Cele mai citite
 


CNAS asigură că va remedia în timpul cel mai scurt defecţiunea la sistemul informatic
duminică, 16 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le garantează clienţilor şi partenerilor săi că va remedia în timpul cel mai scurt disfuncţionalităţile la sistemul informatic, repunând urgent în funcţiune acest sistem 'a cărui performanţă este garantată', se arată într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES de CNAS.
'Anvergura şi complexitatea creării versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat sunt fără precedent, fiind vorba despre cel mai mare sistem informatizat funcţional dezvoltat vreodată pe teritoriul României', se susţine în comunicat, menţionându-se că pe 10 ianuarie a fost suspendată activitatea informatizată a Sistemului Unic Integrat din cauza 'unui comportament necunoscut' al sistemelor de management al bazelor de date.
Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate, o echipă tehnică compusă din specialişti de la CNAS, SIVECO, HP şi ORACLE, incluzând experţi ORACLE din SUA, a fost întrunită pentru identificarea, soluţionarea, verificarea şi testarea soluţiei de corecţie.
'Pe 11 noiembrie, a fost stabilită natura problemei, determinându-se faptul că nu este vorba despre o eroare care putea fi prevăzută şi evitată, ci despre un comportament necunoscut specialiştilor de la HP, ORACLE şi SIVECO privind managementul bazelor de date. Deşi excepţionale, erorile din această categorie - recunoscute ca fiind sursa incidentului - sunt citate în literatura de specialitate ca incidente de severitate maximă care pot conduce la blocarea sistemelor informatice', a explicat CNAS, adăugând că nu a fost afectată în niciun fel baza de date.
Conform comunicatului, anterior lansării, sistemul informatic a fost verificat prin toate testele care pot fi aplicate unei structuri de complexitatea acestuia efectuându-se peste 90.000 de testări funcţionale care au vizat hardware, software şi baze de date.
Vineri, după aplicarea soluţiilor primite de la divizia de developer din Statele Unite, va fi pus în funcţiune sistemul informatic urmând a se face teste în sarcină sâmbătă şi duminică, a precizat preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă.
'Soluţiile folosite în întreaga lume pentru managementul bazelor de date nu oferă garanţii imuabile în exploatare, deoarece incidenţa factorilor favorizanţi este mare, putând determina în orice moment comportamente imprevizibile. Cu toate că elemente imprevizibile în funcţionarea sistemului informatic pot apărea şi pe viitor, după stabilizarea totală a situaţiei, în urma raportului de audit al incidentului, se vor lua măsuri de prevenire care să ducă la diminuarea pe cât posibil a unor situaţii similare', menţionează CNAS.
Reprezentanţii instituţiei spun că îşi menţin convingerea că scopul pentru care a fost creat sistemul, acela de a obţine monitorizarea şi eliminarea totală a pierderilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, este unica soluţie de luarea unor decizii corecte, într-un mod dinamic şi în timp real în folosul exclusiv al asiguratului.
Aceştia reafirmă că numai aşa se vor putea implementa proiectele acestui an pentru completarea sferei de instrumente informatice din managementul asigurările sociale de sănătate - cardul naţional al asigurărilor de sănătate (CEAS), prescripţia electronică şi fişa electronică a pacientului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
CNAS a lansat sistemul informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate Bucureşti, 18 mar /Agerpres/ - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat, vineri, proiectul sistemului informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, va realiza până la sfârşitul anului o cartografiere a serviciilor de sănătate, a declarat marţi preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.
CNAS va derula un subprogram de radioterapie în cadrul Programului naţional de oncologie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula un subprogram de radioterapie, parte integrantă a Programului naţional de oncologie, a anunţat marţi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4, comisiile consultative de specialitate ale Ministerului...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.