste tot aceleaşi: inegalităţile din sănătate se adâncesc, iar principiul solidarităţii lasă locul principiului selecţiei. Mai multe studii relevă diferenţe puternice în modul de tratare a unor maladii. Speranţa de viaţă a unei femei atinse de cancer variază între 1 şi 9, în funcţie de statele membre.

În pofida tradiţiilor socioculturale diferite, ţările din UE se confruntă cu provocări comune în domeniul sănătăţii: îmbătrânirea demografică, costul tot mai mare al tehnologiilor medicale, deficitul de personal în acest sector, totul conjugat cu dorinţa populaţiei de a i se garanta accesul la asistenţă medicală. Pentru a răspunde acestor evoluţii, toate guvernele s-au lansat în ample reforme dificile, care, în final, armonizează obiective contradictorii: aplicarea unei asistenţe de calitate, eficientă şi egală, în paralel cu menţinerea viabilităţii sistemului într-un context de restricţii bugetare. Ceea ce se traduce prin introducerea de mecanisme de concurenţă, scăderea nivelului de acoperire a cheltuielilor de tratament prin securitatea socială şi o descentralizare mai mult sau mai puţin accentuată.

Această constatare ar fi trebuit să determine Comisia Europeană să ceară statelor membre să asigure un acces egal la asistenţă medicală tuturor cetăţenilor Uniunii, stabilind obiective de îmbunătăţire a sistemului de acoperire a cheltuielilor de tratament, în funcţie de nevoi. Dar nu este calea aleasă de Europa, care preferă libera circulaţie a pacienţilor şi a cadrelor medicale. În aprilie, PE a adoptat un raport despre dreptul pacienţilor conform căruia fiecare cetăţean european poate alege ţara şi spitalul în care să fie îngrijit. Este uşor de imaginat că o asemenea legislaţie are limite, că ea va fi benefică unei minorităţi de cetăţeni şi că va permite, mai ales, eludarea problemei calităţii asistenţei medicale şi a accesului în toate ţările membre. În acelaşi context, mobilitatea cadrelor medicale va fi în continuare în sens unic, în funcţie de nivelele de remunerare, ceea ce va agrava situaţia într-un anumit număr de ţări.

Aproape o mie de medici români (plătiţi în România cu 400 de euro) îşi exercită profesia în Franţa, compensând lipsa de profesionişti în acest sector. Dar nimeni nu se întreabă care sunt consecinţele acestei mobilităţi asupra nivelului de acordare de asistenţă medicală pacienţilor români. Reforma Bachelot nu ia absolut deloc în considerare această situaţie. Ceea ce o face pe deputata GUE-GVN Karitka Liotard (Olanda) să afirme că ''este clar că interesele pieţei sunt mult mai importante decât interesele pacienţilor. Cu acest vot, PE a deschis uşa legilor privind liberalizarea în sectorul medical. De acum înainte, sistemele de sănătate vor trebui să se plieze forţelor de pe piaţa internă”. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Europa se pregăteşte pentru o invazie a teroriştilor care luptă astăzi în Siria de partea grupărilor radicale Sute de musulmani cu paşapoarte europene, care luptă astăzi în Siria de partea grupărilor radicale, vor începe în viitorul apropiat să revină în ţările Uniunii Europene /UE/. Această atenţionare a fost formulată de Ministerul de Interne al Marii Britanii, într-un raport prezentat parlamentului ţării...
Europa de Est şi Asia Centrală, cea mai mare rată din lume a îmbolnăvirilor cu HIV (ONU) Epidemia de HIV se răspândeşte într-un ritm alarmant în Europa de Est şi în Asia Centrală, fiind susţinută de folosirea la scară mare a drogurilor, de practicarea sexului neprotejat şi de stigma socială severă care îi împiedică pe cei bolnavi să ceară ajutor, au dezvăluit luni Naţiunile Unite, informează...
Europa va experimenta o lipsă de aproximativ un milion de lucrători sanitari, până în 2020 Până în 2020, va exista un deficit de aproximativ un milion de lucrători sanitari în toată Europa, a declarat joi dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus joi, cu prilejul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România.
Europa trebuie să formeze un 'batalion' pregătit pentru lupta împotriva Ebola, avertizează un expert Europa va fi 'vulnerabilă' dacă nu consideră epidemiile drept o 'problemă de securitatea naţională' ca şi SUA, a avertizat co-descoperitorul virusului Ebola, potrivit unui interviu publicat vineri de cotidianul britanic The Independent, citat de AFP.
Europa se confruntă cu o epidemie de obezitate până în anul 2030 (OMS) Europa va trebui să facă faţă unei veritabile epidemii de obezitate până în 2030, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în previziunile sale, anunţate miercuri, în cadrul unui congres european pe tema obezităţii desfăşurat la Praga, relatează AFP.
Europa se va confrunta din ce în ce mai mult cu bolile contagioase Europa trebuie să se pregătească pentru o creştere a numărului de boli contagioase din cauza intensificării circulaţiei persoanelor şi a consecinţelor încălzirii climatice, potrivit unui raport al European Academies Science Advisory Council /EASAC/, un organism ştiinţific independent care oferă recomandări...