Cele mai citite
 


Cluj: Campanie a OSM pentru prevenirea infecţiei cu HPV şi a cancerului de col uterin
sâmbătă, 15 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 15 ian /Agerpres/ - Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) va derula, între 16 şi 21 februarie, o amplă campanie de informare a populaţiei care include două acţiuni: prima despre infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus), iar cea de-a doua privind cancerul de col uterin.
Campania se va desfăşura în cadrul proiectului ''Împreună pentru Sănătate'', grupurile ţintă fiind tineri şi tinere cu vârste cuprinse între 10 şi 30 de ani.
Coordonatorul campaniei, Cristian Costea, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că în prima zi a campaniei voluntarii proiectului, care sunt peste 30 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Iuliu Haţieganu' din anii IV-VI, se vor afla la un punct special amenajat din complexul comercial ''Iulius Mall''. Echipele de studenţi vor oferi sfaturi şi vor purta discuţii cu toate persoanele interesate de profilaxia infecţiei cu HPV şi a cancerului de col uterin.
Pe durata acţiunii, studenţii medicinişti vor avea sesiuni de informare zilnice despre cancerul de col uterin la Colegiile 'George Coşbuc', Pedagogic ''Gheorghe Lazar'' şi Tehnic de Comunicaţii ''Augustin Maior''. Voluntarii vor susţine prezentări în cadrul orelor de dirigenţie, explicând care sunt factorii de risc, metodele de depistare a bolii, simptomele, progresia maladiei, posibilitatea prevenirii prin vaccinare şi contraindicaţiile acesteia.
Totodată, vor fi distribuite materiale informative tuturor persoanelor în beneficiul cărora a fost lansat acest proiect.
Campania este realizată în colaborare cu UMF ''Iuliu Haţieganu', compania GlaxoSmithKline, complexul ''Iulius Mall'' şi unităţile de învăţământ preuniversitar menţionate.
Infecţia cu Human Papilloma Virus este una dintre bolile cu transmitere sexuală cele mai răspândite, cu prevalenţă de 20-40% în rândul femeilor tinere. Există peste 100 de tipuri de HPV şi se estimează că 75% din populaţie va avea o infecţie cu HPV la un moment dat, în timpul vieţii. Bolile provocate de infecţia cu HPV pot fi benigne, dar de cele mai multe ori sunt sunt maligne - cancer de vulvă, vagin sau de col uterin. De cele mai multe ori infecţia este asimptomatică, având o durată medie de opt luni şi nu lasă niciun fel de sechele. Există însă câteva tipuri de HPV care persistă şi în asociere cu alţi factori produc displazie cervicală. Netratată la timp, aceasta evoluează spre cancerul de col uterin.
În ultimii ani, cancerul de col uterin este din ce în ce mai frecvent în rândul femeilor de peste 30 de ani. Celule premaligne se pot detecta prin testul Papanicolau. În 2006, două companii farmaceutice au scos pe piaţă un vaccin împotriva HPV. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.univ.dr. Alexandru Irimie: Efectuăm studii de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, reputat specialist în oncologie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, care este marcată pe...
Mecanismele si diagnosticul infectiei cu HPV Afla care sunt mecanismele prin care se produce infectia cu HPV si cum poate fi aceasta diagnosticata.
Infectiile HPV, cauza a aparitiei cancerului de col uterin Infectia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infectii transmise pe cale sexuala, pana la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactand o astfel de infectie la un moment dat in viata. Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzand...
Gheorghiu (INSP): Nu e suficient doar vaccin HPV, trebuie şi o campanie de informare bine condusă Medicul Viorica Gheorghiu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică a afirmat, vineri, că nu este suficient să există vaccin HPV, ci trebuie să fie o campanie de informare şi să se ceară acordul părinţilor pentru vaccinarea fetelor.
Campanie de informare privind prevenţia şi depistarea cancerului de sân şi col uterin Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a desfăşurat, timp de un an, o companie de educare privind prevenţia şi depistarea precoce a cancerului de sân şi de col uterin.
Diagnosticarea infecţiilor cu HPV şi prevenţia cancerului de col uterin În fiecare an, în întreaga lume, au fost înregistrate mai mult de 400.000 de cazuri noi de cancer de col uterin şi s-au raportat mai mult de 200.000 de cazuri de deces datorate cancerului de col uterin, făcând din acest tip de cancer a doua cauză de deces după cancerul de sân.