Cele mai citite
 


Cercetătorii britanici au creat primele păsări modificate genetic, rezistente la gripă aviară
duminică, 16 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au creat primii pui de găină modificaţi genetic, rezistenţi la gripă aviară, relatează BBC News, citând un articol publicat în revista de specialitate Science.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat astfel că se pot crea nenumărate animale de crescătorie modificate genetic şi imune la boli virale.
Echipa de cercetători a introdus o genă artificială în celulele puilor de găină, care conţinea şi o tulpină a virusului aviar atenuat. Prin această metodă, păsările inoculate se îmbolnăvesc, dar restul capătă imunitate.
Echipa este de părere că modificarea genetică este inofensivă pentru animale şi oamenii care le mănâncă.
Profesorul Helen Sand de la Universitatea din Edinburgh a declarat pentru BBC News că procesul de modificare genetică poate fi o modalitate mult mai bună de prevenire a bolilor decât vaccinarea, deoarece această tehnică are efect chiar dacă virusul suferă mutaţii.
Cercetătorii sunt de părere că această tehnică ar putea fi folosită pentru a proteja orice animal de crescătorie de boli. Scopul final ar fi acela de a crea animale complet imune la boli virale. Procesul de modificare genetică ar putea deveni astfel o alternativă la inoculare, au declarat oamenii de ştiinţă. Potrivit co-autorului articolului, Dr. Laurence Tiley de la Universitatea Cambridge, 'procesul de înmulţire selectivă a îmbunătăţit considerabil productivitatea animalelor de crescătorie - însă acum a ajuns într-un punct mort'. 'Procesul de modificare genetică permite introducerea de noi gene, care nu există în organismul animalelor, dar sunt create pe baza cunoştinţelor noastre amănunţite privind diversitatea moleculară a virusurilor. Astfel putem ataca direct aceste virusuri pentru a le împiedica înm ulţirea'.
Însă industria avicolă nu a primit aceste veşti cu zâmbetul pe buze. Peter Bradnock de la Consiliul Avicol Britanic a declarat că este absolut necesar ca această procedură să fie studiată mai îndeaproape pentru a aprecia posibilele efecte pe termen lung, înainte ca producători de alimente să înceapă să folosească această tehnică. Iar Tim Elsdale, producător de produse organice din comitatul East Sussex, a declarat că ar fi mai bine să se pună în aplicare bunele practici agricole, care să prevină cazurile de boală, decât să se creeze animale modificate genetic.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa aviară: Un studiu confirmă pentru prima dată că virusul H7N9 provine de la păsări de curte Un studiu publicat joi în revista britanică de specialitate The Lancet confirmă că virusul H7N9, care a făcut cel puţin 22 de morţi în China, provine de la păsările de curte, însă nu există încă nicio dovadă privind transmiterea virusului de la om la om, relatează AFP.
Genetică:?pe urmele stafilococului auriu Berna, 22 ian /Agerpres/- Analizând ADN-ul diverselor tulpini multi-rezistente ale stafilococului auriu, cercetătorii au reuşit, prin stabilirea 'arborelui genetic', să ajungă la originea lui din lumea întreagă. Majoritatea contaminărilor cu această bacterie multi-rezistentă la meticilină (MRSA) au loc...
Oameni de ştiinţă chinezi au modificat genetic embrioni umani Cercetători chinezi au modificat o genă alterată în câţiva embrioni umani, o premieră care provoacă îngrijorare şi o mulţime de întrebări de natură etică. Asemenea mutaţii pot fi periculoase şi ar putea modifica materialul genetic uman, de unde şi extrema prudenţă a comunităţii ştiinţifice, foarte reticentă...
În Islanda a fost întocmit codul genetic al întregii naţiuni Codul genetic al "unei întregi naţiuni" a fost efectiv dedus de cercetătorii din Islanda prin combinarea datelor ADN cu arborii genealogici, studii pe această temă fiind publicate în revista Nature Genetics, informează BBC.
Identificarea unei gene-cheie în apariţia metastazelor cancerului mamar O echipă de cercetători americani a identificat o genă care îndeplineşte un rol cheie în răspândirea cancerului mamar şi face ca tumorile să fie mai rezistente la chemoterapie, conform unui studiu publicat luni, informează AFP.
Peste 150 de hibrizi om-animal, creaţi în ultimii trei ani în laboratoare din Marea Britanie Cercetători britanici au creat în secret pe parcursul ultimilor trei ani peste 150 de hibrizi între oameni şi animale, cu scopul de a găsi tratamente la diferite boli, relatează luni cotidianul Daily Mail.