Cele mai citite
 


Volksbank: Economia României se confruntă cu probleme structurale majore
duminică, 16 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Factorii care deteriorează imaginea şi perspectivele ţării noastre sunt, în principal, corupţia din sistemul public, evaziunea fiscală, cadrul legislativ deficitar şi lipsa de predictibilitate a politicii fiscale, a declarat pentru AGERPRES, Melania Hăncilă, director al Departamentului de cercetare şi strategie al Volksbank România.
Alte probleme structurale sunt: populismul exagerat şi periculos al clasei politice, infrastructura insuficient dezvoltată şi stadiul critic al sistemului de sănătate publică.
Potrivit acesteia, revenirea economiei româneşti va fi anevoioasă în următorii doi ani, deoarece aceasta se confruntă cu probleme structurale majore care necesită timp pentru a fi rezolvate, astfel că în 2012 ne aşteptăm la un ritm de creştere de aproximativ 2,5-3 %, urmând ca 2013 sa înregistreze rate de creştere apropiate de 5%, în caz că se reuşeşte reformarea majoră a aparatului bugetar şi eficientizarea cheltuirii banului public şi creşterea finanţărilor pentru investiţii.
'În 2011, mă aştept la dezmorţirea pieţei de creditare atât pe segmentul populaţiei, cât şi cel al companiilor, însă ritmul real de creştere va fi cu o singura cifră, deoarece piaţa bancară încă este marcată de tensiunile legislative din 2010 şi de lungul şir de insolvenţe şi executări silite, ceea ce va determina prudenţă sporită în activitatea de creditare. Este posibilă chiar o creştere a cererii de credite pentru achiziţii imobiliare, după 2 ani de aşteptare şi scăderi succesive ale preţurilor care par să fi atins un nivel de echilibru pe piaţa imobiliară. De asemenea, mă aştept la o reluare a investiţiilor în capacităţile productive ale companiilor, pe baza economiilor făcute de companii în 2010 şi contractării unor noi î ;mprumuturi', a afirmat Hăncilă.
Ea a mai spus că anul acesta a început ceva mai optimist, remarcându-se o uşoară ameliorare a sentimenului populaţiei şi a companiilor, în speranţa că procesul de ajustare al economiei şi reforma aparatului de stat se apropie de sfârşit.
'Scenariul nostru de bază indică o uşoară creştere a economiei în 2011 în jur de 1% an/an, bazată pe continuarea trendului de creştere a exporturilor şi o uşoară revenire a investiţiilor, deoarece încă nu se întrevăd perspective de revenire a consumului', a explicat oficialul Volksbank România.
Ea consideră că 2010 a fost anul reformelor târzii, acestea concretizându-se de abia spre sfârşitul anului, când adoptarea acestora nu a mai putut fi amânată deoarece ar fi periclitat acordul cu CE şi FMI.
'Totuşi, apreciez eforturile Guvernului de a reforma aparatul public, asumându-şi chiar şi dezaprobarea electoratului, căruia i-a fost dificil să înţeleagă reducerile de cheltuieli după atâţia ani de risipă a banului public. Anul 2010 a fost marcat de tensiuni sociale, persistenţa recesiunii, ordonanţe de urgenţă insuficient fundamentate economic, deteriorarea majoră a aşteptărilor populaţiei, raţionalizarea consumului şi orientarea spre economisire', a încheiat Hăncilă.AGERPRES/()
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Programul prezidenţial al lui Ponta: România are nevoie de o nouă mare unire a românilor Programul prezidenţial al candidatului PSD, PC şi UNPR la alegerile din noiembrie, Victor Ponta, care cuprinde zece obiective, vizează ca proiect de ţară nevoia realizării unei noi mari uniri a românilor.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale, transmise miercuri Parlamentului pentru a fi adoptate în regim de urgenţă Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, vor fi transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, informează un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.
Sondaj IRES: Pacienţii sunt mulţumiţi de medicii din România, dar nesatisfăcuţi de sistemul sanitar de stat Românii par să fie mulţumiţi în mare măsură de comportamentul medicilor, însă trei sferturi dintre pacienţi se arată mai degrabă nesatisfăcuţi de serviciile medicale din sistemul de stat, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), date...