Cele mai citite
 


2011: un an bun pentru spanioli să se lase de fumat
marţi, 18 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Intrarea în vigoare a noii legi antitutun de la 2 ianuarie 2011 îi va încuraja pe mulţi cetăţeni să se lase de fumat. Asociaţia de Autoîngrijire a Sănătăţii din Spania recomandă pe lângă motivaţie şi voinţa proprie, obţinerea de ajutor profesional pentru a spori şansele de reuşită. Interzicerea fumatului în locurile publice, precum şi în baruri şi restaurante îi va face pe mulţi spanioli să renunţe la acest obicei nesănătos. Totuşi nu este uşor, iar pentru aceasta este nevoie de multă voinţă şi eforturi şi, de multe ori, de consiliere profesională, notează luni ziarul Las Provincias.
Potrivit Indicatorilor de sănătate din 2009 ai Ministerului Sănătăţii, 29,5% din populaţia spaniolă fumează, dintre care un procent mai mare de bărbaţi decât femei (35,3% faşă de 23,9%). Pe de altă parte, 10,9% dintre spanioli fumează 20 sau 30 de ţigări pe zi. Se estimează că anual peste 50.000 de persoane mor prematur în Spania din cauza consumului de tutun. Deşi există peste 20 de boli legate direct sau indirect de consumul de tutun, cele mai importante sunt Bronhopneumopatia obstructivă cronică, cancerul de plămâni şi bolile cardiovasculare. Costul medical al tabagismului este estimat la 15 miliarde de euro anual.

Această rată scăzută a reuşitei poate fi explicată prin faptul că majoritatea fumătorilor care încearcă să renunţe la acest viciu o fac fără ajutor, recurgând la voinţa proprie. Este adevărat că pentru a renunţa la fumat este nevoie de un grad înalt de motivaţie, dar să se recurgă şi la măsuri de sprijin adecvate care să sporească şansele de reuşită, sunt de părere experţii. A renunţa la fumat nu este deloc uşor. Când se întrerupe administrarea de nicotină apar simptomele abstinenţei: anxietate, iritabilitate, nerăbdare, dificultate de concentrare şi de a dormi, între altele.

Trebuie avut însă în vedere că aceste simptome încep să scadă după 2 sau 4 săptămâni după ce s-a renunţat la fumat. Primul pas este dorinţa de a renunţa la tutun şi pregătirea mentală pentru a face faţă abstinenţei. Apoi trebuie planificaţi cu grijă următorii paşi. Unele medicamente pot diminua simptomele de abstinenţă. Pe lângă o bună planificare şi motivaţie care sporesc şansele de reuşită, este nevoie de sprijinul medicamentelor. Între acestea figurează cele bazate pe terapia substitutivă cu nicotină (TSN). Aceste medicamente se bazează pe administrarea controlată de nicotină cu scopul de a reduce treptat simptomele de abstinenţă şi de a facilita, astfel, renunţarea la obiceiul de a fuma.

Alte sfaturi care ajută la depăşirea abstinenţei este consumul de alimente bogate în vitamine, mai ales de vitamina B, ocuparea timpului liber cu un hobby, învăţarea tehnicilor simple de relaxare în momentele în care se simte nevoia să se fumeze, consumul abundent de lichide şi folosirea gumei de mestecat sau a drajeurilor fără zăhar. La urma urmei, este vorba de un efort pe care fiecare trebuie să-l facă individual şi de adoptarea celei mai bune strategii pentru a se evita reîntoarcerea la ţigări sau pentru a uşura abstinenţa şi, în acest fel, a ne îmbunătăţi considerabil sănătatea.

Asociaţia de Autoîngrijire a Sănătăţii acţionează pentru ameliorarea sănătăţii şi a calităţii vieţii cetăţenilor şi pentru a promova îngrijirea personală ca instrument pentru a face faţă problemelor de sănătate şi tulburărilor tranzitorii. Asociaţia, înfiinţată în 1978, regrupează companii farmaceutice care produc şi comercializează medicamente fără reţetă, precum şi un număr mare de firme care aparţin acestui sector, fitoterapia, homeopatia, cosmetica şi suplimentele alimentare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
După interzicerea fumatului, în SUA sunt interzişi si fumătorii Washington, 25 feb /Agerpres/ - Un grup de companii medicale din Massachusetts nu îi va angaja pe cei care prezintă nicotină în sânge, salivă sau urină. Nu este suficient că a fost interzis fumatul în spaţiile închise. Unele companii americane merg chiar mai departe: vor respinge cererile de angajare...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Peste 70.000 de persoane, beneficiare ale Programului Stop Fumat Peste 70.000 de persoane care şi-au dorit să renunţe la tutun au beneficiat de consiliere şi tratament gratuit în cadrul programului Stop Fumat, în cei 5 ani în care acesta s-a derulat.
Sistemul public de sănătate a plătit 1,2 miliarde lei în 2012 pentru afecţiunile cauzate de fumat (studiu) Sistemul public de sănătate a plătit 1.251.716.122 lei în 2012 pentru afecţiunile cauzate de fumat şi a colectat din taxa pe viciu 1.139.293.773 lei, ceea ce înseamnă un "deficit" de peste 100 milioane lei, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii...