Cele mai citite
 


Tutunul provoacă leziuni la nivel genetic în câteva minute /studiu/
duminică, 16 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 16 ian /Agerpres/ - Primul fum de tutun inhalat de un fumător de ţigaretă provoacă în câteva minute leziuni la nivel genetic ce induc riscuri de cancer, arată un studiu al unor oameni de ştiinţă americani difuzat sâmbătă, relatează AFP.
'Efectul este atât de rapid încât este echivalent cu injecţia directă a substanţei în sânge', explică oamenii de ştiinţă în concluzii ce constituie consideră ei un 'avertisment sever' pentru fumători.

Acest studiu publicat în revista Chemical Research in Toxicology este primul ce examinează modul în care substanţele conţinute în tutun provoacă leziuni la nivelul ADN-ului la om.

El se bazează pe 12 fumători voluntari, la care cercetătorii au observat urma de produse toxice conţinute în tutun denumite hidrocarburi aromatice policiclice /HAP/.

Ei au fost mai ales interesaţi de acţiunea în sânge a uneia dintre aceste substanţe, fenantrena, ce se găseşte în fumul de ţigară şi au constatat că ea ar forma o substanţă toxică ce 'provoacă mutaţii care pot da naştere unui cancer', potrivit studiului.

'Fumătorii ating nivelul maxim de substanţă într-un interval de timp ce i-a surprins chiar şi pe cercetători: numai 15-30 de minute după ce voluntarii au terminat ţigările lor', notează studiul.

Cancerul pulmonar este cel mai mortal dintre tipurile de cancer şi cu cea mai rapidă creştere în lume, cu peste 12 milioane de noi cazuri diagnosticate în fiecare an şi cu aproape 8 milioane de oameni care mor. Aproximativ 90 la sută din decesele de cancer pulmonar sunt legate de ţigaretă. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar Prin campania Respiră Sănătate, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor1.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Câinii depistează nu doar cancerul pulmonar, ci şi pe cel al prostatei Capacităţile olfactive ale câinilor par inepuizabile: un studiu realizat de cercetători germani arată că aceste animale pot depista un cancer pulmonar, iar alte cercetări efectuate recent demonstrează că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa cancerului de prostată, scrie passionsante.be.
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Câini dresaţi pot depista cancerul pulmonar la om (studiu) Potrivit unui recent studiu elaborat de cercetători germani şi publicat în European Respiratory Journal, câini dresaţi pot depista prezenţa cancerului pulmonar la om, doar adulmecându-l, lucru care sugerează că unele mirosuri ar fi specifice acestui tip de boală, scrie maxisciences.com.