Cele mai citite
 


Cristian Buşoi (PNL): Românii vor putea să se trateze în UE
duminică, 16 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi a declarat vineri, la Timişoara, într-o conferinţă de presă, că cetăţenii europeni vor avea posibilitatea să beneficieze de servicii medicale transfrontaliere în orice altă ţară din UE decât cea de origine, după ce, săptămâna viitoare, plenul Parlamentului European (PE) va vota o Directivă în acest sens.
Potrivit europarlamentarului, directiva se va referi la toate serviciile medicale, nu doar scurte internări sau situaţii de urgenţă, însă nu va include campaniile de vaccinare şi îngrijirile pe termen foarte lung (aziluri de bătrâni).
'În rest, tot ceea ce ţine de serviciul medical va fi acoperit de prevederile acestei directive. S-a mai decis clar că li se vor rambursa pacienţilor sumele aferente serviciilor de sănătate până la nivelul costurilor din ţara de origine. La intervenţia europarlamentarilor, s-a introdus şi prevederea castatele membre, dacă vor, să poată rambursa tot costul tratamentului, decizia aparţinându-le, dar şi rambursarea costurilor adiţionale (transport, cazare), costuri care, în mod normal, nu intră în prevederile acestei Directive', a declarat Buşoi.
În ceea ce priveşte autorizarea prealabilă (ceea ce s-a întâmplat în România, până acum, cu formularul E112), Comisia Europeană va monitoriza felul în care ţările membre vor introduce autorizările prealabile, fiind interzis sistemul de autorizare prealabilă dacă este vorba despre un tratament ce nu este disponibil în acea ţară.
'Li s-a mai cerut statelor membre să facă o Comisie de cooperare în privinţa bolilor rare, insistându-se foarte mult pe punctele de contact care trebuie create în fiecare ţară, acolo unde pacienţii pot obţine informaţii (despre tarife, mod de rambursare, tratamente disponibile, dar şi despre noile tehnologii medicale)', a adăugat parlamentarul european.
Buşoi opinează că, după ce directiva va intra în vigoare, cei care suferă de anumite maladii, care sunt trecuţi pe liste de aşteptare pentru a beneficia de tratament, vor putea să fie trataţi mai rapid, în alte ţări, la acelaşi nivel de competenţă.
Parlamentarul european spune că, deşi la început România ar avea de pierdut, prin plecarea pacienţilor la tratamente în străinătate, pe decontul corespunzător al statului, sistemul medical ar putea avea de câştigat pe viitor, deoarece l-ar obliga la performanţă.
'În noile condiţii, am putea avea plăcuta surpriză ca pacienţi din Uniunea Europeană să vină la tratamente în clinicile româneşti, în special, în cele din reţeaua privată, care sunt mai bine dotate cu echipament medical avansat şi personal calificat, pentru a beneficia mai rapid de tratament. De asemenea, costurile tratamentelor în România sunt mult mai mici decât cele practicate în restul Uniunii Europene. În Marea Britanie, listele de aşteptare pentru anumite intervenţii, sunt foarte lungi, cu timpi de aşteptare de câteva luni. Spre exemplu, pentru leucemie, durata poate ajunge până la şase luni. În Timişoara, nu se aşteaptă deloc', a afirmat Cristian Buşoi.
El a subliniat că, în ciuda unor exemple negative petrecute în sistemul sanitar românesc, există şi foarte multe clinici de înaltă performanţă, care ar putea fi atractive.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cristian Buşoi: Pacienţii vor putea merge la tratamente în UE, fără avizarea prealabilă a ţării de origine Eurodeputatul PNL Cristian Buşoi a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în virtutea unei recente directive europene, care va putea intra în vigoare la începutul anului viitor, orice cetăţean asigurat al Uniunii Europene va putea beneficia de servicii medicale în orice ţară comunitară, fără...
Cseke Attila: Personalul medical trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de pacient Timişoara, 11 mar /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că personalul medical va trebui să-şi schimbe comportamentul faţă de pacient, deoarece ar putea rămâne fără pacienţi, din momentul în care Directiva europeană privind posibilitatea cetăţenilor de a-şi...
Buşoi: Dacă România nu plăteşte datoriile, există riscul ca pacienţii români să fie refuzaţi în străinătate Candidatul PNL la Parlamentul European, Cristian Buşoi, fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că dacă România nu îşi va plăti datoriile pentru serviciile medicale trasfrontaliere, există riscul ca pacienţii români...
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice, din care 400 de Institutul Fundeni, 100 la Spitalul Floreasca şi 80 la Cluj, adică în cele trei centre din ţară unde se practică această tehnică, a anunţat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, cu prilejul ...
Dîncu: În septembrie putem da drumul primului lot din proiectul spitalelor de urgenţă Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că în luna septembrie ar urma să fie pornit primul lot din proiectul spitalelor regionale de urgenţă.