Cele mai citite
 


Cluj: Noul sistem de finanţare nu avantajează CJAS, afirmă conducerea instituţiei
duminică, 16 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 16 ian /Agerpres/ - Aproximativ 50% din bolnavii trataţi în spitalele din Cluj-Napoca vin din alte judeţe, iar noul sistem de finanţare a serviciilor medicale, aplicat din acest an, nu avantajează Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, susţine preşedintele - director general al CJAS Cluj, Emilia Groza.
''Legea 95/2006, modificată prin OUG 133/2010, prevede că 60% din contribuţiile pentru sănătate plătite pe plan local rămân la dispoziţia CJAS, iar restul de 40% va fi virat la Fondul naţional unic de asigurări de sănătate, gestionat prin CNAS. Am analizat care sunt implicaţiile concrete ale acestei proceduri asupra judeţului şi am ajuns la concluzia că procentul de 60% nu ne avantajează. Este nevoie de 100% plus un sprijin substanţial prin fond, pentru că în sistemul sanitar local se cheltuie cu mult mai mult decât este estimat, municipiul Cluj-Napoca fiind un centru medical regional, cu un număr de pacienţi în continuă creştere'', a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, preşedintele CJAS Cluj.
Groza a arătat că municipiul Cluj-Napoca este un centru medical foarte căutat pentru serviciile sale de calitate, iar în prezent orice pacient are posibilitatea să aleagă unitatea sanitară în care doreşte să i se facă o intervenţie chirurgicală sau un tratament.
Referindu-se la asistenţa medicală acordată în cazuri de accidente rutiere, vătămări corporale sau în accidente de muncă, preşedintele CJAS Cluj a precizat că toate cheltuielile de acest tip sunt recuperate de furnizorul de servicii medicale de la persoana care a produs accidentul sau vătămarea.
În ceea ce priveşte asistenţa de specialitate acordată unor cetăţeni români în unităţi medicale din străinătate, ea a menţionat că, în baza cardului european de asigurări de sănătate, fiecare român poate beneficia de această asistenţă în caz de urgenţă, serviciile fiind plătite prin CNAS, care face decontările aferente cu unităţile sanitare din ţările UE.
''Pe de altă parte, prin formularul S2, putem beneficia de un tratament medical planificat în unităţi sanitare din ţări ale UE. În baza acestui formular se asigură aceleaşi condiţii de îngrijire şi plată ca şi pentru cetăţenii ţării respective. Pentru cazurile care nu se pot trata în România, Ministerul Sănătăţii dispune de un program special, iar dosarele de trimitere se fac prin Direcţiile de Sănătate Publică'', a explicat Emilia Groza.
Directorul CJAS Cluj a mai spus că în acest an se va stabili pachetul de bază în ceea ce priveşte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, un accent special urmând a se pune pe dezvoltarea sistemelor private de asigurări. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: CJAS a încercat să rezolve problemele oamenilor chiar şi în condiţiile blocării SIUI Cluj-Napoca, 15 ian /Agerpres/ - Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj a încercat să rezolve problemele urgente ale oamenilor, chiar şi în condiţiile în care Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost blocat câteva zile, a declarat...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Constanţa: Asistenţă medicală privată gratuită, în Mamaia Spitalul Privat ISIS a inaugurat luni, 3 decembrie, un Centru medical multifuncţional, cu spitalizare de zi gratuită, în staţiunea Mamaia.
Ialomiţa: Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Ambulanţa au semnat contractele de finanţare cu Casa de Asigurări Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Ialomiţa a reuşit să convingă ultimii doi furnizori de servicii medicale din judeţ, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slobozia şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Ialomiţa, să semneze contractele de finanţare a serviciilor medicale, după...
Preşedintele CJAS Cluj: Instituţia a depăşit dificultăţile din 2010 prin buna colaborare cu partenerii săi Anul 2010 a fost dificil pentru Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj, dar greutăţile au fost depăşite prin buna colaborare cu furnizorii de servicii medicale şi Colegiile Farmaciştilor şi Medicilor, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele director general al CJAS Cluj, Emilia Groza...
Cluj: Directorul Spitalului Militar de Urgenţă: Medicul militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite (interviu) Directorul general al Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian" din Cluj Napoca, comandant doctor Doina Baltaru, spune că un medic militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite - demnitate, onoare şi spirit de sacrificiu, fiind obişnuit, prin educaţie, să respecte regulile, ierarhia...