Cele mai citite
 


Anorexia copilului
marţi, 11 iunie 2013   ::   2 Comentarii :: :: Pediatrie, Probleme cu greutatea, Ce mancam?, Mama si copilul, Boli de nutritie
 

Vedem adesea mame care se plang ca micutii lor "nu mananca" sau "nu mananca suficient" sau "nu mananca ce trebuie".

Atitudinea lor denota multa ingrijorare, anxietate, teama ca micutul "nu este suficient de inalt", "de dezvoltat", "este prea slab "...Ele se plang de mofturile si refuzurile copilului, de orele intregi petrecute in fata farfuriei, de incercarile de tot felul de a convinge copilul sa manance "tot", de pedepsele si recompensele aferente...Unele dintre ele afima ca sunt "disperate", "ca se chinuie asa de cativa ani", "ca nu mai pot". Ne descriu vizitele la pediatru, la spital, analizele pe care le-au facut copilului in incercarea de a gasi un remediu pentru "lipsa lui de pofta de mancare".

Copilul este si el uneori prezent la consultatie, fie ca este mititel fie ca este deja la scoala. Putem vorbi si de anorexia bebelusului, uneori asociata cu alte afectiuni, cum ar fi voma sau refluxul gastro-esofagian. Aceste mame ajung la psiholog sau psihoterapeut la recomandarea pediatrului, medicului de familie, personalului din spital sau vin singure atunci
cand isi dau seama ca exista si o componenta psihologica la originea tulburarii. Problemele de alimentatie sunt frecvente in timpul copilariei si adolescentei dar difera ca intensitate si mod de manifestare.

Ce poate face psihoterapeutul?
Ascultand cuvintele mamei, suferinta ei psihologul incearca sa gaseasca cauza anorexiei sau momentul in care a aparut. Intotdeauna exista Ť ceva ť care a stat la originea tulburarii, o intamplare (o
sarcina , o separare, un deces etc), o stare (poate depresia mamei, poate o alta boala, poate o suferinta a altui membru al familiei). La intrebarea: "De cand copilul nu mai mananca ?", mama ne raspunde adesea "Niciodata nu s-a omorat cu mancatul", sau "De cand era mic manca putin si pe zi ce trece a inceput sa refuze tot mai mult mancarea". Totusi, pe masura ce vorbeste, ce pune in cuvinte diferite intamplari, situatii, sentimente care ii vin in minte, mama isi aminteste un moment dureros, o "trauma" prin care familia a trecut. Poate ca este ceva care pare fara legatura cu anorexia copilului, poate copilul nici nu a aflat respectivul eveniment, poate ca era foarte mic sau nici nu era nascut...Si totusi acea este momentul in care anxietatea mamei a crescut, in care starea ei a fost afectata si odata cu ea si "pofta" de mancare a copilului.

Sursa: www.musetel.ro

Notare
Comentarii
de ana
Articolul e prejudicios si tinde sa acuze mamele pt o problema a copilului. Aceasta e una din multele cauze. In occident e depasita...

de ANA
In articol este vorba despre anorexia mamei, nu a copilului (dupa cum spune titlul).

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colici - Simptome si Cauze Sugarii care au colici plang mai mult decat ceilalti copii . Atunci cand plang, isi misca mainile si picioarele, sunt agitati si par a avea dureri.
De ce plânge bebeluşul tău şi cum îl poţi linişti? Toată lumea ştie că orice copil plânge. Bebeluşii plâng pentru a comunica. Dar ce încearcă ei să transmită? Un bebeluş plângând te poate face să te întrebi dacă nu cumva este ceva grav în neregulă cu el.
Anorexia poate fi legată de o anormalitate a creierului Mii de femei se pot naşte cu o predispoziţie de a suferi de anorexie, conform unui nou studiu care revoluţionează felul în care este înţeleasă această afecţiune, studiu ce ajunge la concluzia că anorexia îşi are cauzele manifeste încă din perioada intrauterină, având legătură cu felul în care se dezvoltă...
Pneumonia la copii Pneumonia este un termen general care se refera la o infectie a plaminilor, putind fi cauzata de o varietate de microorganisme, inclusiv virusi, bacterii si paraziti .
Anorexia afectează copii tot mai mici (studiu) Tot mai mulţi copii mici sunt îngrijiţi în sistemul sanitar pentru anorexie severă. Un studiu britanic, citat de site-ul lesquotidiennes.com., arată că, în ultimii trei ani, peste o sută de copii între cinci şi şapte ani au fost spitalizaţi pentru că refuzul de a se hrăni le punea în pericol viaţa.
Anorexia ar fi mai degrabă o dependenţă decât teama de îngrăşare (studiu) Anorexia mentală, care afectează îndeosebi tinerele, nu s-ar explica prin teama de îngrăşare, ci prin plăcerea de a slăbi, şi ar face parte din categoria dependenţelor - se arată într-un studiu publicat marţi şi preluat de AFP.