Cele mai citite
 


Doi copii au fost operaţi la Cluj pentru a li se transplanta rinichii prelevaţi de la un băieţel de cinci ani
vineri, 14 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 14 ian /Agerpres/ - Doi copii, dintre care unul de doi ani, au fost operaţi, vineri, de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, pentru a li se transplanta rinichii prelevaţi de la un băieţel de cinci ani.
Profesorul Mihai Lucan a explicat, vineri, că băieţelul de doi ani suferea de insuficienţă renală, iar tratarea sa era extrem de dificilă deoarece suportă cu mare greutate dializa.
''Singura alternativă pentru supravieţuire este transplantul şi nici acesta nu se poate realiza la toţi copiii cu acelaşi grad de succes ca la adult. Aş spune că din punct de vedere al raportului de succes între un transplant pediatric şi unul realizat unui adult, cel pediatric e cu 30% mai mic'', a declarat Lucan.
Acesta a explicat că dificultatea intervenţiei constă în dimensiunile mici ale vaselor, în faptul că reactivitatea imunologică la această vârstă nu este complet definită şi reacţiile de rejectare a organului sunt atipice, dar şi în capacitatea redusă de rezistenţă la toxicitatea medicamentelor imunosupresoare.
Băieţelul s-a născut la Napoli, într-o familie de romi. El a fost tratat până acum la Spitalul Fundeni şi este mult subdezvoltat, arătând la doi ani ca de opt luni.
Celălalt rinichi a fost transplantat unui băieţel de cinci ani, care suferă şi el de insuficienţă renală.
Cei doi rinichi proveneau de la un copil în vârstă de cinci ani, din judeţul Timiş, care suferise un traumatism cranio-cerebral într-un accident rutier. El fusese internat la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Timişoara în urmă cu o săptămână, în comă, fiind dependent de aparatul de respiraţie artificială. Joi, testele efectuate de medici au arătat că micuţul intrase în moarte cerebrală.
Familia copilului a fost de acord să doneze inima, rinichii şi ficatul.
Astfel, echipa locală de medici, împreună cu altele trei - din Bucureşti, Cluj şi Târgu Mureş -, a realizat, în noaptea de joi spre vineri, prima prelevare de organe de la un copil. Ficatul prelevat a fost preluat de echipa din Bucureşti, rinichii - de specialiştii din Cluj, iar cordul - de echipa de chirurgi de la Târgu Mureş.
'Drama nemărginită a unei familii salvează patru copii de la moarte sigură. Familia şi-a dat acordul pentru prelevarea ficatului, a rinichilor şi a cordului', a declarat dr. Dan Ilincariu, coordonator Transplant din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Prima prelevare de organe de la un copil Prima prelevare de organe de la un copil a avut loc în noaptea de joi spre vineri la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Timişoara.
Timiş: O nouă prelevare de organe, la Spitalul Judeţean Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat în noaptea de marţi spre miercuri, ficatul şi rinichii de la o pacientă ce intrase în moarte cerebrală, în urma unui accident vascular...
Timiş: O nouă prelevare de organe la Timişoara La Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara a avut loc, în noaptea de luni spre marţi, o nouă prelevare de organe de la un tânăr de 18 ani din Arad, care suferise un accident rutier la finele săptămânii trecute.
Mureş: A opta prelevare de organe efectuată la SCJU de la începutul anului Echipe de medici din Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti efectuează, miercuri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, a opta prelevare de organe de la începutul acestui an, a declarat purtătorul de cuvânt al SCJU, Mariana Negoiţă.
Mureş: Prelevare de organe la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, coordonată de dr. Radu Zamfir O echipă de medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca şi Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, coordonată de dr. Radu Zamfir, a prelevat, miercuri seara, rinichii şi ficatul de la un donator aflat în moarte cerebrală la...
Timiş: Prelevare de organe, la Spitalul Judeţean Timişoara Medicii de la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara, împreună cu medici din Bucureşti şi din Cluj, au efectuat, în noaptea de marţi spre miercuri, cea de-a treia prelevare de organe din acest an.