Cele mai citite
 


Mureş: Primul transplant de cord din România la un copil de trei ani, la IBCvT
duminică, 16 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş a realizat, în premieră naţională, un transplant de cord la un copil de trei ani.
'S-a efectuat o intervenţie de transplant cardiac pe care noi o considerăm un eveniment datorită faptului că este, practic, transplant efectuat la un copil mic, de vârstă pediatrică, în România. E vorba de un copil de trei ani din judeţul Mureş, care suferea de o cardiomiopatie dilatativă în formă avansată, ceea ce înseamnă că prognosticul pe termen scurt era foarte rău în absenţa unei intervenţii de transplant cardiac', a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Cardiologie Pediatrică din IBCvT Târgu Mureş.
Medicul a subliniat că intervenţia constituie un eveniment întrucât transplanturile la această vârstă sunt rare, atât din cauza absenţei sau numărului redus de donatori la această categorie de pacienţi, cât şi a faptului că există puţine servicii în care se pot efectua astfel de intervenţii.
Dr. Suciu a arătat că intervenţia propriu-zisă a fost efectuată în noaptea de joi spre vineri: a început la ora 1,25 şi s-a încheiat la ora 5,30. El a spus că până la efectuarea intervenţiei a fost nevoie de efortul conjugat a numeroşi specialişti din Târgu Mureş, Bucureşti şi Timişoara, care au participat la prelevarea de organe şi transportul aerian al organelor donate.
'Pentru acest moment suntem mulţumiţi de evoluţia pacientului. (...) S-a dovedit încă o dată că Târgu Mureşul poate oferi performanţă medicală. Sperăm că aşa va fi în continuare', a afirmat medicul.
Dr. Sorin Paşcanu, medicul anestezist al echipei, a declarat, la rândul său, că operaţia în sine a decurs fără probleme, însă urmează o perioadă dificilă, întrucât la o vârstă atât de fragedă - şi la greutatea de doar 9 kilograme a copilului - pot să apară oricând probleme, mai ales că este o procedură efectuată în premieră naţională.
Potrivit medicului, rezultatul concret al intervenţiei va fi cunoscut cu exactitate abia peste trei-patru săptămâni.
Mama fetiţei care a primit inima, Viorica Chirteş, a declarat presei că micuţa Cătălina a fost diagnosticată la vârsta de un an şi trei luni cu cardiomiopatie dilatativă severă şi de atunci s-a aflat periodic în tratament.
'Dumnezeu ne-a ajutat. Ţin să mulţumesc familiei copilului care a donat inima, le mulţumesc din suflet că ne-a dat această şansă şi sperăm ca totul să fie bine. (...) Am simţit în acelaşi timp teamă, dar şi bucurie. Cătălina în ultima perioadă se simţea rău, era obosită, dar ştia că inima ei este bolnavă', a spus Viorica Chirteş, care le-a mulţumit şi medicilor.
Inima care a fost transplantată Cătălinei provenea de la un copil în vârstă de cinci ani, din judeţul Timiş, care suferise un traumatism cranio-cerebral într-un accident rutier. El fusese internat la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Timişoara în urmă cu o săptămână, în comă, fiind dependent de aparatul de respiraţie artificială. Joi, testele efectuate de medici au arătat că micuţul intrase în moarte cerebrală.
Familia copilului a fost de acord să doneze inima, rinichii şi ficatul.
Astfel, echipa locală de medici, împreună cu altele trei - din Bucureşti, Cluj şi Târgu Mureş -, a realizat, în noaptea de joi spre vineri, prima prelevare de organe de la un copil. Ficatul prelevat a fost preluat de echipa din Bucureşti, rinichii - de specialiştii din Cluj, iar cordul - de echipa de chirurgi de la Târgu Mureş.
'Drama nemărginită a unei familii salvează patru copii de la moarte sigură. Familia şi-a dat acordul pentru prelevarea ficatului, a rinichilor şi a cordului', a declarat dr. Dan Ilincariu, coordonator Transplant din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.
Echipa de prelevare de la Timişoara a intrat în sala de operaţii pentru cea de a treia prelevare de organe din acest an, precedenta având loc cu doar o noapte înainte.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Târgu Mureş: Transplant de cord la un pacient care a mai suferit în trecut o operaţie pe cord deschis O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad...
Un nou transplant la IBCvT Târgu Mureş, la 42 de ani de la prima intervenţie pe cord deschis din România Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş (IBCvT), prof.univ.dr. Horaţiu Suciu, a anunţat marţi efectuarea celui de-al doilea transplant cardiac din acest an, exact la împlinirea a 42 de ani de la efectuarea în spitalul mureşean...
IBCvT Târgu Mureş a reluat activitatea de transplant de cord, după mai bine de doi ani de întrerupere Şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli cardiovasculare şi transplant (IBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, reluarea activităţii de transplant de cord, după mai bine de doi ani de întrerupere, prin efectuarea unui...
Mureş: Nou transplant cardiac la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, realizarea celui de-al patrulea transplant cardiac din acest an, în urma prelevării de organe realizate de o echipă...
Dr. Dorel Săndesc: Spitalul Judeţean de la Timişoara, principalul furnizor de organe prelevate din ţară (interviu) Timişoara, 3 mar /Agerpres/ - Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Timişoara, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care spune că numărul record de prelevări de organe care se efectuează în acest...
IUBCvT Târgu Mureş urmează să efectueze primul transplant de cord din acest an Medicii din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş urmează să efectueze, joi, primul transplant de cord din acest an, în urma unei prelevări de organe realizate la Iaşi, a anunţat şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Cardiologie Pediatrică, prof...