Cele mai citite
 


Cluj: Patologiile cardiacă şi traumatică predomină la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă
joi, 13 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 13 ian /Agerpres/ - Patologia cardiacă predomină în cazurile zilnice care sunt aduse la Unitatea de Primiri Urgenţe din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, a declarat, joi, pentru AGERPRES, medicul coordonator al UPU, dr. Dorin Mureşan.
''În medie, la UPU se fac două-trei resuscitări pe zi pentru salvarea vieţii unor pacienţi aflaţi în stare critică, dar sunt şi zile când se fac zece astfel de intervenţii dificile'', a spus dr. Dorin Mureşan.
Cea de-a doua patologie de la UPU, după cea cardiacă, este cea traumatică. ''De obicei, accidentele rutiere sunt generate de tineri. Deseori este vorba şi de conflicte cu agresiuni fizice. Nu cazurile de apendicită sau ulcer perforat ne îngrijorează, ci creşterea patologiei traumatice. Cazurile cele mai dificile în care am intervenit în serviciul de gardă au fost cele cu traumatisme din accidente'', a spus medicul coordonator al UPU.
Cazuri frecvente sunt şi cele cu tineri cu vârste între 14 şi 20 de ani care au consumat etnobotanice. În timpul intervenţiilor medicale de la UPU cei mai mulţi sunt agresivi şi de multe ori personalul medical s-a văzut nevoit să facă uz de măsurile de contenţie acceptate în sistemul sanitar din ţările din UE, pacienţii violenţi fiind imobilizaţi de targă, prin centuri medicale, evitându-se astfel lovirea personalului medical sau afectarea aparaturii.
''În ultimele trei luni, numărul cazurilor în care s-a intervenit la UPU pentru înlăturarea efectelor consumului de etnobotanice a crescut alarmant. Înainte aveam un caz pe săptămână, în prezent avem zilnic câte unul. UPU nu dispune de un kit de depistare a etnobotanicelor, nici de aparatura din unităţi din străinătate cu ajutorul căreia se depistează consumul de droguri. Simptomele tinerilor aduşi, de obicei, la UPU, cu ambulanţa sunt cele care indică, de regulă, consumul de etnobotanice'', a spus medicul coordonator.
Pe de altă parte, dr. Dorin Mureşan apreciază drept un fapt pozitiv pentru asistenţa medicală din România situaţia că şi pacienţi cu vârste între 80 şi 95 de ani vin la UPU pentru disfuncţii care le afectează sănătatea.
''Lucrez de foarte mulţi ani în sistemul medical de urgenţă. Înainte se considera că un bolnav de 70 de ani este foarte vârstnic. Acum un bolnav care a atins vârsta de 90 de ani sau de 95 de ani vine cu încredere la medic'', afirmă dr. Dorin Mureşan.
În UPU lucrează 170 de cadre medicale cu pregătire superioară şi medie. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă dispune de o ambulanţă care deserveşte cu prioritate UPU. Două echipaje ale SMURD Cluj-Napoca, plus celelalte patru din judeţ sprijină substanţial activitatea UPU din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, a mai spus dr. Dorin Mureşan. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Directorul Spitalului Militar de Urgenţă: Medicul militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite (interviu) Directorul general al Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian" din Cluj Napoca, comandant doctor Doina Baltaru, spune că un medic militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite - demnitate, onoare şi spirit de sacrificiu, fiind obişnuit, prin educaţie, să respecte regulile, ierarhia...
Nouă spitale şi Ambulanţa Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă de 1 şi 2 mai Nouă spitale bucureştene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 1 şi 2 mai, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, precizează un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.
Sibiu: Unitatea de Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean, extinsă şi renovată Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a fost extinsă şi renovată, aici fiind primiţi anual peste 60.000 de pacienţi din judeţele Sibiu, Alba şi Braşov, a anunţat marţi, conducerea unităţii spitaliceşti.
Cluj: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă - în coordonarea Ministerului Sănătăţii Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Cristiana Ciortea, consideră că trecerea unităţii sanitare pe care o conduce în coordonarea directă a Ministerului Sănătăţii ar putea să însemne o relaţie mai directă cu personalul din instituţia guvernamentală, în activitatea de organizare, principiile...
Raed Arafat despre cazul Hardy: Medicii de la urgenţe nu şi-au făcut datoria Din raportul de control al Direcţiei de Sănătate Giurgiu (sud) rezultă neîndeplinirea obligaţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală şi nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, ceea ce denotă deficienţe grave în îngrijirea acestuia de către personalul medical...
Bihor: Asistenţa medicală de urgenţă, sub o singură comandă în Oradea Asistenţa medicală de urgenţă în Oradea va funcţiona unitar, sub o singură comandă, prin comasarea celor două mari structuri din municipiu care funcţionează la Spitalul Municipal şi la Spitalul Judeţean, a anunţat marţi primarul Ilie Bolojan.