Cele mai citite
 


Grădini de zarzavaturi în şcolile din Manilla, pentru combaterea sărăciei şi a greutăţii excesive
marţi, 18 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La Manilla, tot mai multe şcoli au creat grădini de zarzavaturi în curţile unde elevii ies în pauză, pentru a transmite copiilor obiceiuri alimentare sănătoase şi a le permite celor săraci să se hrănească cum trebuie, într-o ţară în care fast-food-urile se înmulţesc pe zi ce trece, informează AFP.
Legumele sunt folosite la pregătirea mesei de prânz a şcolarilor. Cele care nu se consumă se vând, iar banii câştigaţi sunt destinaţi îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale familiilor sărace. În lipsă de spaţiu şi de pământ, o parte din legume au fost cultivate în sticle de plastic ce atârnă de-a lungul zidurilor.

'Copiii învaţă să se hrănească sănătos şi implicăm şi părinţii pentru că dorim ca familiile să se dezveţe să mai mănânce la fast-food', spune o directoare de şcoală. Proiectul, aplicat în câteva şcoli din Manilla la iniţiativa Ministerului Educaţiei, urmează să fie extins şi la şcoli din provincie.

Bucătăreasa - şi nutriţionista - unei şcoli spune că programul, lansat în 2010, începe să-şi arate roadele. Au fost aleşi 100 de copii care sufereau de malnutriţie dintre cei 3 000 de elevi ai şcolii şi care au fost primii beneficiari ai recoltelor din grădina de zarzavat. La câteva luni de la începutul programului, 'statisticile arată că ei sunt mai sănătoşi, se concentrează mai bine şi au rezultate şcolare mai bune', spune nutriţionista.

Restaurantele fast-food sunt mai dese în Filipine chiar decât în Statele Unite. Principalele reţele americane şi-au înmulţit unităţile, iar o firmă filipineză are cel puţin un restaurant în cel mai mic sat filipinez. Acasă, hrana principală rămâne orezul, însoţit însă de alimente prăjite sau înecate în ulei. Numărul cazurilor de hipertensiune şi diabet este în creştere la adulţii între 20 şi 40 de ani. 'În centrele comerciale se pot observa mulţi copii prea graşi şi adulţi obezi. Nu sunt obişnuiţi să facă sport şi să mănânce sănătos', spune un reprezentant al grupului farmaceutic Sanofi Aventis. În plus, este o problemă de natură culturală, bucătăria filipineză fiind foarte sărată, gras 9; şi bogată în alimente dulci, care se servesc la numeroasle festivaluri organizate în ţară, adaugă acesta.

Un raport anual asupra nutriţiei, elaborat de guvern în 2009, arată că 27% dintre adulţi sunt supraponderali şi că 25% suferă de hipertensiune. Sunt însă cifre mult sub situaţia reală, pentru că mulţi filipinezi nu merg la doctor şi nu ştiu că au hipertensiune.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Caraş-Severin: La Reşiţa a început 'Săptămâna alimentaţiei sănătoase' Elevii unei şcoli din Reşiţa au învăţat, marţi, să mănânce sănătos, în cadrul unui proiect educaţional denumit ''Săptămâna alimentaţiei sănătoase'' .
Vrem copii sănătoși? Atunci trebuie să menţinem un echilibru şi să ne implicăm toți, cu responsabilitate Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul creşterii sănătoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de către CeRe, UN FAO şi Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanţi ai factorilor implicaţi în formularea politicilor publice și creşterea şi educarea...
Harghita: Elevi din aproape 90 şcoli participă la campania umanitară 'Săptămâna fructelor şi legumelor donate' Elevi din aproape 90 de şcoli din Harghita participă, în aceste zile, la campania umanitară intitulată "Săptămâna fructelor şi legumelor donate", pentru ajutorarea celor aflaţi în dificultate.
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Impactul schimbării stilului de viaţă al familiei, în prevenirea obezităţii infantile 'Impactul schimbării stilului de viaţă al familiei, în prevenirea obezităţii infantile' a constituit tema dezbaterii organizate de Mişcarea naţională 'Şi eu trăiesc sănătos!' - SETS, pentru a preveni obezitatea infantilă şi promovarea stilului de viaţă sănătos în rândul familiilor, se arată într-un comunicat...
Primăria sectorului 1 salută iniţiativa Guvernului de a mări numărul orelor de sport Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a salutat joi iniţiativa premierului Victor Ponta de introduce în şcoli patru ore de educaţie fizică şi sport pe săptămână.